Tutorial#15:unclickable header

by - July 14, 2012

selamat pagi semua dan salam perjuangan (perjuangan apa nyer..?yela..berjuang untuk berpuasa selama sebulan..tak lama lagi kan kan)
baiklah,pepagi dah buat tuto.tetiba idea datang tidak disangka-sangka.Ilham ilham ilham...

tahu tak apa itu unclickable header?dalam bahasa melayu nyer header kite tidak dapat diclick.ia akan nampak statik walaupun cursor korang ada hover tu(paham ke apa yang aku tulis nie?)buat-buat paham je la.hihih.tak pun kalau korang nak lebih faham ce g demo kat header aku..nampak tak sebarang perubhan?kalau tak de tu maknya tuto ini menjadi la.credits to McJ.

  •  buka seperti gambar diatas (ada star tuhh)
  • kemudian,upload u olls punyer header dan klik behind the description
  • selepas itu, save laju-laju dan senyum sekejap.**JANGAN TERKEJUT KALAU KORANG AKAN NAMPAK TAJUK BLOG KORANG BERTINDIH PULAK DENGAN GAMBAR HEADER KORANG.so macam mana nak delete..ikuti langkah di bawah
  • pas tuh,apalagi korang buat macam nie
             Dashboard > Design > Edit HTML.
  • Ctrl+F , cari code ne.
<Variable name="headerTextColor"
  • Bila dah jumpa, tengok code full dia. Code full dia cenggini tak(lebih kurang macam gini la):
 <Variable name="headerTextColor" description="Page Header Text Color"
           type="color" default="#ffffff" value="#ffffff">
  • Yang saya warnakan merah tu, delete and gantikan dengan ayat ne :
transparent
  • kemudian,PREVIEW dulu.Jika tiada masalah,save terus.
  • seperti kata McJ
Takyah tinggalkan tanda  # tu. Then korang preview. Kalau dah takde nama korang, save. Kan dah siap. Hoho. Tapi kalau korang highlight, nanti nampak nama blog korang tuuuu hihihi. Sebab dia transparent je

:] Assalamualaikum

You May Also Like

1 comments