Jul 31, 2014

7/31/2014

SELFIE

apa apapun...selamat hari raya
dan bersederhanalah dalam apa juga yang ingin dilakukan.

especially dalam tangkap gambar.tengok keadaan masa serta paling penting tempat.

Jul 25, 2014

7/25/2014

HIJJAZ:DIKECAM!

Lagu pejuang Al-qassam ini dinyanyikan oleh kumpulan nasyid Malaysia iaitu Hijjaz.
ia diubahsuai oleh kumpulan ini yang mana pada asalnya rentak lagu ini dinyanyikan oleh pejuang Alqassam sendiri.Respect  sungguh semangat tentera2 Alqassam ini.!Allahhuakbar!!!
Semenjak hijjaz memperkanlkan lagu ini di YOU TUBE pada 13 Julai 2014 semakin ramai viewer dan malah aku dah semakin jatuh cinta dengan lagu ni dan aku rasakan lagu ini sungguh menyuntik semangat berjuang untuk pejuang2 Alqassam demi  mempertahankan bumi GAZA..
namun sedihnya..kenapa perlu ada puak2 yang dengki dan tetap menyokong israel..nie.

Komen HIJJAZ:"Klip video Pejuang Al-Qassam dan Tanah Ini Milik Kami telah dicemari dengan komen-komen dari pembela terrorist sebenar israel laknatullah. Maaf. Kami tidak GENTAR dengan KAMU..!!!!"
#Allah tetap bersama orang orang yang sabar!

Jul 24, 2014

7/24/2014

PERUBAHAN ABBY ABADI


Sekali lagi menyaksikan perubahan abby abadi..kali ini lebih sederhana
menerusi laman instagram milik beliau abby nampak telah pun memulakan peubahan iaitu memakai niqab.
Tahniah!abby...
walaupun ibu tunggal ini sering melalui dugaan yang hebat namun beliau tampak cube untuk mencari kekuatan dan ketenangan.Abby semoga awak terus istiqamah~!insyaAllah.

beliau yang pernah berkahwin dan bercerai sebanyak 2 kali, tidak sesekali menjadikan ia sebagai suatu pengalaman pahit malah ia menjadikan sebuah kekuatan untuk meneruskan hidup.
nah!contoh inilah yang patut kite contohi..

Namun sekali lagi..abby abadi difitnah.kali ini mengenai kening pulak..
aik?macam2 la...

Jul 23, 2014

7/23/2014

NAK BINA ATAP TAPI TAKDE TIANG.GUANE?

7/23/2014

SEMAK BACAAN ALFATIHAH ANDA!

video

Membaca surah Al-fatihah merupakan rukun solat.

Tatapi sedarkah kita ramai yang membaca dan melakukan kesilapan dalam membacanya?

Kesilapan ini membawa kepada tidak sah pada solat.

Apabila Solat itu tidak sah,maka runtuhlah tiang agama kita.

Faham & Sebarkan.

Jul 21, 2014

7/21/2014

TENGOK GAMBAR KREATIF

Jul 17, 2014

7/17/2014

Orang islam sembah benda hitam?


"ya Allah..sampaikan aku disini.."amin..
"Kenapa orang Islam sembah bangunan kain hitam tu?"

"Oh.... itu Kaabah atau nama lainnya Baitullah"

"Baitullah tu apa?" ...

"Secara terjemahan mudah maknanya Rumah Allah"

"Allah ada dalam tu?"

"Tak....."

"Jadi, kenapa sembah bangunan tu kalau Allah tak ada dalam tu?"

"Yang saya sembah bukannya bangunan tu.."

"Kamu sembah apa?"

"Saya sembah Allah swt"

"Jadi, kenapa sembah bangunan tu?"

"Saya MENGHADAP sahaja ke arah Kaabah tetapi saya tak sembah Kaabah.."

"Bukankah kamu sujud ke arah Kaabah, maknanya kamu sembah Kaabah la.."

"Kamu pernah tgk perlawanan bola dalam TV?"

"Pernah...... selalu.."

"Kamu tengok tv ke tengok perlawanan bola?"

"Tengok perlawanan bola la.."

"Di mana?"

"Dalam tv la.."

"Cuba buka tv tu, tengok di dalamnya ada stadium dan perlawanan bola ke tak.."

"Memanglah tak ada.. tapi itukan gambarnya ada.."

"Bukalah dalam tv, tengok ada ke tak gambar perlawanan bola dalam tu.."

"So..?"

"Maknanya kamu tengok tv, bukan perlawanan bola.. betul tak?"

"Tak.. aku tengok perlawanan bola la melaui tv tu.."

"Peliknya.."

"Sebab apa pulak pelik?"

"Ye la, kau cakap tengok perlawanan bola, sedangkan aku tengok dalam tv tu tak ada apa-apa.. yg ada hanya wayar je berselirat.."

"Memanglah dalam tv tu ada banyak wayar, tapi tv tu menayangkan gambar-gambar perlawanan bola dalamnya.."

"Hurm.. jadi tak peliklah ni..?"

"Ya.. tak pelik.."

"Jadi tak pelik jugalah aku sujud ke arah Kaabah untuk menyembah Allah swt. walau pun dalam Kaabah tak ada Allah.."

Ini pula kata2 sahabat nabi berdebat dan mmberi perumpamaan. org kafir mengatakan dimana kah Allah? sedangkan kami (org2 kafir) nampak dan boleh menyentuh tuhan kami. sahabat pun bg perumpamaan.. "saudara tahukah dimana nye letak NYAWA saudara?.

#Anda boleh copy dan share untuk perkongsian

Insyaallah

P/S: (" Kaabah merupakan kiblat bagi manusia di bumi ini. Ia juga melambangkan kesatuan manusia dan perpaduan ummah. Hakikat sebenarnya, orang Islam tidak menyembah kaabah, sedangkan kaabah sendiri adalah makhluk Allah S.W.T Orang Islam adalah menyembah Allah S.W.T yang Maha Esa. Orang Islam diperintahkan untuk menghadapkan dirinya kepada kaabah bagi menunjukkan perpaduan dan kekuatan.

Jom kita bayangkan orang yang solat di atas kapal terbang, adakah dia perlu berbongkok untuk mengadap kaabah yang berada di bawah? Tidak, bahkan dia wajib untuk berdiri tegak dan perlu mengadap kaabah pada permulaan solat sahaja. Jika kapal terbang itu berpusing ke arah bertentangan Kaabah, orang yang bersolat itu tidak perlu lagi berpusing ke arah kaabah. Solatnya sudah sah walaupun tidak mengadap kaabah. Wallahu'Alam.")

-ab-

Jul 11, 2014

7/11/2014

ALLAH itu ada!

salam jumaat yang indah~
pagi jumaat yang mulia ini saya ingin kongsikan satu video yang sangat menakjubkan..dimana seorang kanak-kanak lelaki yang tertambus dengan timbunan batu bata.
NAH!saksikan apakah yang berlaku selepas itu?
video

semuanya mudah bagi Allah..
ya Allah,Aku beriman kepada Mu..ya Allah
dan mengakui keesaan Mu dan kerasulan Nabi Muhamad saw


#cuteface
Now he's living his new life alhmedllah, allah mercy on us is soooo great
7/11/2014

'It's July Giveaway'


Klik banner untuk join!

Banyak hadiah disediakan. Mencari pemenang masing-masing. Kalau nak jadi salah seorang daripadanya, mehh pakat join giveaway ni!

Antara hadiah yang disediakan ialah cash RM50, Pretzel cookies, Shawl, Blouse and many more.
Anda mungkin orang yang bertuah itu! Mehh join :D

7/11/2014

Giveaway Ramadan 2014 by Silent Confessions

Jul 10, 2014

7/10/2014

Ihya' Ramadhan - Giveaway By Ummudd80



klik BANNER untuk join

#goodluck!!

Tarik Mula : 4 Julai 2014
Tarikh Tutup : 21 Julai 2014
Tarikh Keputusan : 25 Julai 2014

Jul 9, 2014

7/09/2014

Siapakah orang pertama itu,ummi?

Org pertama cipta telefon ? Alexander Graham Bell ..
kalau org pertama tulis bismillah ??????? kalau anak-anak tanya kepada ibubapa..terkebil2 nak jawab ni!.. simpan nota ini.
      30 ORANG YANG
PERTAMA DALAM ISLAM
---------------------------------
1. Orang yang pertama menulis Bismillah : Nabi Sulaiman AS.
2. Orang yang pertama minum air zamzam :
Nabi Ismail AS.
3. Orang yang pertama berkhatan :
   Nabi Ibrahim AS
4. Orang yang pertama diberikan pakaian pada
hari qiamat :
    Nabi Ibrahim AS.
5. Orang yang pertama dipanggil oleh Allah
pada hari qiamat :    
     Nabi Adam AS.
6. Orang yang pertama mengerjakan saie antara Safa & Marwah :
  Sayyidatina Hajar
7. Orang yang pertama dibangkitkan pada hari
qiamat :
Nabi Muhammad SAW.
8. Orang yang pertama menjadi khalifah Islam :
Abu Bakar As Siddiq RA.
9. Orang yang pertama menggunakan tarikh
hijrah :
Umar bin Al-Khattab
10. Orang yang pertama meletakkan jawatan khalifah
dalam Islam :
Al-Hasan bin Ali RA.
11. Orang yang pertama menyusukan Nabi Muhammad SAW :
Thuwaibah RA.
12. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan lelaki :
Al-Harith bin Abi Halah
13. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan wanita :
Sumayyah binti Khabbat
14. Orang yang pertama menulis hadis di dalam kitab /
lembaran :
Abdullah bin Amru bin Al-Ash
15. Orang yang pertama memanah dalam perjuangan
fisabilillah :
Saad bin Abi Waqqas
16. Orang yang pertama menjadi muazzin dan
melaungkan adzan: Bilal bin Rabah
17. Orang yang pertama sembahyang dengan Rasulullah SAW :
Ali bin Abi Tholib
18. Orang yang pertama membuat minbar masjid Nabi
SAW :
Tamim Ad-dary
19. Orang yang pertama menghunus
pedang dalam
perjuangan fisabilillah : Az-Zubair bin Al-
Awwam
20. Orang yang pertama menulis sirah Nabi Muhammad SAW : Ibban bin Othman bin Affan
21. Orang yang pertama beriman dengan Nabi
SAW :
Khadijah bt Khuwailid.
22. Orang yang pertama mengasaskan usul fiqh :
Imam Syafei RH.
23. Orang yang pertama membina penjara dalam Islam:
Ali bin Abi Tholib
24. Orang yang pertama menjadi raja dalam Islam :
Muawiyah bin Abi Sufyan
25. Orang yang pertama membuat
perpustakaan awam
Harun Ar-Rasyid
26. Orang yang pertama mengadakan baitulmal : Umar
Al-Khattab
27. Orang yang pertama menghafal Al-Qur'an selepas
Rasulullah SAW :
Ali bn Abi Tholib
28. Orang yang pertama membina menara di Masjidil
Haram Mekah:
Khalifah Abu Ja'far Al-Mansur
29. Orang yang pertama digelar Al-Muqry :
Mus'ab bin Umair
30. Orang yang pertama masuk ke dalam syurga :
Nabi Muhammad SAW.
✔ Rugilah kalau tidak SHARE sbab ianya 1 peluang dakwah yg MUDAH kenali Islam kita. 
7/09/2014

apa kata neelofa

Assalamualaikum wbt
pejam celik pejam celik..terlalu cepat masa berlalu.
sekarang ini kite telah pun memasuki fasa ke2 ramadhan.Subbhanallah..Maha Suci Allah kerana memberi saya kesempatan untuk mengumpul seberapa banyak amalan dan juga memperbaiki diri yang penuh khilaf ini.
Sekali lagi nak kongsikan mengenai gadis kelahiran bumi Kelantan ini.
 Masih menjadi tanda tanya adakah perubahan beliau ini adalah sementara atau pun selamanya?
Bagaimanakah populariti beliau selepas hijab?
dan bagaimana pula jobs beliau..selepas ini?Adakah terhad atau seperti biasa?

Buat neelofa:jangan khuatir semua itu kerana Allah sentiasa bersama orang-orang yang beriman.
InsyaAllah..akan ada rezeki yang lebih diberkati dan rezeki Allah itu Maha Luas.

Mahfum Firman Allah (Saba’:24)
Katakanlah: “Siapakah yang memberi rezeki kepada mu dari langit dan dari bumi?” Katakanlah: “Allah”, dan Sesungguhnya Kami atau kamu (orang-orang musyrik), pasti berada dalam kebenaran atau dalam kesesatan yang nyata.

 dan Allah pujuk lagi hambaNya melalui 

Mahfum Firman Allah (Al-Ankabut:60)
Dan berapa banyak binatang yang tidak (dapat) membawa (mengurus) rezekinya sendiri. Allah-lah yang memberi rezeki kepadanya dan kepadamu dan Dia Maha mendengar lagi Maha mengetahui.

maih..pakat dengar apakah faktor utama yang menyebabkan neelofa berubah 
Bagi yang dah dengar ..sangat boleh untuk mengulang dengar
kerana perkara kebaikan harusnya diulang-ulang.
kan?
sungguh saya rasa sangat sedih mendengar luahan dari neelofa.
Sungguh Allah itu Maha Dekat kepada hamba2nya.
#muhasabah

Jul 5, 2014

7/05/2014

Khasiat kurma

As salam..semua

Hari ini mood saya ok..pastu kejap kejap tak ok.
Allahhu..kenapa ni yer.

Mungkin hati ni masih banyak kekotoran dan kesan degil.
Sabar la duhai hati.

Dikesempatan ini..just nk kongsikan khasiat kurma.

7/05/2014

Innalillah

Perginya seorang biduanita..

Alfatihah kepada arwah Datuk Sharifah Aini kerana telah sampai masanya Sang Pencipta memanggilmu menghadap Ilahi..
Beliau menghembuskan nafas yang terakhir pada pagi tadi 1.26am(tak tahu accurate time).wallahualam.
Takziah kepada ahli keluarga dan marilah kite mendoakan agar arwah ditempatkan dalam golongan orang orang yang beriman.aminn

Sedikit perkongsian dari arwah utk peminat.
Sangat terharu

Jul 4, 2014

7/04/2014

Tahniah neelofa


assalamualaikum wbt dan salam hari jumaat yang indah^^

Indahnya hidayah itu milik Allah..Bagi sesiapa yang mencari nescaya Allah mudahkan pencariannya.

Siapa sangka artis ini yang pernah menjadi kontroversi fesyen dan kini telah berubah 360 darjah.Beliau  yang mengacara rancangan MELETOP bersama Nabil melakukan sesuatu penghijrahan yang lebih baik iaitu mengenakan hijab secara istiqamah  dan rasminya bermula 1 Ramadhan yang lalu.Tahniah neelofa!!Saya berasa sangat seronok dengan perubahan beliau dan kini beliau kelihatan lebih anggun walaupun sememangnya beliau dah already anggun giteww..
heeeeppppiii..sangat..!!
dan semestinya ur family members dan fans amat menyokong perubahan ini dan mendoakan semoga neelofa menjadi contoh tauladan bagi anak2 muda sekarang nie.


jom pakat ambil kesempatan untuk mendengar ikim petang ini.
temubual bersama neelofa dan Ustaz Zul Ramli.Kita sama2 mengambil pelajaran dan iktibar.InsyaAllah..
(tak sabar nak dengar dari mulut neelofa sendiri..:)

untuk pengetahuan uolls,saya ni tak minat sangat nak ambil tahu tentang kehidupan artis..dan melainkan jika artis itu saya suke..jadi saya ambil tahu.Dan semenjak perubahan neelofa ni,saya follow Instagram beliau dan melihat perubahan pada kata2 yang beliau kongsikan di Instagram.

Sedikit tersentuh mengenai luahan neelofa di acc instagram nya.Jom baca sat!

#tiada istilah terlambat untuk bertaubat
#yang terlambat adalah yang tak pernah rasa nak bertaubat#

marilah kite sama2 mendoakan agar neelofa terus kuat dan tabah..dengan dugaan yang akan datang.Dan semoga beliau bertemu jodoh dengan seseorang yang boleh membimbing beliau.aminn.

Jul 3, 2014

7/03/2014

sedih saat membaca


#copypaste

Kiriman dari pengikut Oh! Media berkenaan coretan seorang suami yang baru kehilangan isteri yang dinikahinya beberapa bulan yang lalu. Ini benar-benar amat menyentuh hati.
Sesungguhnya, sehebat mana pun kasih sayang kita pada orang tersayang, sesungguhnya tinggi lagi cinta dan sayang Allah kepada mereka. Ada insan yang dipinjamkan seketika sahaja dalam hidup kita untuk menjadi kenangan abadi yang terindah hingga ke akhir hayat.
Sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah kepada saudara seagama yang telah pergi menghadap Ilahi.
Pengirim menulis: "Baru2 ni. Berlaku di kch sarawak..sedih teramat kisah sepasang suami isteri..yang baru menikah 2-3 bulan.. Isteri nya telah bertemu ajal...kemalangan jln raya di apabila menumpang sebuah van yang otw balek dari institusi belajar memandu..and minggu lepas sbelom puasa si suami tlah post kat fb..saya sertakan apa yang dpt saya print screen..sangat menyentuh hati...si suami sangat tabah menempuh duggaan..semoga cerita ini dpt di kongsikan sebagai pengajaran untuk khalayak ramai..di bulan ramadhan ini..tq Ohmedia"

 

bergenang air mata saat membaca kisah si suami.Sungguh yang mempertemukan cinta adalah DIA..dan mengambilnya kembali adalah DIA.
Subhanaallah..:(

Jul 2, 2014

7/02/2014

Allahhu

Biar tiada bahu untuk bersandar
Biar tiada tangan untuk digapai
Biar tiada telinga untuk mendengar
Cukuplah ada Allah untuk mengadu

Follow me

Hai.!Saya Jia.

Saya mengambil tempahan full edit blog; ☑personal dan ☑business. ➹Nak yang responsive template blog; insyaAllah boleh request Harga? Yang pastinya mampu milik dan berpatutan. Email: ✉najiahshaharain@gmail.com Whatsapp: ✆0174428730 ☂Untuk review produk boleh email sy :najiahshaharain@gmail.com

Followers