Jun 26, 2012

segmen dari Jiakreatifelt: header dulu hingga kini

STICKY POST until 26/06/2012  
TERIMA KASIH SEMUA.dengan rasminya..segmen ini ditutup

salam sabtu semua.cuti macam ni buat apa agaknya?aku macam biasa 'bersembang" dengan encik laptop.en suami menghadap tv tengok bola( oooh noo..kenapa la aku tak suke tengok bola )kalau aku suka tengok bola dah lama aku sejoin dengan encik suami.tetapi biarlah hubby melayan minatnya itu.aku sokong^^;.korang nampak tak gambar kemain banyaknya kat bawah tu::apa benda nie?dan mesti ada yang tahu ini lah die header-header yang aku buat mula2 dari aku menjejak kan kaki di dunia blogging nie. 
Headar ini adalah wajah blog kite.
sokong tak?ok lah,jom...jom layannn.....









hah,ni lah first header yang aku buat.macam budak2 jew.masa tu tak reti nak guna adobe photoshop.guna photoscape jah.:]

yang ini up sikit jah..tukar fonts.kuikuikui

tu dia..dah nampak ada kemajuan nie..siap ada butterfly..lagi

yang ini pun masih guma photoscape lagi.tengok la betapa simple nyerr

jeng jeng jeng...inilah pertama kalinya aku pakai adobe photoshop.memang terkial-kial

erm..no komen

comel yang ini:].perasan la aku nie

macam malas je.aku pun tak tahu nak komen ..

serabut je!!

opsss...

dah mula pandai buat transparent pada header ..

lalalalalaa

aik..??simple nyer...

manis dah...sikit la.


yang ini spesel sikit coz aku buat dalam bentuk animation.nampak ke??

series..yang ini aku dah mula malas

ok..dah nampak matang dah nie

mula tampak matang sikit

up sikit.^^

aceh..aceh...

tu dia...!!!!

tak tahu nak tulis apa

yang ini pun cun kan kan kan

okey..ini lah fisrt time aku letak gambar header bersama lelaki.ops,ini mengambarkan aku sudah berkahwin.

yang inilah yang terbaru..insyaALLAH akan bertukar ..untuk letak gambar baby pulak.aminn


amcam?ok tak?ada nampak tak peringkat perubahan header-header aku.bagi aku yang memang rajin nak tukar header ini..memang banyak la koleksi header.ade je yang tak puas hati kan.agak2 korang..korang tukar header berapa banyak??kalau aku..tak tahu nak kire,ada lebih berbelas-belas.so dikesempatan ini,aku nak ajak kawan2 semua berkongsi la header2 kawan2 dari awal2 start blogging hingga saat ini.buat la macam aku ni lebih kurang la..**maafla ia nampak macam menyusahkan je kan:}

Tetapi dengan syarat wajib la:

  •   segmen ini sah dari saat ini( 9/6/2012 - 26/06/2012 )
  • follow blog dan like la myfanpage/blog ( my pleasure:])
  • buat tajuk  "segmen dari Jiakreatifelt: header dulu hingga kini "..dan isi2 nya letak la contoh2 header korang ok( buat macam aku pun boleh@ korang ada idea lain,terpulang ikut kreativiti)
  • letak link entry korang diruang komen aku supaya aku boleh tengok dan orang lain yang join pun boleh tengok kan( sharing is caring )
  • letaklah seberapa banyak header korang yang dolu2 tuh.kalau memang korang ada 1 je header..tak pe boleh je join.
  • Tag dan jemput la kawan2 anda yang lain untuk join
bagaimana nak dapatkan semula header kite yang lepas2 ??MUDAH SAHAJA

  •  mula2 korang bukak new post entry..pah tu korang klik kat upload gambar tuhh..
pastuh kan keluar macam ni kan..ambik yang FROM THIS BLOG( sda )
dah..klik akan keluarlah segala khazanah header atau apa2pun gambar yang korang upload tuh.
  •  kawan2 tekan la mana2 header yang berkenaan.boleh klik secara banyak tekan ctrl.
  • jelas tak??so...mudah je kan.tak perlu nak upload lagi..kan kan

dengan harapan,ada la insan yang sudi memeriahkan segmen ini.terima kasih semua
 **sudah update^^ :
moga apa yang aku lakukan mendapat manfaat untuk semua

kumpul ilmu akhirat sebanyak2 nya.InsyaAllah!!

[SEBARKAN INFO INI DI WALL ANDA, SEMOGA MENJADI BEKAL DI AKHIRAT NANTI]
 Jom semua, samaada yang Islam atau bukan Islam, kita sama-sama menonton kuliah yang disampaikan oleh Ustaz Azhar Idrus yang Akan Mula Bersiaran Setiap Hari Selasa - Khamis Di ASTRO Oasis Jam 07.30 Malam dan ulangan pada jam 11 malam

Tatu dan henna

Tidak dinafikan kemajuan zaman sekarang, dan tidak dapat disembunyikan semakin jahil pulak manusia.

Kalau dizaman jahiliah dulu, ramai yang mengukir tubuh badan/muka mereka sendiri malah bayi jugak turut diukir dengan tatu (wajar ker?).Hiasan ini menandakan budaya mereka dan ia adala tradisi turun menurun.
pagi tadi,aku menonton rancangan Pesan atuk di TV9.Memang menarik rancangan ini..dan kebetulan jugak tajuk yang dibincang kan adalah mengenai TATU.Korang mesti dah maklum bahawa  tatu ini HARAM disisi agama islam.Buktinya,
Dr Yusuf al-Qaradhawi dalam kitabnya al-Halal wa al-Haram fi al-Islam mengatakan, bertatu di badan adalah perbuatan yang dilaknat oleh Rasulullah SAW.
Fenomena ini sering dilakukan oleh orang barat.Bagi mereka, ini semua adalah kepuasan dan hak masing-masing untuk melakukannya.Sedar kah kite, bahawa tubuh badan kite ini bukan milik kite, semua ini adalah pinjaman semata.Jadi kalau kite dah tahu itu pinjaman, kite kena lah menjaganya sebaiknya.Ciptaan Allah itu dah memang cukup sempurna dan kenapa kite yang tidak pandai nak bersyukur ini mengubah ciptaanNya?Malangnya,ada jugak anak melayu kite sekarang yang berani mengukir tubuh mereka dengan gambar salib( nauzubillah).
Jujur baru aku tahu, yang tatu ini tidak juga di badan, malah ada juga buat tatu di gigi dan mata.series..bukankah tatu ini sakit? ..buat di tubuh badan pun aku dapat rase sakitnya..ini pulak dekat gigi atau mata.( tidak dapat bayang  laa...)
meh tengok gambar tatu di mata dan gigi ( santikk la sangat )
ambik dari sini

bukan kah gigi dah Allah cipta dengan warna putih bersih ..kenapa perlu mencorakkan nya?
Ya Allah..jangan lah ada orang islam mengikut trend ini.minta dijauhkan dari zuriat keturunan ku..aminn..
apakah perbezaan di antara kedua-duanya?
sudah tentu ada bezanya:

Henna
Tatu
Ukiran adalah mengunakan inai
Ukiran menggunakan alatan tajam
 sementara
 kekal
Harus**
Haram

Huraian mengenai Hukum memakai henna:
Di Malaysia,Fatwa mengariskan ia adalah harus ( selagi ia di pergelangan tangan dan tapak tangan sahaja. corak yang digunakan adalah sederhana ).
kefahaman dan pendapat aku:
Tatu itu dah memang nya haram dan tidak lagi untuk aku persoalkan hukum Allah ini.Sementara itu, memakai henna ini adalah budaya India.Namun kita yang mengikut nya hanya semata untuk tampak cantik.TABARUJ ( berhias berlebih-lebihan )itu adalah haram di sisi agama kepada wanita.Namun, sekiranya ia bertujuan untuk berhias kepada suami( dalam rumah sahaja)..diharuskan malah digalakkan.( betulkan aku ..sekiranya ada salah ).Memang banyak pendapat ulama` mengenai pemakaian henna ini..bagi aku lebih baik tinggalkan perkara ini kerana ia bukanlah perkara besar untuk dibahaskan.Jangan berjuang mati-matian sangat dalam perkara ini. Tapi mengkaji dan belajar itu lebih baik.

sekian,terima kasih.
Ya Allah..aku harapkan ilmu ini bermanfaat kepada insan2 yang membacanya..dan dapat menyumbang saham aku di sana.Aminn

Jun 23, 2012

Segmen : Tambah Follower Blog

masih sempat lagi untuk aku join ini.Tarikh tutup: 24/06/2012( ahad)
  • siapa yang nak join..? klik SINI
P/S: buat sesiapa yang aku dah follow..follow lah aku semula ok...penat je blogwalking tapi tiada pun nak mmblas kunjungan^^
terima kasih.tuan belog...
terima kasih,semua

Jun 22, 2012

Tutorial#11:Buat related post (jamin cun )


sesiapa yang berminat nak letak related post diorang jadi macam gini..??sila beratur..
cantik tak?cun kan kan...^^( angkat bakul masuk sendiri la pulak )
seperti yang korang sedia maklum atau tidak maklum..aku jela kot..yang maklum..hihih.dulu2 aku pakai LINKWITHIN.memang femes la widget ni.Ramai yang pakai.Tetapi,aku bosan .tengok gaya macam skema jer kan.Duk berdiri tegak je..macam mane kite nak menarik orang lain baca.betul tak?
ada adik ini..tanya aku macam mane nak buat linkwithin macam aku.Aku ini..pakai buat je.tetibe leh jadi 
macam senget ..tapi sebenarnya aku tidak puas hati.Puas aku cari tuto bagaimana nak cantikkan linkwithin..
alhamdulilah..Allah temukan aku dengan Amercorner.Dia ajar jugak kat aku.Terima kasih moga Allah murahkan rezeki awak yer.aminn.

rupa-rupanya,die tidak pakai linkwithin..tetapi die pakai nrelate.( korang pernah dengar tak?) series..macam aku yang katak bawah tempurung ini..memang terkezut la. Betul la orang kata ( semakin bertambah ilmu kite,semakin kite kenal kejahilan kite kan )Alamakk...Aku ni nak buat tuto ker...nak karang cerpen.maap la kawan2 semua.Aku sangat excited!!

baiklah,mari kite teruskan sesi pembelajaran!
  • dengan kembang kempis nya hidung korang pergi ke SINI.
  • Kat situ,die akan keluar macam ini.Jadi ..korang kena lah isi!
  •  selepas siap,dia akan notification kat email korang
  • Bukak email korang untuk verify pendaftaran korang tadi..**macam biasa lah kan
  • Kemudian, selepas berjaya log in..korang buat seperti dalam gambar dibawah:
  • akan keluarlah gambar seperti ini:
masukkan url blog korang
  • ikuti langkah seperti dalam nombor yang aku buat tu  k...



baca yang dalam kotak merah itu.So,ia ambil masa jugak untuk install dalam blog korang.tapi jangan bimbang..tak sampai 2 jam pun..dalam 20-30minit macam tu la.
  • selepas klik kat nombor 6 itu,korang akan dapat macam di atas ini
  • tetapi..jika korang nak bagi cantik hasilnya..klik kat seperti gambar dibawah:

  • kat situ, akan keluar setting:so,pepandai lah korang nak buat macam mane nanti k.
kalau macam yang aku buat
main setting:
tumbnails: saiz 90
style: pilih polaraid.Jika korang ada pilihan sendiri..ada ..ada..boleh pilih.
  • selepas semua dah puas hati, tekan SAVE yer..jangan lupa.!
  • minta maaf la,panjang sangat tuto ini.Jika tidak berjaya,please let me know.Jika berjaya..ucapkan lah alhamdulilah.^^;
Lagi sebulan dah nak masuk bulan ramadhan^^;

Jun 21, 2012

Segmen : Smart Blogger Award June Season by Yuyu sesia

KLIK SINI UNTUK JOIN
Tulis 1 sebab kenapa blog aku mesti dapat Smart Blogger Award( ishk bab ini lah yang paling aku tak berapa pandai ni)
  • blog aku tak cantik,cun mane pun..cume manis ada la! hikhikhik
Tujuan aku join segmen ini sebab aku mahu membantu rakan bloggers..dengan join segmen,contest, atau apa2 sahaja yang dianjurkan. Disamping menambahkan kenalan>____<
 ok..sampai takat ini lah.aku pun tiada idea sebenarnya nie.
Mari join segmen ini..sesama kite membantu bloggers yang lain.

Kenali personaliti seseorang melalui design blog

selamat petang semua.Alhamdulilah,aku masih diberi ihsan oleh Allah untuk bernafas dimuka bumi Nya ini. 
Sesungguhnya dunia itu ibarat penjara bagi orang mukmin dan syurga bagi orang kafir.
ini bukan falsafah aku yerr.>---------<.tetapi aku rasa mesti korang pernah dengar kan kan.**kalau tidak pernah dengar pun..angguk2 je la yer untuk aku.

ok..berbalik kepada tajuk entry aku kali ini.wahh,macam aku ini pakar motivasi pulak kan kan.
terlebih dahulu, aku minta maaf bagi yang tersinggung.Ini hanya kajian ( kajian la sangat )aku sahaja.Belum lagi diiktiraf kot tetapi ia mungkin ada benarnya.( series ini pakai pemikiran dan pemerhatian aku 100%)Kalau benarpun mungkin itu satu kebetulan.Kita sama-sama ambil yang baik ..yang buruk kite tinggalkan.Maaf,ada blog yang menjadi mangsa untuk bahan kajian aku ini.^____^V


KENALI PERSONALITI SESEORANG MELALUI BLOG :
Aku cube review beberapa BLOG mengikut perbezaan personaliti.I TRY!

mAAf kepada pemilik blog ini.Nak tengok blog ini SINI
  •  seseorang yang pandai bergaya
  • Ingin kan perhatian( kadang-kadang)
  • kemas
  • seorang caring,tidak sombong ( friendly)
mAAf kepada pemilik blog ini.Nak tengok blog ini SINI
  • cerdas dan bijak
  • romantik 
  • setia pada pasangan 
  • sabar
  • sukakan sesuatu yang ringkas tetapi tidak menonjol.

mAAf kepada pemilik blog ini.Nak tengok blog ini SINI
  • romantik dan berjiwa lembut
  • sensitif 
  • manja
  • tidak banyak bercakap tetapi suka berfikir
  • cepat marah tetapi mudah redanya.
    mAAf kepada pemilik blog ini.Nak tengok blog ini SINI
    • seseorang yang mahukan kedamaian
    • tidak suka mencari gaduh
    • patuh pada agama
    • teguh pendirian
    • jiwa yang tenang
    Maaf kepada pemilik blog ini.Untuk Tengok SINI
    • Seorang kuat pendirian
    • tegas 
    • baik hati tetapi cepat tersinggung
    • tidak mudah terpengaruh
    • independent( pandai berdikari)
    maaf. kepada pemilik blog.untuk tengok blog tengok SINI
    •   Seorang yang berani
    • sukakan persahabatan 
    • tidak mahu besar-besarkan sesuatu perkara yang remeh
    • emosional( mungkin kot)
    maaf tuan blog yer..Klik SINI untuk tengok lebih lanjut
    • suka mengelamun.
    • romantis.
    • sukakan sesuatu yang penuh cabaran.
    • suka bergosip
    • emosional dan tegas
    maaf tuan belog.Klik sini untuk tengok lebih lanjut
    • amat menyukai ilmu.
    • gemar membaca
    • kemas
    • bermotivasi tinggi
    request someone:
    maaf yer..tuan blog.andai pentaksiran ini salah..aku hanya mencuba>---<
    •  seorang yang manja
    • kemas
    • berterus terang 
    • peramah mungkin
    maaf,yer..tuan belog.Akak ini bukan pandai sangat.hanya meneka.Kalau ada persamaan, itu mungkin ilham dari Nya.
    • manja
    • sensitif
    • kemas
    • suka tersenyum
    • suka menolong
    suke header die.cantik.adakah tuan blog ini secantik dan seayu seperti dlm gambar?
    • suke berahsia
    • pemalu
    • romantik dan penyayang 
    • setia pada pasangan.persahabatan
    • sukakan sesuatu yang ringkas tetapi biar sempurna
    Ini sahaja perkongsian aku ..mohon maaf sekiranya ada yang tidak suka dengan apa yang aku buat ini.Aku mungkin banyakkk sangat salah dalam menafsirkan personaliti seseorang ..yela aku bukan nya amik kos psikologi masa belajar dulu2.Tetapi terus terang aku suka belajar untuk mengenali personaliti seseorang melalui pemerhatian.Bukan bermaksud untuk menjatuhkan seseorang tetapi inilah namanya ilmu Allah.Tidak salah untuk kite belajar demi kebaikan.InsyaAllah.Sekali lagi aku tegaskan bahawa setiap apa yang aku tulis ini ada jugak aku rujuk ..tetapi selebihnya semua ini lahir dari hati dan jika ada persamaan..mungkin ia satu kebetulan^^;

    Indahnya ciptaan Mu YA Allah.Membuatkan jiwa aku sebagai hamba bersyukur
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
     
    Designed by Beautifully Chaotic