Oct 31, 2014

10/31/2014

Laptop rosak

Assalamaualaikum wbt
Segal pujian bagi Allah yang memiliki arasy yang agung.
Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad saw keluarga dan para sahabat baginda.
Salam jumaat yang penuh barakah.
Alhamdulilah..masih diberi kesempatan untuk menulis sesuatu dalam blog ni.hurm..kali ini saya update entry gune phone je.sebab laptop saya rosak.tetibe je keluar screen hitam even laptop dah on.Hurm,laptop tu adalah pemberian dari abang kandung saya.soooorry abang..laptop mu merajuk!!
Allahhu..~~dugaan3..
Jadi untuk sementara waktu ini..segala tempahan edit blog terpaksalah ditangguhkan.Sehinggalah saya dapat memiliki sebuah laptop.aminn.
InsyaAllah..incoming november my hubby dah janji nk belikan laptop.terima kasih sayangku.
P/s:rasa tak puas nk bw gune phone..lebuh prefer untuk pakai laptop..lebih luas pemandangan.kikiki.
Oklah uolls..maap lah x dpt nk bw sgt.nanti insyaAllah bile di beri kesempatan saya akan bw sampai lebam.
Tataaaaa...+×+×

Oct 27, 2014

10/27/2014

Giveaway Cuti Sekolah By JiwarOsak

Giveaway Cuti Sekolah by JiwarOsak.Com
Mari Sertai Giveaway Cuti Sekolah By JiwarOsak.Com


Hadiah Terkumpul
Cash : RM 390
Topup : RM 195
Barangan : Tudung Pashmina x 1, Shawl x 2, Novel Sanctuaria x 1, Tudung Aidijuma x 1, Bantal Handmade x 2

Terima Kasih kepada Sponser

AbgferOz | MahaMahu | Yanty Lee | Afzal Sukasuki | Mawar Biru | Cik Pjaz | Ieta Mat Sa’ad | Mohamad Nasir | Yan Saflina | UmmiMama |Mohd Noor Shawal | Dila KazUha | Doktor Pemasaran | Helmi Julia | Nadia Johari | Suzlin Azreena Nordin| Nurul Syarafina II | Khaty Aiman| KyLe Kesha | Cik Yaya | Putery Memory | Edo Hayra | Delima Zamrud | Karen Nisa 

Untuk menyertai Giveaway Cuti Sekolah anda boleh klik Banner atau SILA LIHAT SINI

Oct 23, 2014

Oct 22, 2014

10/22/2014

Mohon dengar

secara ringkas:
3 sikap ini perlu ada pada seorang perempuan:
PENAKUT,SOMBONG, DAN KEDEKUT
tetapi lelaki tolong elakkan dari 3 sikap di atas
10/22/2014

Segmen Pencarian Bloglist November Truly Love



Tujuan segmen ini diadakan adalah untuk mencari 15 blog yang akan menjadi penyeri di sidebar blog ini.. 

Syarat-syarat penyertaan:
  1. Follow blog Truly Love;
  2. Add To Circle Google Plus +Maria Firdz ;
  3. Buat entry bertajuk Segmen Pencarian Bloglist Oktober Truly Love
  4. Copy coding yang disediakan dan pastekan di ruangan HTML entry dan Publish!
  5. Tinggalkan URL entry penyertaan di ruangan komen entry ini.
  6. Penyertaan terbuka untuk semua blogger.
  7. 15 Blog akan dipilih menggunakan Random.org. dan akan dimasukkan dalam senarai bloglist di Sidebar Blog Truly Love.
  8. Lain-lain penyertaan yang tidak terpilih akan dimasukkan ke dalam Maria Firdz Bloglist.
  9. Tarikh Penyertaan : 21 Oktober 2014 hingga 31 Oktober 2014 (11.59PM)
Jom, sama-sama memeriahkan segmen ringkas ini.. 

Oct 20, 2014

10/20/2014

NAFKAH


Soalan;

Sy ada beberapa soalan.
1. Apakah hukum suami yg selalu mengabaikan nafkah anak isteri kerana mengutamakan keluarganya di kg? - Suami bukanlah anak lelaki sulung @ anak lelaki tunggal.
2. Bolehkah keluarga di kg terutama ibu & ayah meminta duit (terlalu kerap) dari anak lelakinya padahal anak lelakinya jg perlu bertanggungjawab pada anak isteri? - Ayahnya masih berkerja tetap selalu mengalami masalah kewangan.
Syukran jazilan atas jawapan yg diberikan.

Jawapan;
1. Dalam pemberian nafkah, seorang suami hendaklah mendahulukan isteri dan anak-anak dari orang lain (termasuk ibu-bapa). Urutan nafkah adalah seperti berikut;
a) Diri sendiri
b) Isteri
c) Anak
d) Bapa
e) Ibu
f) Cucu
g) Datuk
h) Saudara
i) Ahli-ahli keluarga berikutnya.

Urutan ini adalah berdasarkan hadis Rasulullah s.a.w. yang menegaskan; “Mulailah dengan diri kamu, bersedekahlah kepada diri kamu. Jika ada lebihan, maka untuk isteri kamu. Jika ada lebihan, maka untuk ahli keluarga kamu. Jika ada lebihan lagi, maka untuk begini dan begini; yakni untuk orang di hadapan kamu, di kanan dan kiri kamu” (Riwayat Imam Muslim dan an-Nasai dari Jabir r.a.. al-Jami’ as-Saghier, hadis no. 46). Berkata Imam an-Nawawi mengulas hadis ini; di antara kesimpulan dari hadis ini ialah; hendaklah pemberian nafkah dimulakan mengikut tertib yang tersebut (dalam hadis). (Syarah Soheh Muslim, juz 7, Kitab az-Zakah, bab al-Ibtida’ Fi an-Nafaqah Bin-Nafsi Tsumma Ahlihi Tsumma al-Qarabah).

Perlu disebut juga di sini bahawa nafkah untuk isteri wajib diberikan oleh suami sekalipun isteri kaya dan berada. Suami yang gagal memberi nafkah sewajarnya kepada isterinya -mengikut kemampuannya- ia dianggap berhutang dengan isterinya kecualilah jika isteri menggugurkan haknya dengan kerelaannya sendiri. Begitu juga, isteri boleh menuntut fasakh di atas kegagalan suaminya memberi nafkah.
Adapun nafkah kepada orang lain selain isteri, ia tidak wajib melainkan apabila memenuhi dua syarat;
a) Mereka adalah miskin, tidak memiliki harta dan tidak mempunyai sumber pendapatan. Jika mereka mempunyai harta atau memiliki sumber pendapatan sendiri, tidaklah wajib lagi ia menyara mereka. Namun digalakkan ia meneruskan pemberiannya kepada mereka untuk mengekal kasih sayang dan silaturrahim.
b) Ia mempunyai kemampuan untuk menanggung mereka; sama ada dengan hartanya atau dengan sumber pendapatannya. Kemampuan ini merangkumi kos saraan untuk diri sendiri dan isteri. Jika ada lebihan (setelah ditolak keperluan diri dan isteri), barulah ia wajib menyara ahli-ahli keluarga yang lain.
Merujuk kepada soalan di atas, tidak harus suami mengabaikan nafkah kepada isteri dan anak-anak dengan alasan ingin membantu ibu-bapa di kampung kerana menafkahi isteri dan anak-anak adalah wajib. Jika benar ibu-bapa memerlukan nafkah darinya, ia hendaklah menafkahi mereka tanpa mengabaikan isteri dan anak-anak. Itupun jika ia mampu menampung semua mereka. Jika tidak, hendaklah ia mendahulukan isteri dan anak-anak.
"
10/20/2014

NAK SENTUH ANJING DENGAN SYARAT...?

Assalamualaikum wbt.

hai..Apa kabo semua?Saya alhamdulilah sihat.

Baru pagi tadi saya membalas kunjungan blogger dan terjumpa lah 1 blog ini yang menulis tentang 1 program.kalau tak silap saya program tu namanya 
"i want to touch a dog".
nampak macam ...semacam je.
Dalam program tu..ramai yang turut serta dan tidak ketinggalan ada segelintir orang islam turut serta.

Dalam blog itu,Aku melihat gambar-gambar peserta memegang anjing.
jujur,saya merasa geli plus pelik

jika korang nak tengok dan baca lah selanjutnya di sini

P/s:saya tak pandai sangat bab hukum agama ini.Dari kecil lagi saya difahamkan dengan mengatakan haram memegang anjing bagi orang islam.Haiwan untuk orang islam adalah kucing.Manakala haiwan untuk orang kafir adalah anjing.Itu lah pemahaman saya sejak kecil.Maka,setiap kali menemui anjing saya akan berasa geli dan takut.Takut kena samak!


 Ce korang dengar apa yang UAI beritahu.
terima kasih UAI!

10/20/2014

First Giveaway by Cik Teratai

Oct 18, 2014

10/18/2014

Perbualan iblis

✔Dulu waktu sekolah rendah, kalau DATANG LAMBAT, kena denda kutip sampah sekitar kawsan sekolah.
✔Naik sekolah menengah, kalau DATANG LAMBAT, pengawas ambik nama dan cikgu disiplin akan sebut nama waktu perhimpunan. Kena denda juga kutip sampah atau cuci tandas.
✔Masuk universiti, kalau DATANG LAMBAT ke kuliyyah, lecturer potong 'carry mark'. Ada juga yang terus tak boleh masuk, lecturer kunci pintu.
✔Bila dah bekerjaya, kalau DATANG LAMBAT, bos akan marah, bonus dan kenaikan gaji terjejas. Bahkan kalau selalu sangat, HR akan hantar showcause letter.
Tapi...
✔Kalau DATANG LAMBAT solat jemaah, samada tertinggal rakaat pertama atau bahkan kalau datang ketika tahiyyat akhira, Allah tetap beri ganjaran 27 kali pahala. Tak kena tolak jadi 20, 10 atau 7. Tetap juga 27. Cuma pahala afdhalnya yang mungkin berbeza di sisi Allah..
✅Allahuakbar... Betapa Allah sangat sayangkan hambaNya....
Ustaz Azhar Idrus Berkata
Kita relax and bace ni Perbualan antara Rasulullah & iblis..
✔Rasulullah bertanya : “Apa yg kau rasakan jika melihat seseorang dari umatku hendak solat?”
✅Iblis menjawab : “aku merasa panas dingin dan gementar”
✔Rasulullah : “kenapa?”✅blis : “Sebab setiap seorang hamba bersujud 1X kepada Allah, Allah mengangkatnya 1 darjat”
✔Rasulullah : “jika seorang umatku berpuasa?”
✅Iblis : “tubuhku terasa terikat hingga ia berbuka”
✔Rasulullah : “jika ia berhaji?”
✅Iblis : “aku seperti orang gila”
✔Rasulullah : “jika ia membaca Al-Quran?”
✅Iblis : “aku merasa meleleh laksana timah diatas api”
✔Rasulullah : “jika ia bersedekah?”
✅Iblis : “itu sama saja org tersebut m'belah tubuhku dgn gergaji”
✔Rasulullah : “mengapa boleh begitu?“
✅Iblis : ”sebab dalam sedekah ada 4 keuntungan baginya, iaitu :
1. Keberkahan dlm hartanya,
2. Hidupnya disukai,
3. Sedekah itu kelak akan menjadi hijab antara dirinya dgn api neraka,
4. Terhindar dari segala macam musibah akan terhalau dr dirinya.
✔Rasulullah : “apa yg dapat mematahkan pinggangmu?”
✅Iblis : “suara kuda perang di jalan Allah.”
Rasulullah : “apa yg dapat melelehkan tubuhmu?”
✅Iblis : “taubat org yg bertaubat”
✔Rasulullah : “apa yg dpt membakar hatimu?”
✅Iblis : “istighfar di waktu siang & malam”
✔Rasulullah : “apa yg dpt mencoreng wajahmu?”
✅Iblis : “sedekah yg diam2”
✔Rasulullah : “apa yg dpt menusuk matamu?”
✅Iblis : “solat fajar”
✔Rasulullah : “apa yg dpt memukul kepalamu?”
✅Iblis : “solat berjemaah”
✔Rasulullah : “apa yg paling mengganggumu”
✅Iblis : “majlis para ulama”
✔Rasulullah : “bagaimana cara makanmu?”
✅Iblis : “dengan tangan kiri dan jariku”
✔Rasulullah : “dimanakah kau menaungi anak2mu di musim panas?”
✅Iblis : “dibawah kuku manusia”
✔Rasulullah : “siapa temanmu wahai iblis?”
✅blis : “penzina”
✔Rasulullah : “siapa teman tidurmu?”
✅Iblis : “pemabuk”
✔Rasulullah : “siapa tamumu?”
✅Iblis : “pencuri”
✔Rasulullah : “siapa utusanmu?”
✅blis : “tukang sihir (dukun)”
✔Rasulullah : “apa yg membuatmu gembira?”
✅Iblis : “bersumpah dgn cerai”
✔Rasulullah : “siapa kekasihmu?”
✅Iblis : “org yg meninggalkan Solat Jum'at”
✔Rasulullah : “siapa manusia yg paling membahagiakanmu?"
✅blis : “org yg meninggalkan solatnya dgn sengaja”

AllahuRabbi..  Jom KONGSI sebarkannya biar bagi 1 dunia tahu apa kelemahan Iblis... 

10/18/2014

Kreatip!

Oct 14, 2014

10/14/2014

Ayah

Imbas kembali
Zaman sekolah adalah zaman yang paling menyeronokkan
Teringat masa sekolah rendah..aku menggunakan basikal sebagai pengangkutan utama.
Memandangkan jarak ke sekolah tidak jauh maka setiap hari aku mengambil jalan singkat(jln kg) utk pergi dan balik.
Suatu hari,masa aku nk balik..aku diekori oleh seorang pelajar lelaki..(tak tahu dia dari mana)..balik rumah aku nangis nangis mengadu dengan emak dan ayah.aku masa tu darjah 4 atau 5.(tak ingat dah..).
Sejak dari kejadian itu,ayh aku akan menemani aku ke sekolah.kadang2 aku naik basikal dan ayah ikut dr belakang.begitu lah rutinny ...hari2.
Teringat masa itu ayah masih kuat.masa tu aku rasa ayahlah pelindung aku.jadi aku rasa selamat.
Tetapi sekarang....
Bila aku menginjak ke dewasa..ayah semakin dimamah usia.
Kalau dulu kudrat ayah luar biasa.
Sekarang ayah lemah tak berdaya
Kalau dulu langkah ayah tersusun rapi
Sekarang langkah ayah semakin sepi
Kalau dulu suaranya ayah kuat
Sekarang langsung diam membisu.
Aku sedih melihat ayahku yang semakin berusia..
Ketawanya kurang..guraunya tawar..bicaranya sepi..
Allah..kasihanilah ayahku.
Seperti mana dia mengasihaniku dari kecil..
Aminn
10/14/2014

Segmen Bloglist 10 Blog Pilihan HASRULHASSAN.COM

10/14/2014

Segmen Bloglist October irrayyan.com

10/14/2014

Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014



Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014 bermula pada jam 4.00 pe 11 Oktober 2014 hingga 11.59 malam 11 November 2014. Menawarkan hadiah yang bernilai RM 552.90 untuk dimenangi. Senarai hadiah ada di SINI.

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.

Syarat-syaratnya :

1. Wajib Follow Blog Sponsor
Diari Jejaka Hangat | Yun Sing | Ana Solehah | Syaza Raihanah | Iklil Syahmi | Idah Rashid | IanFaizal | Mar Mansor | Kathy R'bain | Shad | Ssurianah Yana | NurAlja | Aika Azizan | Budak Bandung Laici | Hunny Kitty | Si Tracey | Noryussyairah | Ida
2. Wajib Like Fanpage Sponsor

       

3. Follow Twitter + Instagram Sponsor
Twitter :   


Instagram :  Rexylla_Blogshop  Aerill_Hassan
4. Tambah Google Plus Sponsor 
+Mohamad Khairil  +ct fand 
3. Buat entri bertajuk Giveaway Diari Jejaka Hangat 2014
4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI


37 pemenang bertuah akan dipilih dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 12 November 2014.

Good luck!

Oct 13, 2014

10/13/2014

jom rebut jadi 10 golongan ini!



Assalamualaikum wbt

Entry kali ini saya ingin kongsikan 10 cara untuk kite mendapat syafaat ketika menghadapi seksa kubur.InsyaAllah jika kite amalkan ia sedikit sebanyak boleh membantu kite menghadapinya.wallahualam.


10 Cara untuk mendapat syafaat ketika menghadapi seksa kubur.


  1. Orang yang memiliki tauhid,akidah yang betul
  2. Rajin membaca alquran
  3. Rajin berpuasa terutamanya puasa sunat
  4. Membaca doa selepas azan
  5. Tinggal di Madinah,sabar menghadapi ujian dan meninggal di sana
  6. Sentiasa berselawat ke atas Nabi
  7. Jenazah yang disembahyangkan oleh orang islam(mukmin)sekurang-kurangnya 40 orang atau 100 orang**sebenarnya jumlah itu terdapat sedikit khilaf.
  8. Sentiasa sujud kepada Allah
  9. Anak yang soleh/ah
  10. Mengamalkan surah al Mulk sebelum tidur

Kematian adalah pasti!Semua akan merasainya..tidak kire tua mahupun muda
Cuma apakah amalan yang kite lakukan sekarang sudah memadai untuk kite menemui Sang pencipta nanti?

marilah kite berdoa supaya kite sekurang-kurangnya digolongkan dalam salah satu golongan di atas.amin

#seksakubur
#mohonkepadaAllah
#syafaatitumilikAllah



10/13/2014

Segmen Bloglist Nov14 By AdeLine'

Oct 11, 2014

10/11/2014

MiniGA by Nazirahyerr

Oct 10, 2014

10/10/2014

Fikirkan sejenak

10/10/2014

Segmen Bersiri #1: Nak URL Please Bersama Ibuhana.com

Teks: Norhana Marsom
Gambar: Norhana Marsom

Assalamualaikum w.b.t,


Segmen Bersiri #1: Nak URL Please Bersama Ibuhana.com ini bermula pada jam 8.30 pagi 9 Oktober 2014 sehingga 11.59 malam 16 Oktober 2014. Menawarkan hadiah berupa 1 canister ESP yang mempunyai pelbagai khasiat (klik sini)  dan sesuai untuk seisi keluarga.


Tujuan segmen ini diadakan adalah untuk merapatkan ukhuwah sesama blogger dan berkenalan di antara satu sama lain serta dapat juga saya membantu mereka yang tidak pernah mengambil ESP shaklee, merasai nikmat yang telah saya rasai. 


Semua blogger dijemput join untuk menyertai segmen bersiri ini.


Syarat-syaratnya:

1. Wajib follow blog Ibuhana.com
2. Buat entri bertajuk Segmen Bersiri #1: Nak URL Please Bersama Ibuhana.com
3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri INI.


Hanya 1 pemenang yang bertuah akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumum pada 20 Oktober 2014.


Good luck semua!

Pesanan: Klik pada BANNER untuk join







Oct 7, 2014

10/07/2014

GiveAway by Gobokita : Aksara Biru

10/07/2014

Giveaway Pertama SitiSab

Oct 3, 2014

10/03/2014

Blogger Area Mega Give Away

10/03/2014

Giveaway by NazaTupperware.JOM JOIN!!

10/03/2014

GIVEAWAY – SAYA NAK SIHAT


klik banner untuk join

“Saya nak sihat kerana nikmat kesihatan adalah Tak ternilai yang Allah anugerahkan kepada hambaNYA.Dengan nikmat sihat kite mampu beribadat dengan sempurna dan dapat menjalankan kehidupan harian dengan lebih baik.
InsyaAllah dengan menjaga kesihatan maka lahirlah tubuh badan yang sihat,minda yang cergas,serta pemikiran yang waras..:)


10/03/2014

1st Give Away by Cantik Sihat Semulajadi

Follow me

Hai.!Saya Jia.

Saya mengambil tempahan full edit blog; ☑personal dan ☑business. ➹Nak yang responsive template blog; insyaAllah boleh request Harga? Yang pastinya mampu milik dan berpatutan. Email: ✉najiahshaharain@gmail.com Whatsapp: ✆0174428730 ☂Untuk review produk boleh email sy :najiahshaharain@gmail.com

Followers