Oct 13, 2012

Tutorial:letak footer dibawah blog


malambegini,aku curik-curik masa untuk buat tuto..Actually,aku buat tuto ini adalah untuk memenuhi permintaan dari deqjamucuxx


footer...gambar penutup blog kite..utk pengetahuan korang,ini adalah salah satu design blog aku^^

tanpa banyak bicara,mari kita mulakan tuto dengan lafaz bismilah:

  • log in blog anda...as usual:)
  • klik template ===>edit html====> tick 
  • ctrl F cari FOOTER


  • Korang akan jumpa kod macam seperti di atas
  • kemudian,copy kod di bawah ini
width:900px;height:300px;background-image:url(GAMBAR FOOTER KORANG);background-position: bottom center;
clear:both;
margin:0 auto;
padding-top:0px;
line-height: 1.6em;
text-transform:uppercase;
letter-spacing:-1px;
text-align: center;
  • Selepas copy kod di atas..sila pastekan ia di bawah kod yang korang cari tadi..pastikan kod korang akan jadi seperti di bawah:

#footer { width:900px; height:300px; background-image:url(http://2.bp.blogspot.com/-TVDjM0Pwt44/UHhQXzf0LwI/AAAAAAAABeQ/UiigJ6rEJPs/s1600/footer34.png);background-position: bottom center; clear:both; margin:0 auto; padding-top:0px; line-height: 1.6em; text-transform:uppercase; letter-spacing:-1px; text-align: center;

  • Preview terlebih dahulu..jikatiada masalah..boleh lah save dengan senyuman:) 

saiz: bergantung kepada korang ok...boleh berubah^^

oklah,hope berjaya yer...kepada deqjamucuxx..if x jumpa kod..maybe template yang berbeza

notakaki:siapa nak order..edit blog?maih inform sy k

1 comment:

  1. akak, thanks sesangat bg tuto ni . muaahh kat akak .

    makaseh sudi luangkan masa uat tuto. n maaf menyusahkan , hiihhi :)

    ReplyDelete

Follow me

Hai.!Saya Jia.

Saya mengambil tempahan full edit blog; ☑personal dan ☑business. ➹Nak yang responsive template blog; insyaAllah boleh request Harga? Yang pastinya mampu milik dan berpatutan. Email: ✉najiahshaharain@gmail.com Whatsapp: ✆0174428730 ☂Untuk review produk boleh email sy :najiahshaharain@gmail.com

Followers