Mar 27, 2017

3/27/2017

DALAM PROSES NAK TERMINATE YES~

Assalamualaikum wbt

Aku dan suami dah sepakat untuk terminate YES ..
Kami start subscribe internet YES pada bulan Mac 2015.Kalau ikut kontrak, tempoh untuk terminate adalah selama 2 tahun.YES ini digunakan untuk senang aku buat kerja-kerja editing blog dan dalam masa yang sama kami menggunakan SKYBOX yang mana memerlukan line internet.

Kami ambil plan unlimited.Memang rasa berbaloi sebab gunalah banyak mana pun nilai setiap bulan tetap sama,RM94.35 termasuk postage.


ni gambar aku kidnap dari google

Kenapa kami nak terminate?

sebab kami nak kurangkan perbelanjaan tambahan kami masing2 dah pakai postpaid ..
Disamping nak try cari plan internet yang murah untuk disambungkan kepada SKYBOX nanti..

Apa yang perlu aku buat untuk terminate?

Mula-mula aku email kat customer service dan minta depa gtau macam mana cara nak terminate..

so ini lah jawapan depa:

Dear Najjah,

Thank you for contacting YesCare.

With reference to your inquiry, you may request for account termination at nearest Yes store or via email.Kindly provide us below details for further assistances;

Yes id :
Account No:
Contact No:

Alternatively, if you are in need of any clarification or if there are further inquiries, feel free to reach us via email to yescare@yes.my or call our Interaction Center at 018-333 0000 for further assistance :-

Mon-Sun & Public Holidays: 8am – 11pm

Always at your service,

Mala
Customer Advocate
yescare@yes.my

so..segala yang diperlukan telah pun dilengkapkan..jadi tunggu je termination sebelum masuk bulan depan ..

Mar 24, 2017

3/24/2017

Alhamdulillah..akhirnya

Assalamualaikum

Lulus jugak ujian menaip aku.Semalam dapat msg mengenai keputusan ujian menaip boleh disemak.
Berdebar sangat hati sebab hanya yang baca entry aku sebelum ini akan faham perasaan aku

BACA SINI

So selepas ini tak payah pikir nak hadap ujian ini segala.Syukur dan terimakasih kepada yang mendoakan ..




Mar 16, 2017

3/16/2017

JASMANI VS ROHANI

Seorang Profesor Muslim di Jepun melakukan penyelidikan yang luar biasa, hasil kajiannya mendapati bahawa kebanyakan penyakit jasmani adalah disebabkan penyakit rohani  :



1. Ternyata masalah appendiks bukan hanya diakibatkan kerana kesalahan pola makan, tetapi lebih didominasi kerana stress/jiwa tertekan.

2. Darah tinggi bukan hanya diakibatkan oleh terlalu banyak mengambil makanan yang masin, tapi kerana kesalahan dalam mengurus emosi.

3. Kolesterol bukan hanya diakibatkan oleh makanan berlemak, tapi rasa malas berlebihan yang menyebabkan menimbun lemak.

4. Asthma bukan hanya kerana terganggunya bekalan oksigen ke paru-paru, tetapi kerana sering merasa sedih yang membuat kerja paru-paru tidak stabil.

5. Diabetes bukan hanya kerana terlalu banyak mengambil makanan bergula, tetapi sikap ego dan keras kepala yang mengganggu fungsi pankreas.

6. Penyakit liver (hati) bukan hanya kerana kesalahan rutin tidur, tapi sifat suudzon(sangka buruk) kepada orang lain yang justeru merosakkan hati kita.

7. Penyakit jantung bukan hanya diakibatkan oleh sumbatan pada aliran darah ke jantung, tapi sebab jarangnya bersedekah membuatkan jantung kita kurang merasakan ketenangan, sehingga degupannya tidak stabil.

Dan masih banyak lagi.Antara faktor-faktor penyebab penyakit adalah kerana masalah

- Spiritual 50%
- Psikologi 25%
- Sosial 15%
- Fizikal 10%

Maka benarlah firman Allah
Dan apa saja musibah yang menimpa kamu maka adalah disebabkan oleh perbuatan tanganmu sendiri, dan Allah memaafkan sebagian besar dari kesalahan-kesalahanmu. Dan kamu tidak dapat melepaskan diri (dari azab Allah) di muka bumi, dan kamu tidak memperoleh seorang pelindung dan tidak pula penolong selain Allah. QS: As-Syuura 42 :30-31
Jadi kalau kita ingin selalu sihat, perbaiki diri kita, fikiran kita, terutama hati kita dari penyakit hati, hasad, hasad, iri, dengki, dendam, fitnah, ghibah, riya, ujub, ego, sedih, marah, takabbur sombong, angkuh dan lain-lain.

C&P

Mar 8, 2017

3/08/2017

Segmen "Hasrul Hassan Bantu Trafik Blog Meroket"

Segmen Hasrul Hassan Bantu Trafik Blog Meroket

Syarat Penyertaan

Anda hanya perlu penuhkan syarat-syarat di bawah sahaja, bila syarat dibawah dipenuhi, maka nantikan sahaja magik yang membuatkan trafik blog anda meroket tanpa anda sedari ... :) Saya jamin 100% trafik anda akan naik luar biasa selepas join segmen saya ini.

Orait. Nak join? Penuhi syarat berikut ye ...
  1. Peserta mesti ada blog.
  2. Peserta diwajibkan untuk buat satu post ringkas dengan meletakkan banner segmen ini dalam post berkenaan. Banner tersebut mesti link ke blog/post ini.
  3. Dalam post tersebut, sila letakkan satu URL blog post anda yang anda mahukan trafik meroket. 
  4. Wajib untuk LIKE page HASRULHASSAN.COM (klik sekarang dan LIKE)
  5. Wajib untuk LIKE page BISNES ONLINE TANPA MODAL (klik sekarang dan LIKE)
  6. Wajib untuk FOLLOW Google Profile Hasrul Hassan (klik dan FOLLOW)

semoga trafik blog aku jadi sesuatu yang owsem..

3/08/2017

GST



Ya Allah..


Kami dah jadi Geng Sudah Tua (GST)....jangan pula jadikan kami Golongan Susah Tidor (GST), Ya Allah, sebaliknya jadikan lah kami Golongan Solat Tahajjud (GST). Bantulah kami bina Generasi Sayang Tuhan (GST). Ya Rahman, jadikan kami Generasi Solat Terkhusyuk (GST). Ya Allah, jadikan juga kami Geng Surau Tetap (GST) ... berjemaah d surau n masjid...In sha Allah..

Dan hindarilah anak cucu kami dari menjadi Geng Subuh Terlajak (GST)...


Mar 4, 2017

3/04/2017

Tafsir Surah yasin yang sering kita terlepas pandang

UmMU HaZiQ cOlleCTion:
"ADA APA DENGAN SURAH YASIN???"
===============================

Kita sering kali membaca Surah Yaasin.. 📖📖📖
tetapi pernahkah kita memahami setiap baris ayat tersebut..

Sekadar Perkongsian Bersama..
Surah Yaasin

Pengertian Setiap Ayat :
Ayat 1 - 9 - Untuk keselamatan diri

Ayat 9 - Orang jahat tak nampak kita terutama orang kafir.

Ayat 12 - Merupakan Jantung Yaasiin - Rasulullah s.a.w. berharap ayat ini dihafal oleh setiap mukmin dan mukminat.

Ayat 13 - 35 - Mengisahkan orang-orang yang mati syahid.

Ayat 22 - 23 - Untuk menjaga aqidah memberi hidayah kepada anak.

Ayat 29 - Sebagai amalan untuk mengelakkan diri daripada difitnah dan kejahatan mulut.

Ayat 29 - Untuk digunakan jika kita rasa orang nak fitnah atau aniaya kita.
Lebih elok selepas baca di semburkan ke muka orang tersebut.

Ayat 30 - Untuk keinsafan - Supaya dapat dipertemukan dengan Allah s.w.t. (harus sentiasa berada dihati - beramal dengannya).

Ayat 32 - Untuk menginsafkan orang lain supaya menjadi baik.
Caranya - Ingat yang segalanya datang dari Allah s.w.t, kita umat Muhammad s.a.w, kita orang Islam dll.

Ayat 33 - 35 - Elok dijadikan amalan bagi sesiapa yang suka bercucuk tanam. Tanaman akan subur.

Ayat 36 - Menerangkan yang kehidupan ataupun kejadian di dunia ini dijadikan berpasang-pasangan.
Ayat ini elok diamalkan bagi sesiapa yang belum berkahwin supaya di pertemukan jodoh.
Caranya : Baca dan berdoa, hembus dan sapu pada muka setiap pagi sebelum keluar rumah.

Ayat 37 - Adalah untuk menetapkan hati - aqidah diri sendiri... Hati yang kering akan hidup semula.

Ayat 38 - Mengisahkan yang bulan dan matahari pun sujud pada Allah s.w.t. yang satu.

Ayat 39 - Mengisahkan ilmu falak.

Ayat 40 - Merupakan kenyataan Allah s.w.t. yang satu.

Ayat 41 - Mengisahkan Nabi Noh a.s. naik kapal, elok dibaca sewaktu menaiki kenderaan.

Ayat 44 - Mengisahkan keseronokan hidup di dunia - dibaca untuk menjauhkan fitnah dalam hidup.

Ayat 45 - 48 - Merupakan kedegilan orang kafir kepada Allah s.w.t.

Ayat 49 - Menceritakan hari akhirat dan kehidupannya.
Tiupan pertama - Datang dengan tiba-tiba
Tiupan ke-dua - Hancur
Tiupan ke-tiga - Semua orang dihidupkan semula dan hadir di padang Mahsyar.

Ayat 50 - Setiap orang akan dihisab mengikut amalannya.

Ayat 58 - Merupakan salam daripada Allah. Jika rasa sakit kepala, baca dan sapukan ke kepala. Ulang sebanyak 3 kali.

Ayat 76 - Dibaca untuk mententeramkan diri dari fitnah orang. Dijadikan amalan.

Ayat 77 - Jika hati rasa sedih, sebak atau pun kecewa. Sambil pegang dan urut dada, bacalah ayat tersebut.

Ayat 78 - 79 - Dikhaskan untuk sakit urat, tulang dan badan. Untuk doa bermula daripada ayat yang bermaksud : "dia berkata, Siapakah (yang dapat) menghidupkan tulang belulang padahal telah hancur?"

Ayat 78 dan 79 - Bacalah jika sakit tulang, urat atau tulang patah.

Ayat 80 - "Katakanlah, yang akan menghidupkannya ialah yang menciptakannya pertama kali. Dan Dia Maha Mengetahui tentang segala makhluk."

Ayat 82 - Untuk Hajat - Jika berhajat sesuatu, bacalah 100 kali. Dibaca pada air dan minum selama 40 hari.


Mar 1, 2017

3/01/2017

SELAMAT DATANG MAC!~

Feb 21, 2017

2/21/2017

Jom amalkan

#cp
Si Asing dan Bismillahillazi

Masih meremang bulu roma saya...

saya masih sibuk mengemas sedikit lagi barang di luar rumah..tiba2 datang seorang makcik dgn anak nya seorang..

Allah Maha Baik, di gerakkan hati ini membaca Bismillahhillazi penuh..dan menerima sapaan perempuan asing ini..

tiada salam dari perempuan bertudung ini

terus bertanya saya..

"Adik, saya susah, dari masai dengan anak dtg rumah sepupu di rumah tepi tu ( kawasan rumah org kaya) tapi dia takda, dia balik malam.."

saya pun tanya...

"rumah di mana?"

"tepi tu..."

"siapa nama sepupu?"

"erm..erm..erm..leha.."

( masa ni saya dah lain macam...kenapa lama sgt nak dpt nama sepupu dia..)

"leha ini kerja di mana?"

"UTM..."( bila pulak utm balik malam kan...lagi saya dah ragu2)

"akak tiada suami?.."

"tiada..saya dah bercerai...ada surat cerai ni...( tidak di keluarkan)"

"kenapa datang sini..masai jauh.."

"nak ke rumah sepupu...tapi balik malam pulak..akak dah letih..nak beli barang dapur.."

"ni org sebelah ni bagi saya air.. "( nampak air 2 bungkus)

saya dalam hati..baik..ini peluang sedekah, saya nak masuk ke dlm rumah ambil duit...sudah saya chongak..RM 50..cukup utk beli barang, sebab saya pun bawa RM 50, banyak dpt nya..takkan dia nak pikul beras 10 KG kan..mesti lah 5 kilo naik bas..so..cukup sgt nak beli ikan dan sayur.....

aisyah keluar dan tanya saya siapa..

"saya ckp pada aisyah..look at her...stay there..."

saya ambil RM 50 dan saya dengar dia tanya aisyah nak masuk kencing...

saya cepat2 keluar..dia tak tanya..lama..baru dia tanya saya..boleh nak masuk rumah nak kencing..( sepatutnya, kalau nak kencing sgt...lepas tanya aisyah terus tanya lah saya nak kencing)

saya jawab.. "Maaf, suami saya tiada, saya tidak minta kebenaran suami siap2 utk org luar nak masuk rumah.."( ini memang amalan saya...)

muka dia biasa..macam tiada kesan..bersahaja..tapi dari tadi..dia tak tengok saya..dia tengok dlm pagar saya,...dah intai pintu rumah yg terbuka..

dia tengok duit di tangan dia yg saya dah beri..dia tanya saya..

"ADIK RASA CUKUP KE NI?"

saya jawab segera.. " insyaaAllah cukup..cukup.."

"CUKUP KE?.".dia tanya lagi..

saya jawab.."CUKUP!"

Dia masih melilau tengok rumah saya..

"BOLEH MINTA BARANG SATU?"

eh...kenapa pulak makcik ni...

"BOLAH AMBIK BARANG SATU?" dia minta lagi..mata dia ke dlm rumah saya...bukan kotak kecil mainan depan mata dia..kot2 nak ambil utk anak dia..

she is asking me to give her thing from inside my house..

saya sudah meremang2 bulu roma..

bila dia nampak saya tak berganjak..dia pun nak balik..

salam saya..tapi dia hanya sentuh jari..dia tidak salam tangan.

muka nya nampak tak puas hati , walaupun dah di beri RM 50..

saya betul2 terasa lain macam kakak yg meminta pertolongan ini...

rasanya kalau org lain..dapat RM 50..sudah tidak tanya pemberi...rasa cukup tak duit ni?..Allah...

igt tak dia ckp jiran saya bagi air? kebetulan jiran saya keluar tanya nak beli bola keranjang ...saya tanya..ada makcik dtg dgn anak? awak bagi air?.

"eh tak da..."

baik..

Saya pun bercerita pasal kerjadian...dia pun ckp... "akak ada baca DOA?"

ya..saya baca Bismillahillazi sebelum sambut sapaan nya tanpa salam itu..

"Akak..

ini kes pukau kak..

dia test akak..masa dia nak minta barang tu...kalau akak ikut shj...pukau nya mengena..."

sudah banyak jadi..Alhamdullillah akak baca doa..kata jiran tu..

Allah..

saya masih menggigil2...

Allah maha baik..Allah Maha Baik..

Mohon pertolongan dari Allah..

Hafal dan bacalah


share lah dan minta ahli keluarga hafal dan amalkan...



Follow me

Hai.!Saya Jia.

Saya mengambil tempahan full edit blog; ☑personal dan ☑business. ➹Nak yang responsive template blog; insyaAllah boleh request Harga? Yang pastinya mampu milik dan berpatutan. Email: ✉najiahshaharain@gmail.com Whatsapp: ✆0174428730 ☂Untuk review produk boleh email sy :najiahshaharain@gmail.com

Followers