Nov 30, 2012

selamat hari lahir buat diri sendiri

assalamualaikum wbt...dan selamat hari Jumaat yang indah.

hepi besday untuk  diri aku sendiri..lalalala..

present..?nah...


walaupun tidak mendapat hadiah dari sesiapa pun pada hari ini..tapi wishes dari kawan2 di fb dan handphone sangat bererti buat aku..:P tahun ni,aku teruja sangat kerana inilah tahun pertama aku menyambut besday bergelar puan..^_______^.semalam ingatkan encik suami nak buat surprise tapi die tido dulu..wahhh,kaciwa!tapi hari ini..dia wish kat aku sebelum keluar pergi kerja..sesuatu perasaan yang cukup sayu aku rasakan..huhuhuh..terima kasih abang.
baiklah,sebagai perhargaan kepada kawan2 yang wish..aku nak print screen dan letak dalam entry ini..
TERIMA KASIH
TERIMA KASIH


TERIMA KASIH
TERIMA KASIH
TERIMA KASIH

2 ucapan yang menarik perhatian:icon blue tu,dari sahabat baik aku..terima kasih,zura.dan icon warna kuning tu,adalah junior aku kot.**apalah teruk sangat aku nie**kesukaran untuk mengenalpasti orang.ucapan nya,semoga dikurniakn anak yg comel..waaah...!!memang aku dan suami sgt menanti kehadiran zuriat dalam rumahtangga kami..tolong doakan kami dapat anak yang soleh/ah yer..AMINN..

TERIMA KASIH

TERIMA KASIH..SEMUA
ini wishes dari abang aku n akak aku..
THANKSS

Nampak tak gambar bunga ros pink tuh,pemilik Munira Mohd Amin.Beliau pun adalah sahabat baik aku masa di U dulu.Terima kasih,ye...

THANKSSS

fisrtly,aku minta maaf kerana aku tak menyusun dan crop secara betul..semua nya aku buat secara mengkhinzir buta(bak kata johan la)..baiklah,setakat ini yang aku dapat sehingga pukul 3.ooptg tadi..terima kasih di ucapkan kepada kawan2 fb dan sahabat2 baik serta keluarga.
 

dan gambar di atas,adalah antara 2 orang terawal wish kat aku..Aku rasa macam junior aku kat sekolah dulu.THANKS yerr..^^

ucapan:JAZAKALLAH..semua..
sekian,terima kasih

------------------------------------------------------------------------------------
SEGMEN SAYA NAK KENAL AWAK..berakhir pada hari ini..TERIMA KASIH JUGA DI UCAPKAN KEPADA MEREKA YANG SUDI JADI KAWAN SAYA..ANDA SEMUA AKAN MASUK DALAM BLOGLIST KAWAN BARU SAYA...

segmen:saya nak kenal awak..

assalamualaikum wbt

hari ini dengan bangganya aku nak buat segmen yang ke3..moga-moga ada yang sudi join.:)

apa maksud segmen:saya nak kenal awak..
actually,segmen ni bertujuan untuk mengenali siapa kah anda sebenarnya dalam blogging nie.dalam bahasa mudah nya,serba ringkas mengenai diri kite sendiri.Ia bertujuan dapat mencari ramai kenalan.Bak kata pepatah"kalau tak kenal maka tak cinta".dan walaupun kite punyai ramai followers dan tidak semua followers itu kite kenal kan...sejujurnya,aku hanya blogwalking tanpa saling mengenali siapa owner blog tersebut.sangat malang kan..Macam aku yang baru berjinak dalam dunia blogging ini..maka tak ramai lah sangat kenalan bloggers.so,di kesempatan ini..aku terringin sangat nak ada kawan2 rapat bloggers..sudikah anda semua menjadi kawan saya?muhjse dosti karogi?ceh...nk bahasa industan bagai pulak...
jika anda sekarang sedang free dan sudi ingin menjadi kawan aku,marilah isi masa anda dengan join segmen aku ini:D

langkah untuk anda join:
  1. follow blog aku dan aku jamin aku follow blog korang semula
  2. khas buat sesiapa sahaja yang sudi berkawan dengan aku dan memang berniat nak cari kawan yang ramai.
  3. segmen ini bermula dari hari ini(13/11/2012-30/11/2012,5.oopm)
  4. buat 1 entry bertajuk segmen:saya nak kenal awak...
  5. dalam entry korang,letak banner yang simple ini :
  6. http://2.bp.blogspot.com/-9C_NUwPtVgY/UKGodakFwaI/AAAAAAAAIr0/86u4V2KbfIM/s1600/bannersegmen.png
      6.dan korang perlu tulis serba ringkas maklumat tentang diri korang
contoh macam aku:
nama penuh : Najiah bt shaharain
asal: Kuala Kangsar,Perak
status:berkahwin
tarikh lahir: 30/11
start blogging:2011
matlamat blogging: untuk menambah kenalan dan berkongsi ilmu 
aku seorang yang:pemalu tapi tak sombong,kidal,berlesung pipit

  7.atau korang boleh tambah apa2 mengenai maklumat diri korang...yang dirasakan perlu..:D
      8. tinggalkan link entry korang di kotak komen aku ..
      9.kawan-kawan yang join boleh juga jenguk ke blog kawan2 lain..ini akan menambahkan kemesraan dan jalinan persahabatan...insyaAllah
     10.jemput kawan2 lain untuk join juga:D

setakat itu sahaja..harapan:aku dapat mengenali lebih ramai bloggers diluar sana..hepi to know all of u..

#untuk mencari kawan yang baik ..kite perlu menjadikan diri kita seorang kawan yang baik...
berkawanlah kerana Allah..insyaALLAH,jalinan itu menjadi semakin manis... :D

 special: aku nak juga mencari kawan2 blogger yang mempunyai tarikh hari jadi yang sama dengan aku..aku nak beri hadiah..ada ker..?^_________________^
selamat berkenalan semua..

Nov 28, 2012

Hentikan surat berantai...

assalamualaikum wbt dan selamat petang semua.
aku nak kongsikan sesuatu dengan korang..mengenai SURAT BERANTAI yang baru sahaja aku dapat:
>>>>>>sila scroll yerr..^^
          
Weyhh , korang bace niyy erkk . Terutamanya nama yang aku dah tag .
Wasiat NABI MUHAMMAD S.A.W. MESTI
BACA!!!!!
ni adalah benar... sila baca sehingga habis...
dan tlg sebarkan kepada seberapa byk org
Islam yg boleh...
Assalamualaikum ...... Warahmatullahi
Wabarakatuh
ini adalah surat wasiat dari penjaga makam
Nabi Muhammad SAW iaitu Sheikh Ahmad
... Maeine (Saudi Arabia).
pada suatu malam ketika membaca Al-Quran
di
makam Rasulullah SAW.
selepas membaca lalu
hamba tertidur, dalam tidur hamba
bermimpi
didatangi Rasulullah SAW lalu bersabda
kepada
hamba, dalam 60 000 orang yang meninggal
dunia di zaman ini tiada seorang pun yang
matinya dalam keadaan beriman.
(a)isteri tidak mendengar kata suami.
(b)orang kaya tidak lagi bertimbang rasa.
(c)orang tidak lagi berzakat dan tidak
membuat
kebajikan.
Oleh itu wahai Sheikh Ahmad, hendaklah
kamu
menyedarkan kepada orang Islam ini supaya
membuat kebajikan, kerana hari
penghabisan(... ...Qiamat) akan tiba di
mana
bintang akan terbit dari langit, sesudah itu
matahari akan turun di atas kepala.
PESANAN HAMBA INI
(a) berselawat - untuk junjungan Nabi kita
Muhammad SAW.
(b) bertaubatlah - dengan segera sementara
Pintu Taubat masih terbuka.
(c) Bersembahyangla .. (d) berzakat -
jangan ditinggalkan.
(e) Menunaikan Fardhu haji - bila
berkemampuan.
(f) Jangan menderhaka kepada kedua ibu
bapa.
UNTUK MAKLUMAN
1.
seorang saudagar dari bombay telah
menerima surat ini dan beliau telah
mencatak
sebanyak 20 salinan dan mengirimkan
kepada
orang lain, dia kemudiannya dianugerahi
Allah
dengan mendapat keuntungan yang besar
dalam perniagaannya.
2.
seorang hamba Allah telah menerima surat
ini tetapi tidak mengendahkannya ...... dan
menganggap wasiat ini palsu, maka selang
beberapa hari kemudian anaknya meninggal
dunia.
3.
Pada tahun 1977 Tun Dato Mustapha bekas
Ketua Menteri Sabah menerima wasiat ini
kemudian mengarahkan setiausahanya
mencetak sebanyak 20 salinan dan
menghantarnya kepada orang lain, maka
selang beberapa hari kemudian dia telah
mendapat hadiah dari kebajikan masyarakat
di
malaysia timur.
4.
tan sri ghazali jawi, bekas menteri besar
perak secara tidak langsung dipecat dari
jawatannya kerana apabila beliau menerima
wasiat ini beliau terlupa mencetak 20 salinan
untuk disebarkan kepada orang lain tetapi
beliau telah menyedari kesilapannya lalu
beliau mencetak semula wasiat ini dan
mengirimkannya kepada orang lain,
beberapa
hari kemudian beliau telah dilantik menteri
Kabinet Perdana Menteri.
5.
Zulfikar Ali Bhuno telah menerima surat
wasiat ini dan tidak percaya akan
kebenarannya juga menganggap palsu lalu
membuangnya ke dalam tong sampah.
seminggu kemudian beliau telah dijatuhkan
hukuman pancung sampai mati.
6.
di Terengganu, seorang pekerja bengkel
kenderaan telah menerima wasiat ini dari
pengirim yang tidak dikenali yang datangnya
dari Perak lalu beliau membuat sebanyak 20
salinan seperti yang dituntut.
Alhamdulillah dia
dianugerahkan oleh Allah seorang gadis
berakhlak mulia seperti yang dituntut oleh
Islam.
baginya anugerah ini paling agung dan
tidak ada tandingannya.
7.
Di Terengganu juga, seorang hamba Allah
telah menerima surat ini dari orang yang
tidak
dikenali tetapi beliau tidak
mengendahkannya
dengan mengatakan ianya bohong belaka
dan
sengaja mengada-adakan untuk menakutkan
orang yang membacanya.
Beberapa hari
kemudian dia telah mendapat penyakit ganjil
dan penderitaanya amat menyedihkan.
setelah
tiga minggu mendapat rawatan rapi di
hospital,
penyatkitnya sukar juga diubati oleh doktor.
Akhirnya beliau teringat akan wasiat ini dan
mengedarkannya kepada orang lain.
Semingu
kemudian barulah beliau beransur sembuh
sehingga sekarang.
Banyak lagi contoh-contoh orang yang
menerima wasiat ini tetapi tidak
mempercayainya dan tidak mengedarkannya
atau menyampaikan kepada orang lain.
dimana
mereka mendapat malapetaka.
setelah
kejadian yang menggembirakan dan
menyakinkan ini anda jangan lupa
menyampaikan 20 salinan wasiat dalam
masa
96 jam dari masa anda menerimanya.
InsyaAllah anda akan memperolehi sesuatu
dari YANG MAHA KUASA dengan penuh
keyakinan pasti ia akan menerangi hidup
anda dengan nikmat kebahagiaan hidup.
INSYAALLAH.
PERHATIAN
setelah membaca wasiat ini hendaklah
ditulis atau dicetak dan disampaikan kepda
orang lain sebanyak 20 salinan. sekiranya
telah dilakukan anda akan dianugerahkan
sesuatu nikmat hajat anda akan dikabulkan
oleh ALLah.
kata sheikh ahmad lagi. jika apa yang hamba
katakan ini tidak benar, biarlah hamba mati
dalam kekufuran dan hamba tidak mendapat
perlindungan dan syafaat Rasulullah SAW
naaauzubillah. oleh itu hendaklah ditulis
atau dicetak dan disampaikan kepada orang
lain.
insyaAllah dalam masa 2 minggu anda akan
berolah kebahagiaan dan ingatlah lakukan
ini dengan hati yang ikhlas dan janganlah
diabaikan atau dibiarkan
TLG SEBARKAN KEPADA UMAT ISLAM..
SEBARKAN 20 WASIAT INI KEPADA SEMUA
UMAT ISLAM..


selepas korang baca surat ini..apakah tindakan sewajarnya yang korang akan ambik?
Forward kan ..ke?

sejujurnya,..masa zaman aku belajar kat universiti dulu-dulu,aku pernah dapat msg berantai macam gini..YaAllah,takut jugak..sebab dalam surat itu..memberi amaran jika kita mengabaikan surat itu..musibah akan menimpa kita..nauzubillah..

aku ini dengan baik hatinya mengforwardkan surat itu kepada kawan2 aku,hampir 10 orang.masa tu...dah tak fikir pasai kredit habis ke..dan aku tidak tahu apakah kawan2 aku juga melakukan tindakan yang sama atau tidak.
selepas kejadian itu,aku terus bertanya kepada ustazah.Ustazah aku jawab lebih kurang cam gini
" Kalau dapat lagi,SEMAK dulu kesahihannya..Jangan forward kalau boleh..DELETE je.."
 sambung ustazah ku lagi
" keyakinan dalam beragama haruslah teguh dan diletakkan sepenuhnya kepada Allah..bukan mana2 benda.Musibah atau rezeki semuanya datang dari Allah.."

Aku terdiam..dan mula beristighfar..aku jahil suatu ketika dulu.**bukan nak kata aku sekarang dah alim...ke apa..cuma lebih baik melakukan kesilapan dan bertaubat,dari terus-terus melakukan kesilapan kan...

hari ini,aku dapat lagi msg macam gini..erm,tapi tak pelah..aku dapat pun dari seorang yang agak rapat..Mungkin die juga tidak tahu...so aku jelaskan kepada die kebenarannya..Alhamdulilah...:)

##ulasan lanjut dari Ust zaharuddin

Nov 27, 2012

jenis design blog

Assalamualaikum wbt..dan selamat pagi semua.
TEMPAHAN EDIT BLOG MASIH DIBUKA!!!!

Nah!!
ramai yang bertanya..mengenai design full blog kepada saya.Memandangkan dulu saya hanya meletakkan spesifikasi secara rawak namun kini saya cuba untuk membuat ia lebih tersusun dan kamu semua boleh membuat pilihan dengan lebih bijak kan.
Berikut adalah contoh design:

1) PAKEJ A
  • 3 column
  • header
  • footer
  • top navigation menu
  • color and font:your choice**
  • etc included:cursor,comment box,sidebar,post title&body,blockqoute
  • example:
 2)PAKEJ B

  • 2 column (simple)
  • header
  • footer
  • color and font:your choice**
  • etc included:cursor,comment box,sidebar,post title&body,blockqoute
  • example:
3) PAKEJ C
  • 2 column (Advanced)
  • header
  • footer
  • color and font:your choice**
  • etc included: cursor,comment box,sidebar,post title&body,blockqoute
  • example:**macam blog aku sekarang**
 caj lain dikenakan bagi mereka yang ingin add-ons:
  1. menu tab yang superduper comel**lip lap
  2. navigation menu
  3. butang search cantik**rujuk kat butang search blog aku ok.
  4. animation header

cara untuk order:
  • pm me kat fb jiakreatifelt atau email di najiah_njiah@yahoo.com (akan dibalas dalam tempoh 12jam)
bayaran dan cara pembayaran:
  • RM30 Fiexed price namun akan ada perubahan jika korang add-ons atau ala carte 
  • bank in dan topup Celcom(bagi jumlah bayaran yang tidak melebihi RM10)
syarat:
  • pesanan korang akan dibalas secepat yang mungkin
  • sila guna kan bahasa yang sopan
  • selepas pesanan korang aku balas, korang diberi masa 5 hari untuk menjelaskan pembayaran..sekiranya gagal,order korang akan di HOLD dulu.^^
  • sekiranya korang ingin membatalkan pesanan,sila maklumkan kepada aku ok..jangan bila aku dah nak start design..tetibe korang beritau tak jadi..aduhhhh,kecewa aku.saaaakit hati.
  • sekian,terima kasih..:D
 p/s:korang ada kemusykilan just let me know k dan bagi yang nak menggunakan khidmat aku untuk makeover blog korang yang dah sedia ada,contoh nak centerkan header ke (perkara2 simple)...aku dengan rela hati untuk menolong korang.tapi please jangan lah sampai aku kena edit the whole things dalam blog korang..secara percuma..tolong la k.

baiklah,sampai disini sahaja...yang baik dari Allah..yang lemah serta hina adalah dari aku sendiri...

Nov 26, 2012

i'm back!!!

assalamualaikum wbt

agak-agak korang rindu tak kat aku?huhuhu..hampir 3 hari aku tidak blogwalking dan korang mesti menyampah coz korang tak dapat nak singgah ke blog aku ..kan.Actually,aku terpaksa privatekan blog aku kerana aku sedang mengupdate design baru blog aku tapi erm..design terbaru ni macam tak cantik je..so tak jadi la.Aku pun back to normal..hukhuhkhuk

mohon maaf di atas kesulitan yerk..okeylah,as salam

Nov 20, 2012

Bukan itu mahuku

assalamualaikum wbt dan selamat petang...

terimakasih kepada owner doodle ini

sabar ...itulah satu ungkapan keramat yang mudah diungkapkan tapi sukar untuk dilaksanakan..Allah bagi ujian bukan kerana Dia tidak sayang tapi kerana Dia rindukan rintihan hambaNya.Yakin dan berdoalah kepada Allah agar diberi ketebalan iman dan redha dengan segala ketentuan.Allah adalah pemberi segala nikmat dan ujian dengan tepat..pada masanya.

Apakah kita mahu Allah makbulkan segala permintaan kita?dan adakah segala permintaan kita ini adalah terbaik buat diri kita?sudah tentu jawapannya TIDAK...

Adakalanya kita minta kepada Allah ..sebuah pelangi..tapi Allah hadirkan hujan..
kenapa Allah beri kite hujan?Kerana Dia nak beri kita sebuah pelangi indah selepas itu..

*sebuah lakaran indah yang Allah ingin hambanya tahu...bahawa Allah memberi segala apa yang lebih kita perlukan dari apa yang kita mahukan.

sekalipun itu Bukan mahuku..tapi Allah mahu beri yang terbaik
#bersabar dan bersangka baik lah dengan Allah#

Nov 19, 2012

promosi edit blog

assalamualaikum wbt dan selamat pagi

memandangkan sekarang musim cuti sekolah,jadi bnyak lah masa free aku..so dikesempatan ini aku nak membuat promosi full edit blog kepada anda semua..yeayea..

ok..straight to the point;
jenis tempahan adalah..
1.simple full edit blog
  • merangkupi blockquote simple,kotak komen plus icon comel sebelah tarikh dan pengkomen,shoutbox slide,post dan sidebar,border simple keliling blog,simple cursor,letak lagu,simple menu tab,snow..
  • ingatan edit blog ini tiada perkhidmatan header dan footer..jika mahu,dicaj lain
  • harga yang ditawarkan: RM15
2.Advance  full edit blog
  • merangkupi blockquote comel,kotak komen plus icon comel sebelah tarikh dan pengkomen,shoutbox slide,post dan sidebar cun,border advance keliling blog,header,footer,cursor(a:hover),letak lagu,snow,menu tab rekaan aku sendiri
  • harga ynag ditawarkan RM30 RM25
Sesiapa yang berminat..boleh pm aku atau tinggalkan pesanan di shoutbox aku ..
 #ingatan:promosi ini hanya sah sehingga 23/11/2012..selepas dari tarikh ini,harga edit blog akan kembali seperti biasa..capat!!!!!
tolong settlekan pembayaran anda terlebih dahulu ok:D
serius buyer only!tq

Nov 18, 2012

SEGMEN AWEK COOL

klik banner untuk join

saya join segmen ni..dan menjadi follower yang ke204
tarikh tutup:25 nov ..

cepat...cepat....jom join segmen ni...

FREE breakfast day




Assalamualaikum wbt semua.
kalau korang tengok gambar di atas,mesti korang fhm mksd yang nk aku sampaikan ini..
aku rasa soalan dan jawapan diantara sinyu dan  nobita ini adalah terbaik yang korang boleh fikir..:D

Sinyu: Apsal nak kaitkan McD kat sini ngan Israel? Management diorang pun da nafikan.
Nobita: McD kat sini@mana2 pun still jual jenama dan produk sama. Jadi xkan takde kaitan/keuntungan kepada headquaters McD kat US?

Sinyu: Tapi xbaik tuduh diorang buat offer free meal sebab ada boikot. Mungkin diorang dah lama plan untuk hargai pelanggan setia.
J: Wallahu'alam. It's just at the right time! Dulu penah ke ada offer free meal?

Sinyu: Alaa, kan free tu. Bagus la. Kita xyah bayar pape, so diorang pun x untung pape.
J: Diorang akan untung senarnya, dari segi sokongan moral. Sebab itu yang diorang perlu sewaktu tertekan macam ni.

Sinyu: Ok, kalu aku amik jugak meal free tu dan makan, apa hukum dia? Haram?
Nobita: Tak haram pun, even kalau bayar. Sebab makanan itu sendiri diperakui halal. Tapi ini bukan soal agama, halal@haram. Ini soal kemanusiaan.

Sinyu: So, depend kat pilihan masing2 la kan nak boikot @ x? xleh paksa kan?
Nobita: Untung kita kat sini ada pilihan nak boikot @ x. Saudara kita kat sana xleh pilih pun sama ada nak diserang dan menderita @ x.

#jadi Allah dah bagi kita akal untuk berfikir..dlm membuat pilihan...
pray for gaza..

"Segmen Follow Sampai Pengsan"

klik Sini UTK JOIN
assalamualaikum wbt..dengan berbesar hati sy joined segmn nie..terima kasih kepada owner kerana invited..memandangkan internet sedang nazak..jadi sy tak dapat nak blogwalking semua peserta yang join segmen ini,sy hanya akan follow for those who are followed me.tq:D
btw,buat owner blog kalau tak join lagi segmen sy...jemput join segmen sy nak kenal awak:)

http://jiacreatifelt.blogspot.com/2012/11/segmensaya-nak-kenal-awak.html

nama manja:jia

tarikh lahir:30/11

asal mana:Perak
my  follower sebelum joined segmen ni ialah: 1530
Salam perkenalan tuan blog dan semua...

semuanya Allah punya..



assalamualaikum wbt dan selamat pagi semua:D

Lihatlah pohon yang tinggi
Subhanallah itu Allah yang punya
Lihatlah pantai yang indah
Subhanallah itu Allah yang punya

Tiada yang engkau punya
Semuanya Allah punya
Tiada yang engkau punya
Semuanya Allah punya

Lihatlah burung yang terbang
Subhanallah itu Allah yang punya
Lihatlah bunga yang mekar
Subhanallah itu Allah yang punya

Tiada yang engkau punya
Semuanya Allah punya
Tiada yang engkau punya
Semuanya Allah punya

Kau lihat bukan kau punya
Itu semua Allah punya
Kau lihat bukan kau punya
Itu semua Allah punya

Dari itu janganlah sombong
Janganlah riak serta irihati
Dunia hanya pinjaman sementara
Akhirnya kembali kepadaNya

Lihatlah pohon yang tinggi
Subhanallah itu Allah yang punya
Lihatlah pantai yang indah
Subhanallah itu Allah yang punya

Kau lihat bukan kau punya
Itu semua Allah punya
Kau lihat bukan kau punya
Itu semua Allah punya

Dari itu janganlah sombong
Janganlah riak serta irihati
Dunia hanya pinjaman sementara
Akhirnya kembali kepadaNya

penyanyi:Iwan

#lagu ini sering aku dengar kerana ia menimbulkan keinsafan kepada aku...bahawa dunia ini semuanya milik Allah..:)

Nov 16, 2012

doodle felt untuk x-coursemate

assalamualaikum wbt dan selamat pagi jumaat...

sidang hadirin sekalian,
apa kabar kawan-kawan semua?dah makan?insyaAllah..harap2 apa yang kita makan hari ini tidak membawa kepada pembaziran...

baiklah,entry kali ni aku nak tunjuk dan share..korang 1st doodle yang aku buat dari kain felt..dan untuk pengetahuan korang semua..doodle ini direquest oleh kawan aku,1 course masa belajar dolu-dolu.hukhukhuk.Terharu sampai tak terkata coz die sudi menggunakan khidmat aku bagi menyempurnakan impian die..sepansang doodle pengantin.

nah inilah hasilnya setelah berjaya aku buat dalam masa 3 hari **walaupun actually beliau dah menyuarakan hasrat nya sudah sekian lama...aku je yang baru nak siapkan.jahat kan aku..Mintamaaf yer coz terlalu sibuk dengan komitmen disamping menyiapkan tempahan2 lain.Alhamdulilah,rezeki..:D

sedikit mengenai doodle ini;
1.Pengantin perempuan direka dengan adunan skirt labuh kembang,putih dan pink bersama dengan flower hand.Dihias indah dengan taburan bunga-bunga disebelah bahu..dan ditambah keserian dengan manik love di pinggang
2.bagi pengantin lelaki pula,set lengkap tuxedo..bersama pink bow:)sungguh kacak!
stalista atau opssss!!

pergh..ayat tak boleh tahan kan..
okeylah,atirah..moga suka dan berpuas hati dengan apa yang aku buat nie..minta maaf jika x mencapai piawaian yang diminta:(
salam mersa penuh kasih moga majlis nanti berjalan dengan lancar:Dwelcome to the club...!!

Nov 14, 2012

Segmen: Memori 2012 Terpahat di Ingatan

Assalamualaikum wbt dan selamat pagi semua..

tanpa banyak kata,ku biarkan jari-jariku menari di atas keyboard..selepas mendapat ajakan istemewa dari owner blog itu sendiri,hatiku dibalut rasa keterujaan untuk berkongsi kenangan melalui segmen ini..acehhh,ayat..
 klik banner bagi yang nak join:

kenangan terindah bagi tahun 2012


2012,inilah tahun pertama aku menjadi seorang isteri.Setiap wanita mendambakan untuk menjadi seorang isteri..yea,alhmadulilah..aku telah sah mendapat gelaran puan..cehhhh..kenangan manis apabila pertama kali,aku akan hidup dengan seseorang yang berlainan jantina dan yang sedihnya,bermula lah dettik aku untuk meninggalkan keluarga esp emak ayah..Aku kena ikut suami duduk di labuan.ops,my hubby orang perak..tapi kerja di labuan...
*Cakap kat emak,kalu tak nak ikut?
emak aku kate..baik tak payah kawen kalau suami isteri duk jauh..
**sigh~~
walaupun berat hati,namun jauh disudut hatiku..aku  excited.#EHH..macam-macam aku nie kan.
baiklah,untuk pergi ke labuan ..kite perlu naik flight kan.Habis,xkan la nak naik tongkang..hukhukhuk..
actually,masa kecik-kecik dulu...aku teringin sangat nak naik kapal terbang..bila tengok kapal terbang di dada langit..se sayup je.tapi,Allah makbulkan keinginan aku bila dah besar nie.Kira masa aku ikut suami aku p labuan,yes!!itulah my first time..:P
teringat lagi,masa flight ni mula kan pengerakan naik,(skema kan ayat aku nie)huhuh..mula-mula rase takut.dalam hati ini,dah mengucap banyak-banyak dan pegang erat2 tangan encik suami.^^dan syukur selamat juga akhirnya kami mendarat di labuan.terima kasih pilot yang bawa dengan cemerlang sekali..
apapun..itulah kenangan manis when my 1st time naik flight..tapi la nie,dah kurreenn rase excited..hihihi.
ada lagi nie...,aku nak cite sepanjang aku menjadi isteri kepada encik suami yang sangat memahami ia juga adalah kenangan yang paling terindah.Syukur dipanjatkan kepada Allah kerana menganugerahkan kepada aku kesempatan nie...cuma,nak tunggu moment,i'll b preggy n baby ..yes!!most sweetest memory ....please do pray for us..aminn..

okeylah,panjang sangat aku mengarang sampai tak ingat..ada ke orang nak baca apa yang aku tulis nie..^^

enclose together my pic with encik husband.sekeping pun jadi lah kan..yela,muka tak lawoo..
ya zauj,ana uhibbuk fillah fin jannah
ni lah wajah aku sebleum naik flight for the first time. teruja tak..?

baiklah,minta maaf jika ada terkasar bahasa..yang baik dari Allah..yang kurang dari diri aku sendiri...
Jazakillahukhairan

Nov 13, 2012

Nov 12, 2012

senarai kawan-kawan baru aku


assalamualaikum wbt semua..

terlebih dahulu jutaan terima kasih kepada bloggers yang sudi jadi kawan aku ..hepi sangat..
so,mari kita menambah kenalan dengan singgah ke blog mereka seperti di bawah:
13/11/2012
  1. http://lifearesoawesome.blogspot.com/2012/11/segmensaya-nak-kenal-awak.html
  2. http://www.erazfadli.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html 
  3. http://hazwanahashim88.blogspot.com/2012/11/segmensaya-nak-kenal-awak.html 
  4. http://diarionlinenurul.blogspot.com/2012/11/segmensaya-nak-kenal-awak.html
  5. http://bicaramanismissizzaty.blogspot.com/ 
  6. http://nadiaamalina-agassi.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html
  7. http://pon2ecah.blogspot.com/2012/11/segmensaya-nak-kenal-awak.html
  8. http://budakkecikbermonolog.blogspot.com/2012/11/segmensaya-nak-kenal-awak.html
  9. http://www.mohdnoorshawal.com/2012/11/segmensaya-nak-kenal-awak.html
  10. http://gadisskecikk97.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html
  11. http://hananhadila.blogspot.com/2012/11/segmensaya-nak-kenal-awak.html
  12. http://zamani84.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html (melalui shoutbox) 
  13. http://iekuchinadea.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html
  14. http://beautyshinju.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html
  15. http://nienasofea.blogspot.com/2012/11/segmensaya-nak-kenal-awak.html
  16. http://nurfara-hani.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html
  17. http://balqis-sarah.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html
  18. http://aminahazam.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html
  19. http://solehaabuhassan.blogspot.com/2012/11/segmensaya-nak-kenal-awak.html
  20. http://hanyadihatiku.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html
  21. http://nurfaezahabdullah1712.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html
  22. http://ellychris.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html
  23. http://sujuelfarahin.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html
  24. http://riangriaremaja.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html
  25. http://amiraarbain.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html
  26. http://manisgurl.blogspot.com/2012/11/segmensaya-nak-kenal-awak.html
  27. http://miszhahaha.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html
  28. http://myblogismine-mar.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html
  29. http://cikannesweetyncool.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal awak.html 
14/11/2012 
  1. http://deeartblog.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html
  2. http://blogchocolatemint.blogspot.com/2012/11/segmensaya-nak-kenal-awak.html
  3. http://gadis-julai.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak_13.html
  4. http://worldstage17.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html
  5. http://edaeri.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html
  6. http://mieszlolita22.blogspot.com/2012/11/segmensaya-nak-kenal-awak.html
  7. http://ezatichumel.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html
  8. http://eppy25.blogspot.com/2012/11/segmensaya-nak-kenal-awak.html
  9. http://loveasong.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html
15/11/2012 

  1. http://ajlincomey.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html
  2. http://cikmiaww.blogspot.com/2012/11/segmensaya-nak-kenal-awak.html
  3. http://mysweetcrunchy.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html
  4. http://www.aimisyahirah.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html 
16/11/2012
  1. http://norofficial.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html 
  2. http://yayabunga.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html
  3. http://celotehbudakkechiq.blogspot.com/2012/11/segmensaya-nak-kenal-awak.html 
  4. http://melodyhidupku.blogspot.com/2012/11/segmensaya-nak-kenal-awak.html
  5. http://reality2fantasy.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html
  6. http://insyirah-lifediary.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awk.html
  7. http://menujusyurgamu.blogspot.com/2012/11/segmensaya-nak-kenal-awak.html 
17/11/2012
  1. http://hairrysadali.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html 
  2. http://kutahukuadamu99.blogspot.com/2012/11/segmensaya-nak-kenal-awak.html 
18/11/2012
  1. http://marsgreen.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html
19/11/2012
  1.  http://inspiritdays.blogspot.com/2012/11/segmensaya-nak-kenal-awak.html 
  2. http://iirashahira.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html 
20/11/2012
  1. http://muslimahsejati96.blogspot.com/2012/11/segmensya-nak-kenal-awak.html 
  2. http://mylife-leogurl94.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html
21/11/2012
  1. http://namasayafyqa.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html
  2. http://watasin.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html
 27/11/2012
  1. http://schazlynnfluvery.blogspot.com/2012/11/segmen-saya-nak-kenal-awak.html
sedikit perkongsian:
rujuk surah alhujurat:13

Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa - bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia diantara kamu disisi Allah ialah orang yang paling taqwa diantara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.

namun disini,islam juga menggariskan ada batasannya dalam bergaul dengan berlainan jantina.

SELAMAT BERKENALAN Semua...

*ada yang tertinggal nama?sila beritahu aku laju2

#noktah

segmen:gedik2 tambah follower

assalamualaikum wbt dan selamat petang.
memandangkan aku di jemput oleh miss chillax aku pun join..la nie..terima kasih kerana memaklumkan kepada akak..here,im joined>_<

jom kawan2 mai la join...klik sini

komen: 1st lagu di blog anda memang saya suke..:)everything is ok in your blog but kan kan .. anda menggunakan warna pink terang dalam post body anda...boleh tak owner blog kurangkan kecerahan warna pink itu..:P sorry sgt....

terima kasih...
tagging:sesiapa yang bertuah baca entry ini..anda di jemput....huhuh

Nov 11, 2012

Allah enough for me

#bernafas sebagai jiwa hamba...

order craft dari eyra


assalamualaikum wbt dan salam hari ahad:P
inilah hasil craft felt :
car neck pillow dan cover kotak tisu
pilihan warna:hitam dan merah
tema: liverpool
#harapan:moga cik eyra suke..

Segmen: jom kawan

nak join klik banner
komen untuk owner blog:
1.lagu di blog anda memang saya suke
2.your blog theme is blue color same alike me:)
3.blog awak loading pun cepat...
4.lastly,tarikh akhir segmen nie..adalah hari jadi sy..hepiii

okeylah,jom kawan2 semua kite jayakan segmen beliau..
sekian

Nov 10, 2012

solat dulu

assalamualaikum wbt dan selamat hari sabtu.

pertama kali aku mendengar lagu ini..aku terus suka..nak tahu lagu apa?jom hayati lirik di bawah:)


Tunggu sebentar solatlah dulu
Tunaikan cepat kewajibanmu
Sembahyang fardhu di awal waktu
Ikut sunnah Rasullillah
Tunggu sebentar solatlah dulu
Rapat-rapatkan dan luruskan safmu
Takbiratul ihram bersama imam
Ikut cara Rasulullah
Allahumma salli `ala muhammad wa`ala ali muhammad
Kama sallayta `ala ibrahim wa`ala ali ibrahim
Wabarik `ala muhammad wa`ala ali muhammad
Kama barakta `ala ali ibrahim wa`ala ali ibrahim

(2x)
Bertasbihlah Subhanallah, Subhanallah, Subhanallah
Bertahmidlah Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah
Bertakbirlah Allahu akbar, Allahu akbar, Allahu akbar
Bertahlillah La llaha illa Allah, La llaha illa Allah, La llaha illa Allah
Tunggu sebentar solatlah dulu
Tunaikan cepat kewajibanmu
Sembahyang fardu di awal waktu
Ikut cara Rasulullah
Allahumma salli `ala muhammad wa`ala ali muhammad
Kama sallayta `ala ibrahim wa`ala ali ibrahim
Wabarik `ala muhammad wa`ala ali muhammad
Kama barakta `ala ali ibrahim wa`ala ali ibrahim

(2x)

Bertasbihlah Subhanallah, Subhanallah, Subhanallah
Bertahmidlah Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah
Bertakbirlah Allahu akbar, Allahu akbar, Allahu akbar
Bertahlillah La llaha illa Allah, La llaha illa Allah, La llaha illa Allah
Tunggu sebentar solatlah dulu
siapakah penyanyi lagu ini?mungkin ramai yang dah tahu atau mungkin ada yang kurang pasti kan.Kemerduan suaranya pernah bermain di halwa telinga kita suatu ketika dulu..
iwan dangdut nama jolokan nya dulu dan kini Iwan muncul dengan imej baru apabila memilih bersarban sebagai imej harian. Iwan masih menyanyi tetapi dengan konsep lagu-lagu dakwah.Dia baru muncul dengan album baru berjudul Segalanya Allah. Subahanallah..bakat nya digunakan untuk berdakwah..
nah,apabila Allah berkehendakkan sesuatu ,Kun fa ya kun..jadilah maka jadilah.Sesungguhnya hidayah itu milik Allah namun kita sebagai hamba perlu sentiasa berdoa kepada Nya agar sentiasa diberi hidayah ..dan berada dibawah rahmatNya...
**semalam..aku dengan hubby baca disalah sebuah blog "paris hilton peluk islam"..betul ker?so..sebenarnya nak hampir percaya..tetapi rupanya ia palsu.Gambar yang kononnya die telah memakai tudung disebar-sebarkan..adalah palsu belaka>>>>nak tengok wajah paris hilton pakai tudung..?
v
v
v
v
v
v
walau-apapun rumors yang keluar..kita hanya mendoakan agar suatu hari nanti..ia benar-benar menjadi kenyataan.siapa tahu kan?btw,kepada para bloggers yang telah pun menyebarkan berita keislaman paris hilton ini..sila berhati-hati selepas ini.Mungkin ada pihak yang ingin mengambil kesempatan.
InsyaALLAH.Hati kita ini milik Allah..Allah boleh bolak balik kan hati kite ni bila-bila masa..:)

jom nyanyi lagu solat dulu nie:P

Nov 9, 2012

kekuatan umat islam adalah doa:P


Kiamat pasti datang!

assalamualaikum wbt semua dan selamat pagi

merujuk kepada tajuk di atas seems menyeramkan pun ada.Mempercayai hari kiamat itu adalah rukun iman..Jika kita menolak salah satu dari rukun iman,iman kita tidak sempurna.Segeralah beristighfar dan bertaubat.InsyaAllah..

entah kenapa aku rasa terpanggil nak menulis sesuatu tentang hadis Nabi mengenai tanda-tanda kedatangan kiamat ini.Sebenarnya,kiamat ini terbahagi kepada dua;(Seingat apa yang aku pernah belajar masa di sekolah dulu) Kiamat kecil dan kiamat besar..

apakah itu kiamat kecil dan kiamat besar?
kiamat kecil ialah seperti yang berlaku sekarang seperti penzinaan merata-rata tempat,peperangan,penipuan dsb
kiamat besar pula ialah hancurnya dunia ini sehancur-hancurnya.Boleh baca sini
 tahukah kita semua ,amalan pertama yang akan dihisab ialah solat.Ya Allah,bila dinilai diri kita sendiri..sejauh mana ibadah kita ini diterima oleh Allah..masih banyak khilafnya..malah Nabi sendiri pernah bersabda"solat umat pada akhir zaman adalah semakin singkat"
benarlah apa yang disabdakan itu.Aku rasa terpukul kerana adakalanya aku juga lalai dalam menghadap Allah ini.Solat tapi ringkas.selepas salam,tiada zikir..dan berdoa tapi tidak diiringi dengan hati.Sombongnya aku pada Allah..

Antara Hadis Rasulullah S.A.W Tentang Akhir Zaman Ialah :


  • Penaklukan Baitulmuqaddis.

Dari Auf b. Malik r.a. Rasulullah s.a.w. telah bersabda: "Aku menghitung enam perkara menjelang hari kiamat." Baginda menyebutkan salah satu di antaranya, iaitu penaklukan Baitulmuqaddis." * Sahih Bukhari*

  • Zina bermaharajalela.

"Dan tinggallah manusia-manusia yang buruk, yang seenaknya melakukan persetubuhan seperti himar (keldai). Maka pada zaman mereka inilah kiamat akan datang." * Sahih Muslim*

  • Banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang.

"Di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah akan muncul pakaian-pakaian wanita dan apabila mereka memakainya keadaannya seperti telanjang." * Abu Hurairah r.a*

  • Bermaharajalela alat muzik.

"Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan dan perubahan muka. Ada yang bertanya kepada Rasulullah; "Wahai Rasulullah bila hal ini terjadi?" Baginda menjawab; "Apabila telah bermaharajalela bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi-penyanyi wanita* Ibnu Majah*

  • Menghias masjid dan membanggakannya.

"Di antara tanda-tanda telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegah-megahan dalam mendirikan masjid" * Riwayat Nasai.*

  • Munculnya kekejian, memutuskan kerabat dan hubungan dengan tetangga tidak baik.

"Tidak akan datang kiamat sehingga banyak perbuatan dan perkataan keji, memutuskan hubungan silaturahim dan sikap yang buruk dalam tetangga." * Riwayat Ahmad dan Hakim*

  • Ramai orang soleh meninggal dunia.

"Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil orang-orang yang baik dan ahli agama di muka bumi, maka tiada yang tinggal padanya kecuali orang-orang yang hina dan buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkari kemungkaran." * Riwayat Ahmad*

  • Orang hina mendapat kedudukan terhormat.

"Di antara tanda-tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan dikuasai oleh Luka' bin Luka' (orang yang bodoh dan hina). Maka orang yang paling baik ketika itu ialah orang yang beriman yang diapit oleh dua orang mulia" * Riwayat Thabrani*

  • Mengucapkan salam kepada orang yang dikenalnya sahaja.

"Sesungguhnya di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah manusia tidak mahu mengucapkan salam kepada orang lain kecuali yang dikenalnya saja." * Riwayat Ahmad*

  • Bulan sabit kelihatan besar.

"Di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah menggelembung (membesarnya) bulan sabit." * Riwayat Thabrani*

  • Banyak dusta dan tidak tepat dalam menyampaikan berita.

"Pada akhir zaman akan muncul pembohong- pembohong besar yang datang kepadamu dengan membawa berita-berita yang belum pernah kamu dengar dan belum pernah didengar oleh bapa-bapa kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari mereka agar mereka tidak menyesatkanmu dan memfitnahmu" * Sahih Muslim*

  • Banyak saksi palsu dan menyimpan kesaksian yang benar.

"Sesungguhnya sebelum datangnya hari kiamat akan banyak kesaksian palsu dan disembunyikan kesaksian yang benar" * Riwayat Ahmad*

  • Negara Arab menjadi padang rumput dan sungai.

"Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padang rumput dan sungai* Sahih Muslim*

Semua tanda2 yang Rasullah SAW nyatakan sudah ada, yang terkini..Salji turun di Dubai (BH, 31 Dis.2004).Sesungguhnya Allah telah memberikan peringatan kepada manusia.

Mungkin ada yang pernah terbaca artikel ini,tapi just utk kongsi bersama2 kwn yang belum baca...maaf jika ada yang tersinggung.Yang baik dari Allah..yang buruk segala kelemahan adalah dari saya

  
tiada istilah terlewat untuk bertaubat..:) mari semua...kembalilah kepada Allah

Nov 8, 2012

halal kan duit aku?

sekali aku pandang jam ini..aku terus terpikat
cantik kan jam ini?pertama kali aku melihat nya di facebook dari album si polan bt si polan ini..aku terus terdetik untuk memilikinya.

jam ini yang menariknya kita boleh tukar-tukar tali..dan frame muka jam nya mengikut warna kesukaan.dalam gambar di atas terdapat 5 pilihan warna...^^;

akibat harga nya berpatutan..aku pun mengambil keputusan nekad untuk memilikinya.:)aku transfer duit terus ke akaun penjual ini(selepas itu,baru btau dengan encik suami..yg aku nak membeli jam ini)..^^mujur tak di marahi oleh nya..

penantianku..dari hari ke hari,minggu ke minggu,bulan ke bulan..masih tiada lagi khabar jam ini..aku mula curiga dan resah..aku hubungi penjual ini..namun aku lihat fb nya seems x aktif..msg2 aku tidak langsung di endahkan

padamulanya.aku agak marah dan kecewa..adakah aku ditipu??persoalanku ini tiada jawapan sampai lah ke saat ini..

haruskah aku menghalalkan duit aku itu?

**niat aku publish entry ini bukan nak jatuhkan sesiapa..aku cuma nak ingatkan diri sendiri dan kawan2..berhati-hati apabila membeli sesuatu dari laman maya ini. dan kepada si polan itu,jika anda terbaca entry ini..tolonglah..pulangkan duit aku..hukhuk..jgn tipu lagi orang lain.Kau mungkin terlepas di dunia..tapi diakhirat bagaimana?sejujurnya aku dah tak marah..cuma aku curious..kenapa anda berdiam diri..

Nov 7, 2012

kucing untuk orang islam,anjing untuk siapa?

assalamualaikum wbt dan selamat pagi semua.
alhamdulilah ..dipanjatkan kesyukuran kepada Nya kerana kita masih di beri peluang untuk bernafas di muka bumi Allah ini.Besar sungguh rahmat Allah kepada hambanya..:)
pembaca sekalian,
rata-rata bila ditanya haiwan apakah yang paling manja dan comel?
jawapannya:Kucing^____________^
sumber gambar dari devianart

Allah itu maha Besar dan Kaya kerana menciptakan seekor haiwan yang comel ini.Nabi juga amat meminati kucing.Malah ada diriwayatkan bahawa nabi mempunyai seekor kucing peliharaan..Dari situ,kita boleh gambarkan sikap Nabi iaitu seorang yang penyayang.Jadi bagi sesiapa yang suka kan kucing dan membelanya sebagai haiwan peliharaan mereka itu juga tergolong dalam golongan orang yang penyayang dan mengikuti sunnah Nabi.Hebat kan?
Tidak hanya nabi, isteri nabi sendiri, Aisyah binti Abu Bakar Ash Siddiq pun amat menyukai kucing, dan merasa amat kehilangan dikala kucingnya meninggalkan.
Seorang sahabat yang juga ahli hadis, Abdurrahman bin Sakhr Al Azdi diberi jolokan Abu Hurairah (bapa kucing jantan), kerana kegemarannya dalam merawat dan memelihara banyak kucing jantan dirumahnya.



Kepada para sahabat, nabi selalu berpesan untuk menyayangi kucing peliharaan, seperti menyayangi keluarga sendiri.Hukuman bagi mereka yang menyakiti haiwan manja ini sangatlah berat, dalam sebuah hadis sahih Al Bukhari, dikisahkan tentang seorang wanita yang tidak pernah memberi makan kucingnya, dan tidak pula melepaskan kucingnya untuk mencari makan sendiri.Nabi SAW pun menjelaskan bahawa hukuman bagi wanita ini adalah siksaan neraka.

Nah..haiwan ini Allah telah ciptakan seekor haiwan yang sukakan belaian dari manusia dan amat setia pada tuannya..tak percaya?cube lihat situasi dibawah:


  • sedang asyik kita sembahyang,kucing ini akan datang pada kita duduk disejadah atau mengesel-ngeselkan badannya dikaki kita
  • apabila kita nak tidur,die akan datang tidur sekali dengan kita
  • etc...
dikisahkan.pada suatu hari Nabi meletakkan serban baginda di bawah..datang seekor kucing tidur di atas serban nabi itu..agak-agak korang apakah tindakan Nabi?
Hebatnya akhlak Nabi kerana Nabi tidak jadi ambil serban baginda dan membiarkan kucing itu terus tidur di atas serban baginda kerana Nabi beranggapan kalau serban itu baginda ambil sudah tentu tidur kucing itu terganggu...Itu die,mulianya Nabi..rujuk diri kita sendiri..tak mungkin sampai tahap itu akhlak kite kepada makhluk kesayangan Nabi ini..

soalan:bulu kucing itu najis atau tidak?jawapannya:najis..tapi najis yang boleh dimaafkan ...

Nabi menegaskan dalam hadith baginda bahawa kucing ini adalah binatang tidak najis. Malah,air bekas minuman kucing dibolehkan untuk berwudhuk. Hal ini dinyatakan dalam hadith baginda:

Diriwayatkan Ali bin Al-Hasan dan Anas menceritakan bahawa Nabi Saw pergi ke Bathhan suatu daerah di Madinah. Lalu beliau berkata, “Ya Anas, tuangkan air wudhuk untukku ke dalam bekas”. Lalu Anas menuangkan air. Ketika sudah selesai, Nabi menuju bejana. Namun terdapat seekor kucing datang dan menjilati bekas air tersebut. Melihat kejadian itu, Nabi berhenti sehinggakan kucing tersebut berhenti minum lalu Rasulullah berwudhuk. Nabi ditanya mengenai kejadian tersebut, beliau menjawab, “Ya Anas, kucing termasuk perhiasan rumah tangga, ia tidak dikotori sesuatu, malah tidak ada najis”.
Subhanallah. Itulah kucing pada pandangan Islam. Menyayanginya adalah sunnah. Membuat perkara sunnah mendapat balasan pahala. Dan hikmah dan kebenaran Islam yang tidak melarang manusia bercampur dengan kucing yang telah dituturkan oleh Rasulullah sejak 1500 tahun yang lalu telah dibuktikan dengan fakta sains sekarang.

**kesimpulannya;jangan kita khianati atau sakiti kucing ..mereka juga adalah makhluk Allah yang sama-sama bernafas di muka bumi ini..peliharalah mereka..jika tidak mahu,jangan kejam dengan mereka.Alhamdulilah,aku dan suami ada juga membela 2 ekor kucing(hero)..pada asalnya ada 5 ekor.2 ekor mati dilanggar kereta..1 ekor hilang *maybe diculik.huhuhu...
lihat pada kecomelannya..kenapa perlu kita cemburui nya?
kemanjaan nya dan sukakan belaian..kenapa kita sakitinya?
kesetiannya pada tuannya tidak mungkin diragui..
pada zaman sekarang ada juga orang islam yang ingin membela anjing sebagai haiwan peliharaan?boleh ker..?

jom tonton video ini..http://youtu.be/TewwcIQ_7z4

Nov 6, 2012

Belajar buat animation

as salam dan selamat pagi semua...
alhamdulilah,semalam Allah bagi kefahaman kepada aku untuk mempelajari sesuatu ilmu baru.sangat teruja..!nak tahu apa die?

see banner yang bergerak2 di atas tuh?huh!!macam berlagak pulak kan..
act,ini adalah usaha pertama aku berjaya membuat animation dengan menggunakan adobe photoshop cs6.Big credits to Inspire kerana menyediakan tuto yang begitu mudah untuk difahami..for those yang baru nak belajar buat animation guna adobe photoshop(macam aku nie)..sila rujuk beliau k..:)act,sebelum ni aku tersangat lah jeles bila tengok header blog orang lain siap ada gerak2 bagai ..dan banner diorang kemain cantik nya..Aku teringin nak tahu apakah rahsia mereka ini?aku nak tanya... tapi kan,eden ni sogan..acano tu ah??:)

as conclusion,im too excited right now!hepi sebab dapat menambahkan skill..(at least ada dari yang tak de langsung)ok...

**sebelum itu,jom baca doa di bawah ini:
ya Allah,limpahkanlah sabar kepada kami dan teguhkan tapak pendirian kami serta menangkan kami terhadap kaum yang kafir

Nov 5, 2012

cara kira waktu dhuha

selamat pagi semua dan assalamualaikum wbt.

sebelum saya mengulas lebih panjang lebar..jom kite nilai serba ringkas kartun di bawah:

kesimpulannya: solat berjemaah ini Allah dah janjikan berlipat kali pahala..apalagi mari kite kejar kesempatan yang Allah hadiahkan ini.

actually,dikesempatan ini..aku nak kongsikan kepada semua bagaimana cara kita nak mengira waktu solat sunat dhuha..:)sebelum ini,aku hanya pikir tempoh masa untuk melakukan nya adalah dari awal pagi hingga sebelum masuk waktu zuhur..betul kan?tapi kali ini ada cara pengiraan yang mana dengan cara ini kita boleh melaksanakannya seawal pagi tanpa perlu ada was-was.
berikut adalah contoh pengiraan:
waktu dhuha: waktu syuruk+1/3(waktu syuruk-waktu subuh)
bagi negeri labuan:
waktu subuh:4.46am
waktu syuruk:6.05am

waktu dhuha: 0605+1/3(0605-0446)
        :0605+1/3(159)
:0605+53
=658am
jadi..apa kata korang kire pula untuk negeri/daerah tempat tinggal korang..^^
solat sunat dhuha ini amatlah digalakkan untuk mengerjakannya.Allah menjanjikan kemurahan rezeki bagi sesiapa yang mengamalkannya.dan jujur,aku yakin janji Allah itu dan aku telah pun merasakannya.alhamdulilah.Rezeki itu datang dari Allah dan kite hanya berusaha untuk mencari Nya..Nikmatilah rezeki yang halal kerana itu keberkatan.
bagi sesiapa yang telah pun mengamalkannya..moga istiqamah**ingatan untuk diri sendiri**dan bagi yang masih belum ..tidak terlambat untuk anda memulakannya.Besar panjaran bagi sesiapa yang mengamalkan solat sunat ini.
ia boleh dilaksanakan dengan 2/4/6 rakaat..

selamat beramal untuk semua^^;
nota:bagi yang tahu macam mane nak mengerjakan solat ini..sila KLIK sini

Nov 4, 2012

blog ku berwajah baru lagi

Blog dolu-dolu...
salam sabtu kepada semua rakan blogger..
erm..hari ini ntah kenapa aku terlampau rajin nak mengedit blog  sendiri..(asyik edit blog orang..aku nak edit blog sendiri jugak:)erm..walaupun masih ada keje yang berbaki..aku tidak peduli..

dan alhamdulilah,siap jugak akhirnya..

idea blog ini aku dapat dari Rinda(orang indonesia yang agak terkenal di kalangan bloggers)hasil kreativitinya memang tidak dapat dinafikan lagi..aku hanya ambik basic kod templatenya dan mengedit mengikut citarasa aku..dan hasilnya begini
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v


  
amacam ok tak?huhuhu...aku masih mengekalkan header yang sama dan mengubah tema warna blog menjadi kebiruan even aku minat giler warna pink..huhuuhu
 *****
sangat berpuas hati....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Designed by Beautifully Chaotic