Tutorial#11:Buat related post (jamin cun ) - Jiakreatifelt

Jun 22, 2012

Tutorial#11:Buat related post (jamin cun )


sesiapa yang berminat nak letak related post diorang jadi macam gini..??sila beratur..
cantik tak?cun kan kan...^^( angkat bakul masuk sendiri la pulak )
seperti yang korang sedia maklum atau tidak maklum..aku jela kot..yang maklum..hihih.dulu2 aku pakai LINKWITHIN.memang femes la widget ni.Ramai yang pakai.Tetapi,aku bosan .tengok gaya macam skema jer kan.Duk berdiri tegak je..macam mane kite nak menarik orang lain baca.betul tak?
ada adik ini..tanya aku macam mane nak buat linkwithin macam aku.Aku ini..pakai buat je.tetibe leh jadi 
macam senget ..tapi sebenarnya aku tidak puas hati.Puas aku cari tuto bagaimana nak cantikkan linkwithin..
alhamdulilah..Allah temukan aku dengan Amercorner.Dia ajar jugak kat aku.Terima kasih moga Allah murahkan rezeki awak yer.aminn.

rupa-rupanya,die tidak pakai linkwithin..tetapi die pakai nrelate.( korang pernah dengar tak?) series..macam aku yang katak bawah tempurung ini..memang terkezut la. Betul la orang kata ( semakin bertambah ilmu kite,semakin kite kenal kejahilan kite kan )Alamakk...Aku ni nak buat tuto ker...nak karang cerpen.maap la kawan2 semua.Aku sangat excited!!

baiklah,mari kite teruskan sesi pembelajaran!
  • dengan kembang kempis nya hidung korang pergi ke SINI.
  • Kat situ,die akan keluar macam ini.Jadi ..korang kena lah isi!
  •  selepas siap,dia akan notification kat email korang
  • Bukak email korang untuk verify pendaftaran korang tadi..**macam biasa lah kan
  • Kemudian, selepas berjaya log in..korang buat seperti dalam gambar dibawah:
  • akan keluarlah gambar seperti ini:
masukkan url blog korang
  • ikuti langkah seperti dalam nombor yang aku buat tu  k...



baca yang dalam kotak merah itu.So,ia ambil masa jugak untuk install dalam blog korang.tapi jangan bimbang..tak sampai 2 jam pun..dalam 20-30minit macam tu la.
  • selepas klik kat nombor 6 itu,korang akan dapat macam di atas ini
  • tetapi..jika korang nak bagi cantik hasilnya..klik kat seperti gambar dibawah:

  • kat situ, akan keluar setting:so,pepandai lah korang nak buat macam mane nanti k.
kalau macam yang aku buat
main setting:
tumbnails: saiz 90
style: pilih polaraid.Jika korang ada pilihan sendiri..ada ..ada..boleh pilih.
  • selepas semua dah puas hati, tekan SAVE yer..jangan lupa.!
  • minta maaf la,panjang sangat tuto ini.Jika tidak berjaya,please let me know.Jika berjaya..ucapkan lah alhamdulilah.^^;
Lagi sebulan dah nak masuk bulan ramadhan^^;

18 comments:

  1. wah...makin cantik blog dia...heheheh...sy nak try lah tuto nih

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah jadi ,,thanks ! :)

    ReplyDelete
  3. jd thanksssss jia...pastu mcmne nk hilngkn label bwh kotak tu ada tulisan kecik power by nrelate tu...

    ReplyDelete
  4. @anis wanieeada bhgn tick logo nrelate=lbh kurng mcm tuh la..awak untick k...:-)

    ReplyDelete
  5. awak mai sharekan tutorial awak ye.mai letak kredit :)

    ReplyDelete
  6. jadi la :) thnx ~ tapi kan cam ne nak buang link kat bawak tu ??

    dia tulih --> powe by nrelate

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah ! Menjadi jugak ! Yui nak wat tuto nie boleh x? Yui kreditkan kat akak... :)

    ReplyDelete
  8. mencubA, tapi kna tggu lama baru appear on screen kan... thnak for the tutor.. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

@templatesyard