Dec 27, 2012

malang itu tidak berbau atau berbau?


huh?MALANG ITU TIDAK BERBAU.Benarlah apa yang dikatakan oleh orang-orang tua kita dulu.Malang itu kalau berbau confirm-confirm kita akan sentiasa berada dalam ketakutan dan berjaga.
Kisahnya terjadi pada aku^^ hukhuhuk..dah mula nak bergenang air mata nie.sab sob..tahan tahan..;(
26/12/12(9.30pagi) aku ada langgan mobile internet daily.So caj perday RM5(24 jam).Makanya tamat tempoh ia akan berakhir pada keesokan pagi nya(27/12 jam 9.30pagi)
27/12/12(keesokan harinya),sedang aku melayari internet yang pada mulanya laju tapi lama2 ia jadi sangat slow dan buffered!aku jadi heran..kenapa dan mengapa.???lastly,aku cek baki kredit tinggal RM0.06!WHAT???
Ini semua salah aku kerana terrrlupa untuk renew subscription mobile internet pada hari itu...ooh..tuhan.Hanya dalam 20 minit kredit aku pada asalnya RM30+++ habis..

semalam my hubby tolong formatkan laptop aku.yelaa,actually laptop aku ni dah macam nazak je.Bile nak start,dia akan keluar notification yang windows should be repair!aku ini dah la tak pandai sangat dengan kerenah laptop nie...aku try jugak pujuk-pujuk laptop ni untuk bertahan.Sampailah semalam suami aku bertegas untuk mengformatkan laptopku..pada asalnya nak tapi sayang takut ilang segala khazanah alam dalam laptop ini.tapi aku mengambil langkah awal dengan memback up semua document penting!fuh!lega.Part ni,tak sedih lagi..
ingatkan selepas di format..segalanya berubah!memang berubah pun.Dulu aku pakai windows 7 tapi memandangkan suamiku tak de installer windows 7 home premium maka suamiku hanya dapat installkan dalam laptop ku ini windows xp.huhuhu!!mula-mula rasa nak nangis sebab aku tak berapa suka windows xp sebab interfacenya tak cun dan langsung tak up to date!!tapi aku kena bersyukur sekurang-kurangnya suami ku tolong dan bersusah payah buatkan untuk aku^^..
memandangkan laptopku ini sudah seperti baby,(sangat laju)tak delah bila nak bukak windows lembab dah!
ooh..aku mulakan proses untuk mengdownload software..esp ADOBE PHOTOSHOP CS6 EXTANDED!
sampai sekarang masih gagal untuk menginstall kerana internet ku slow jadi proses download memakan masa sehingga 233 hours!apa kah????tak pe sabar-sabar...

Pengajaran:
semua yang kita ada bukan kita yang punya.tapi Allah yang punya.Allah berhak mengambilnya pada bila-bila masa.Ujian-ujian kecil yang Allag bagi ini adakalanya suatu peringatan dan tanda kasih sayang Allah.Allah terima kasih kerana menegur aku melalui ujian kecil ini.Ampunkan aku ya Allah kerana aku mengeluh dengan ujian kecil ini.Mungkin inlah tarbiahMu kepada ku yang mana tidak semua perkara yang kite suka ..adalah terbaik buat diri kita..Allah Maha Besar....
Share with the world:

3 comments:

  1. alahai siannye..tak format ke laptop tu? mesti dah banyak virus kan..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Designed by Beautifully Chaotic