Kini sesiapapun boleh cantikkan blog - Jiakreatifelt

Jan 8, 2013

Kini sesiapapun boleh cantikkan blog

  • Preggy
  • Impian kanak2 ini
  • Design rumah sendiri


  • alhamdulilah,siap jugak aku mewarnakan blog aku.sEjujurnya aku buat kerja-kerja ni dari semalam.Itu pun dah lewat malam.Dan sebanarnya aku nak share something dengan korang sesuatu yang bukan nak kate aku ni hebar dalam mendekorasikan blog.Aku pun masih belajar dan akan terus belajar untuk mahir dalam bab koding nie.kali ni bukan aku nak bagi tips2 untuk mencantikkan blog cuma Tujuan aku menulis entry ini hanya lah untuk berkongsi dan bukan niat juga untuk membanggakan diri.Kita belajar sesama ok.?apa yang kurang korang tambah dan apa yang salah korang betulkan.deal?
    sudah hampir 8 bulan aku terjebak dalam dunia mengedit blog nie.Sedikit sebanyak orang kate boleh lah nak tambah sideincome kan.plus,duduk kat rumah tak de buat apa-apa jadi aku willing untuk ambil tempahan mengedit blog.**walaupun tak sehebat mane**

    ok,mengimbau sejarah awal aku dalam dunia blogging,aku ni sebenarnya ZERO dalam mengedit blog apatah lagi menghias blog jadi meletop.PERCAYA TAK?haruslah korang percaya.First blog yang buat aku impressed sangat adalah blog WAN HAZEL.Blog die sangat kemas dan cantik.Masa tu aku rase sangat jeles melihat kehebatan blog die dan blog2 mereka.Dari situ,aku tanamkan azam untuk belajar sikit-sikit mengenai edit blog nie.Yang paling aku ingat..aku macam heran tengok header blog mereka..yang TAK DE BACKGROUND PUTIH PUN KAT BELAKANG HEADER(means dalam bahasa mudah header transparent)..first software yang aku guna untuk edit header blog aku adalah PHOTOSCAPE.(budak-budak kecik pun tahu guna kan).Aku rasa macam ada sesuatu yang kurang pada header aku.Jadi apalagi aku pun menerjah kembali ke blog WAN HAZEL.Credits to him coz dalam blog die ada tutorial dan software yang rupe2nya software itulah yang digunakan untuk membuat header kita jadi cun melecun!

    apalagi kan ADOBE PHOTOSHOP.!!waaahh teruja(walaupun pada asalnya aku memang tak reti nak guna)..dari situ lah,aku belajar dan terus belajar.THAT WHY ..kalau sesiapa yang ada pernah datang ke blog aku sebelum ni dan datang lagi seminggu kemudian..mungkin korang akan kata"aik,header berubah lagi?"hihih..nak kata yang aku nie punyalah rajin untuk menukar header blog(aku cepat jemu dat y aku tukar)
    dan dari sebab itulah aku PERNAH menganjurkan 1 segmen Header dulu dan kini.TENGOK SINI
    TERIMA KASIH kepada rakan rakan yang support segmen aku nie.
    Lama-lama aku dah kenal dunia blogging nie,aku banyak belajar tutorial dari LYSSA FAIZUREEN( biar betul kalau sesiapa tak kenal dengan cik adik nie) dan ramai lagi bloggers lain.
    syukur alhamdulilah,masa pertama kali aku bukak tempahan mengedit blog..memang ada feedback yang positif.Terimakasih semua.!dan baru-baru ni aku mendapat tempahan edit full design blog dari seorang business woman.tengok entry INI..kakak Azlina ni sanggup bayar kat aku dengan harga yang tidak pernah terpikir oleh aku sepanjang aku menjadi pengedit blog yang setia asalkan blog nya jadi cantik.(alhamdulilah dan terharu)Akak nie pernah tanya aku adakah aku ni ambil kursus IT sebab katanya die tertarik dengan blog aku.dan aku menjawab "tidak ,kak.Saya dulu belajar cos kimia di salah sebuah universiti.Akak itu macam tak percaya..tapi itulah hakikatnya.selain itu,ada juga yang bertanya soalan yang sama.
     jawapan aku: 
    Ya aku bukan dari cos IT,atau pernah belajar apa-apa yang berkaitan dengan blog/website.Aku adalah dari seseorang yang ZERO tentang kod2 blog, mengedit blog,dsb tapi kini *bukan nak mendabik dada*aku dah faham sikit2 mengenainya.(syukur).
    Mesej yang nak aku sampaikan disini pada korang semua.TIDAK KIRA LAH APA JUGA YANG KITE LAKUKAN,ASALKAN MINAT DAN USAHA YANG BERTERUSAN even kita kena bermula dari bawah.aku yakin yang korang akan berjaya mendapat yang korang mahukan.

    dari kisah aku tadi ..aku belajar banyak perkara.. dan sememang nya Allah mengajar hambanya melalui sebuah hikmah.Dan aku masih menganggap kemahiran ini harus digilap lagi..dan tempahan design full blog masih ambil secara kecil-kecilan.Sebenarnya..sekarang pun aku kena mengedit blog dari kawan akak yang bussines woman tadi.Tapi memandangkan ketandusan idea..jadi aku berehat sebentar dan curi masa untuk mengupdate blog sendiri..hihihih..

    buat mereka yang teringin nak mencantikkan blog sendiri..sebenarnya kamu tidak perlu menjadi seorang  designer blog yang hebat,kamu harus menjadi diri sendiri dan keep going to learn from everyone dan insyaALLAH ini juga adalah salah satu ilmu Allah.:D

    Aku juga mendapat inspirasi dari dua blogger indonesia ni.JOM LAWAT BLOG MEREKA:
    itu sahaja,terima kasih..semua kerana sudi baca.NAK SAMBUNG edit blog ...

    7 comments:

    1. oo..akak aslnya memang xde basic jgk eh..ingt kan mmg amk cos design..huhu
      sangat-sanagt la cntik tau..huhu
      cmna nk leh buat cmtu..banyak kena belajar nih..

      ReplyDelete
    2. Selamat berblogging :)


      Hadiah wang tunai RM100 ! Jom jom :D

      http://nadyabubble.blogspot.com/2013/01/cabaran-seo-blog-3-dalam-1-happy-new.html

      ReplyDelete
    3. @CikZaniffye..dear..:)awak jugak boleh !!yakn bleh:)

      ReplyDelete
    4. deqja baru try ckit2.. tapi sesungguhnya. blog akak makin lama..makin cantik...cute sangat...............

      ReplyDelete
    5. akak hebat!!!hehe..moge akak trus maju

      ReplyDelete

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    @templatesyard