cara kira waktu dhuha

by - November 05, 2012

selamat pagi semua dan assalamualaikum wbt.

sebelum saya mengulas lebih panjang lebar..jom kite nilai serba ringkas kartun di bawah:

kesimpulannya: solat berjemaah ini Allah dah janjikan berlipat kali pahala..apalagi mari kite kejar kesempatan yang Allah hadiahkan ini.

actually,dikesempatan ini..aku nak kongsikan kepada semua bagaimana cara kita nak mengira waktu solat sunat dhuha..:)sebelum ini,aku hanya pikir tempoh masa untuk melakukan nya adalah dari awal pagi hingga sebelum masuk waktu zuhur..betul kan?tapi kali ini ada cara pengiraan yang mana dengan cara ini kita boleh melaksanakannya seawal pagi tanpa perlu ada was-was.
berikut adalah contoh pengiraan:
waktu dhuha: waktu syuruk+1/3(waktu syuruk-waktu subuh)
bagi negeri labuan:
waktu subuh:4.46am
waktu syuruk:6.05am

waktu dhuha: 0605+1/3(0605-0446)
        :0605+1/3(159)
:0605+53
=658am
jadi..apa kata korang kire pula untuk negeri/daerah tempat tinggal korang..^^
solat sunat dhuha ini amatlah digalakkan untuk mengerjakannya.Allah menjanjikan kemurahan rezeki bagi sesiapa yang mengamalkannya.dan jujur,aku yakin janji Allah itu dan aku telah pun merasakannya.alhamdulilah.Rezeki itu datang dari Allah dan kite hanya berusaha untuk mencari Nya..Nikmatilah rezeki yang halal kerana itu keberkatan.
bagi sesiapa yang telah pun mengamalkannya..moga istiqamah**ingatan untuk diri sendiri**dan bagi yang masih belum ..tidak terlambat untuk anda memulakannya.Besar panjaran bagi sesiapa yang mengamalkan solat sunat ini.
ia boleh dilaksanakan dengan 2/4/6 rakaat..

selamat beramal untuk semua^^;
nota:bagi yang tahu macam mane nak mengerjakan solat ini..sila KLIK sini

You May Also Like

12 comments

  1. nice entry:)

    terima kasih atas perkongsian,sat lg nana kira:)

    ReplyDelete
  2. terima kasih untuk perkongsian ini.. :) salam perkenalan

    ReplyDelete
  3. @♥ Nana BamBam ♥terima kasih..alhmadulilah..sm2 kita ambil pengjaran

    ReplyDelete
  4. hai kak jia ...
    boleh ta buat entry macam mana nak tunai kan solat dhuha ...?
    surah ape y wajib dibaca ?

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum ^^

    perkongsian yang baik.. solat dhuha ni bagus jugak untuk students yang akan amik exam amalkannye.. jika kita bersungguh2 melakukannya, InsyaAllah Allah swt akan memberikan rezeki yang tak disangkakan kepada kita.. :)

    ReplyDelete
  6. @Fiza Suhaimisolat sunat ini sesiapa pun boleh buat kan..dan rezeki Allah ini dtg bukan hanya wang ringgit..kadang2 di permudahkn urusan itu juga adalh rezeki dr Allah kan:)

    ReplyDelete