2015 - Jiakreatifelt

Dec 25, 2015

Dah lama tak bercakap dengan emak
Tajuk entry dah macam anak derhaka je.

Dah lama tak bercakap dengan emak..
Itu Bukan bermaksud saya bergaduh dengan emak
Dah lama tak sembang dengan emak..
Itu bukan bermaksud saya tak prihatin dengannya..
Dah hampir beberapa bulan saya tak bercakap dengan emak..
Itu bukan bermaksud saya tak rindu kepadanya..

Sejak itu, Emak memahami saya melalui gerak tubuh,mimik muka dan untuk menyampaikan sesuatu yang lebih penting saya perlu menulis kepada nya.Syukur..emak boleh membaca.

Emak..mungkin lagi lebih derita..sebab emak tak dapat mendengar seperti biasa.
Bagi emak suaranya dah tak kedengaran.
Tapi kami mendengar suaranya.Kami faham apa yang emak cakapkan tapi emak mungkin sukar untuk memahami apa yang kami nak sampaikan.

Pernah tak..telinga kite masuk air.Dan macam mana kite rasa..?
Kalau..saya dan mungkin anda juga turut merasai nya sama;iaitu rasa dengung dan amatlah kurang selesa.Itu baru sebelah telinga..masuk air ..masih boleh mendengar walaupun kurang jelas..dan bayangkan jika kedua2 telinga kite merasa dengung @ benggang??
Itulah yang saya cuba sampaikan keadaan emak saya sekarang.

Saya hanya mampu merasa kasihan..tapi masih belum mampu memahami deritanya emak.
Allahu..!~Sedih memang sedih..tapi apakan daya saya sebagai anak.
Hanya mampu memberikan apa yg sy rermampu.

Kehebatan emak..walaupun langsung tidak mampu mendengar..emak masih ceria ..dan suka bersembang.Jalannya masih laju seperti dulu..selera makannya tiada yang kurang.

Bermula kisah emak jadi begini adalah disebabkan jangkitan TB.
Sejak dari itu,emak perlu mendapatkan rawatan di hospital secara kerap.
Tak cukup dengan makan ubat emak perlu di cucuk setiap hari..selama hampir sebulan.
kesan daripada dose yang terlebih ..pendengaran emak makin kurang.
Doktor sendiri mengakui bahawa puncanya adalah ubat yang dibekalkan berlebihan.
Di tambah faktor usia.

Dalam masa yang sama,Emak menderita peranakan terkeluar.
Dan alhamdulillah pada 5 Oktober 2015 emak menjalani pembedahan pembuangan rahim.
Perlu di buang,Akibat daripada otot yang memegang rahim makin longgar.Itu sahaja jalan yang terbaik untuk emak kembali sihat.

Banyaknya dugaan emak terutamanya tahun 2015
Tapi emak masih tabah menghadapinya.
sebagai anak...saya hanya mampu untuk membantu..tapi melaluinya adalah emak

Allah..gantikan kesabaran emak dengan pahala yang berlipat kali ganda.
walaupun ada Kekurangannya..emak masih mampu membesarkan kami adik beradik
Kehebatannya kasih sayangnya sehingga kami sudahpun membesar dewasa..

Terimakasih emak untuk segala2nya.
Semoga emak bahagia dan senantiasa tersenyum..








Dec 24, 2015

Salam maulidur rasul

Kita hidup bukan untuk sombong..kerana tiada apa yang perlu di sombongkan.
Allah memberi pinjaman hanya sementara...dan terpulang pada Nya nak mengambilnya bila-bila masa.

Salam maulidur Rasul 
#12rabiuawal

Dec 17, 2015

LEBIHNYA BERZIKIR
Assalamualaikum 

Berminat saya kongsikan sesuatu yang cukup menarik.
Ayuh baca dan insyaAllah boleh di amalkan selepas ini.







HARGAI MEREKA

Assalamualaikum wbt

Beruntung bagi mereka yang Allah masih pinjamkan ibu bapa ..rebutlah kesempatan ini.Untuk membalas budi dan menghargai mereka sebaik2-baiknya.
Dan bagi sebaliknya..bukan lah anda tergolong dalam kumpulan yg rugi..anda masih boleh berbakti kepada mereka..dengan memperbanyakkan amal baik dan niatkan lah untuk disedekahkan kepada ibu bapa.Semoga tenang roh mereka di sana.Aamiin.



Dec 14, 2015

Segmen Bloglist 2016 by Farahana Sharif

Dec 7, 2015

TEMPAHAN FULL EDIT BLOG NAZFEA
Assalamualaikum wbt


Ini lah pertama kali saya mengambil masa yang agak lama untuk menyiapkan design blog,
Kekangan waktu dan idea.Memang sangat2 la mencabar dan mula timbul titik tekanan.
Dan selepas berhempas pulas mengdesign supaya tampak sedap mata memandang..akhirnya...~


Jemput2 tengok hasil penuh di blog fea dan jangan lupa follow blog fea sekali tau.

terimakasih fea sebab sabar menanti.


Dec 2, 2015

Giveaway Disember 2015 Cash RM500

Dec 1, 2015

Hello Disember
 Assalamualaikum wbt.               
Semoga makin bertambah amalan kite...aamiin.


Nov 27, 2015

GILER MEMBELI
Assalamualaikum wbt

Semangat membeli barang-barang terpakai tak dapat di bendung lagi.
Aduh..mula terjebak sejak sebulan yang lalu.Terjumpa group ini di facebook..dengan sengaja jari menaip "preloved item".Ada 2 3 group preloved..tapi saya lebih jatuh cinta pada group ini.



Dan inilah hasilnya...nafsu membeli dan rambang mata macam nak beli semua je.Lebih parah..sehari tak cuci mate..memang rasa something.Aduh!dah angau sungguh nie.Yang paling best kalau macam tershopping lebey....terpaksa beli senyap-senyap dari pengetahuan suami takut suami bising.huahua..sorry sayang.

Apa yang di jual?
Macam-macam ado!baju kurung,jam tangan,blouse ..etc.
Harga dalam range RM10-RM20.
Trusted seller..
alhamdulillah..setakat nie..saya dah beli hampir 10x,Ops!~

Rugi kalau tak beli.Barang-barang yang di jual memang masih ok..dan kalau uols bernasib baik..memang boleh dapat new items.~dan ada seller tu..letak price FREE cuma kite perlu bayar harga pos je.^___~.
uols pun kalau nak jual barang yang masih good boleh la sgt nak jual,.berbaloi sungguh..!Risiko beli on9 nie..uols pun tahu kan,hati-hati jgn sampai tertipu dengan scammer.

nak join sama?
jom g sini --->PRELOVED

selamat bershopping sakan ..

p/S:
masih menanti 5 lagi parcel sampai di tangan.yahOo...tak sabar nya.

Nov 26, 2015

November 26, 2015

LEPASKAN

by
LEPASKAN

Oh! Lepaskan, lepaskanlah
Oh! Lepaskan, lepaskanlah
Oh! Lepaskan, lepaskanlah
Oh! Lepaskan, lepaskanlah
Mungkin kau bukan buatku
Berlalu waktu bersamamu
Kau beri rindu namun palsu
Mana setia bersamaku
Bunga kau beri sudah pun layu
Kata-katamu lengkap bersandiwara
Nilai cintamu tak berharga
Oh! Lepaskan, lepaskanlah
Oh! Lepaskan, hatiku
Oh! Lepaskan, lepaskanlah
Oh! Lepaskan, kasihmu
Oh! Lepaskan, lepaskanlah
Oh! Lepaskan, hatiku
Oh! Lepaskan, lepaskanlah
Mungkin kau bukan buatku
Meniti sepi bersendiri
Bahagia cuma ciptaan mimpi
Mana setia bersamaku
Janjimu palsu yang aku ragu
Kata-katamu lengkap bersandiwara
Nilai cintamu tak berharga
Oh! Lepaskan, lepaskanlah
Oh! Lepaskan, hatiku
Oh! Lepaskan, lepaskanlah
Oh! Lepaskan, kasihmu
Oh! Lepaskan, lepaskanlah
Oh! Lepaskan, hatiku
Oh! Lepaskan, lepaskanlah
Mungkin kau bukan buatku
Benar buat otak aku semak
Aku banyak makan hati engkau lagi naik lemak
Cinta itu ikhlas bukannya peraduan
Kira lain kelakuan sebab tu tak sehaluan
Lepaskanlah lepaskan
Takde rasa sayang buat aku jadi rimas dan
Oh lepaskan oh lepaskan
Hubungan ini buat aku rasa lemas kan
Jangan cemas jangan gelojoh
Angan bintang kan jatuh ada ke takde jodoh
Dalam hatiku tiada siapa tahu
Maaf takde masa angkat kaki aku chow
Oh! Lepaskan, lepaskanlah
Oh! Lepaskan, hatiku
Oh! Lepaskan, lepaskanlah
Oh! Lepaskan, kasihmu
Oh! Lepaskan, lepaskanlah
Oh! Lepaskan, hatiku
Oh! Lepaskan, lepaskanlah
Mungkin kau bukan buatku
Oh! Lepaskan, lepaskanlah
Oh! Lepaskan, hatiku
Oh! Lepaskan, lepaskanlah
Oh! Lepaskan, kasihmu
Oh! Lepaskan, lepaskanlah
Oh! Lepaskan, hatiku
Oh! Lepaskan, lepaskanlah
Mungkin kau bukan buatku

Nov 22, 2015

DUNIA ATAU AKHIRAT


Ramai yang 'stress' dalam proses mencari kejayaan di dunia. Namun ada sebahagian yang LANGSUNG TIDAK 'STRESS' memikirkan persediaan untuk kematian & akhirat yang pasti.

Ramai yang tertekan dengan kerjaya & duit kurang di dunia, namun mereka tiada tertekan dengan kurangnya amalan soleh & pahala untuk membantu di akhirat dan tidak juga kelihatan BIMBANG akan dosa-dosa mereka terhadap orang lain dan Allah swt khususnya.
Dunia dan segala urusannya akan tidak lagi menyebabkan tekanan perasaan berlebihan apabila akhirat menjadi FOKUS dalam kerja2 di dunia. Itulah janji Allah "La khawfun 'alahim wa la hum yahzanun" (mereka tidak takut atau dukacita)
- Untuk muhasabah diri -

by:Dr. Zaharuddin Abd Rahman

Assalamualaikum wbt




#wallahua'lam

Nov 21, 2015

Iklan shamp

Nov 14, 2015

FULL EDIT BLOG INTAN

Assalamualaikum wbt



alamak...baru berkesempatan untuk berkongsi satu lagi hasil kerja saya!

Template responsive memang menjadi permintaan ramai.
Dan alhamdulillah dengan izin Allah akhirnya terlaksana

Permintaan kali ini datangnya dari kawan sekolah saya,Intan Nurfuzie.
Kawan sezaman persekolahan dan sampai sekarang kami masih berkawan.
Bersatu di dunia blogging. yeah!
Tak perlulah kot nak kenal kan blogger hebat nie.

Jom kite terjah je blog beliau


Nov 13, 2015

FULL EDIT BLOG KAK MASTURA
Assalamualaikum 


Alhamdulillah...

siap jugak design blog kakak mastura.Terima kasih kak kerana sudi tempah design dari saya.
nak tengok hasil blog?
Jemput-jemput memeriahkan blog beliau


Tema:
Pink terang 

Akak nie jual macam-macam tau ;Produk kecantikan ,kesihatan dan banyak lagi.


Rasa menyampah dengan mamat nie
Assalamualaikum wbt

Dan jujur...tujuan sy tulis nie bukan sebab sy nak tolong up kan lagi dia..tapi saya just nk kongsikan disebalik apa yang berlaku.Ia Kebetulan atau Amaran?

Memang jujur..naik menyampah dengan mamat nie.Nak cari publisiti murahan sungguh!dia sengaja nak cari amarah orang Islam.Siapa lagi kan mesti uols pun dah sedia maklum.Tak perlu di perkenalkan lagi.

p/s:
Bagi mereka yang duk share lagi apa yg dia buat..plez stop it sekarang
Bagi yang menyumpah seranah di facebook dia..sila lah lupakan.

Alvin Tan
Spesis Alvin Tan ini tidak perlu dilayan oleh kelompok yang nak berdakwah cara lembut (nasihat) ataupun nak berdakwah cara keras (amaran)
Kerana spesis seperti Alvin Tan hidup bernafsukan perhatian

Maka membunuhnya mudah dengan Tidak melayan
Tidak perlu share dan likes
Maka dia akan mereput dengan sendirinya

Petikan: PU RAHMAT

Siapa tak hangin dengan apa yang dia buat selama SINI
dan baru -baru ini dia buat hal lagi.
Allah..rasa nak menangis bila tengok apa yang die buat.Apa yang boleh saya simpulkan,jiwanya kosong dan perlukan perhatian.Kesian sungguh.
Menghina agama islam dalam masa yang sama..dia sedang menghina diri nya sendiri.!
Tahniah ko!~Kadang-kadang rasa macam ko ni ade terputus wayar.huh~

Dan menarik untuk saya share..

Uols tahu kan atau uols sedar tak ini lah antara ayat2 yang telah di cemari oleh naj** si giler tu.Baca dan fahami maksud nya.

(Kekufuran mereka) yang demikian, ialah kerana mereka lebih mengutamakan kehidupan dunia daripada hari akhirat, dan kerana Allah tidak memberi hidayah petunjuk yang menyampaikan kaum yang kufur ingkar (kepada kebahagiaan di akhirat).

Mereka itulah orang-orang yang telah dimeteraikan Allah Taala hati mereka dan pendengaran mereka serta penglihatan mereka; dan merekalah orang-orang yang lalai.




Tidak syak lagi, bahawa mereka ialah orang-orang yang rugi pada hari akhirat kelak.

(An-Nahl.107-109)

untuk makluman semua..si mamat ni mengambil helaian alquran untuk mengelap ***
dan inilah antara helaian yang di koyak.

Sungguh tidak ada kebetulan..semuanya telah di rancang oleh Allah swt.
Moga kite bertambah iman dan dimatikan dlm keadaan husnul khotimah.

Allah...:(



Giveaway Simple By Cik Akak & Sponser
Giveaway Simple by cik akak & sponser


Syarat Penyertaan : 

  • Follow Blog
cik akak  kathyrbain | syamimi  | wawa I Farah Arina | Salina Johari  | Ainul Aqma JMbelog  | Lorongcinta | Duniakita  | Arra |
  • Likes fanpage -  JMbelog I cik akak I cinta itu indah | Ainul Aqma 
  • Follow facebook - cik akak I JMbelog I Salina johari
  • Follow Instagram & Twitter - JMbelog I JMbelog I Salina johari I Farah Arina | Ainul Aqma | Arra 
  • Masukan link blog ini dalam senarai bloglist anda : http://kathyrbain.blogspot.my/
  • Buat entri bertajuk "Giveaway Simple by cik akak & sponser"
  • Copy coding yang disediakan & paste kan dalam ruangan HTML
  • Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri ini 
  • Giveaway berlangsung 13.11.2015 - 22.11.2015 [10 hari]
  • Giveaway tamat 22.11.2015 jam 11.59 malam
  • Pemenang dinilai melalui Nombor Cabutan Bertuah
Perhatian : Bagi syarat likes fanpage, follow facebook, Instagram & twitter peserta wajib follow setiap syarat sekiranya peserta ada akaun yang dinyatakan dalam syarat yang telah cik akak senaraikan. 

Sekiranya peserta tidak mempunyai akaun tersebut, peserta tak perlu ikut syarat yang dinyata. Apa yang penting kejujuran anda sebagai peserta giveaway. 

Follow blog wajib...tiada kelonggaran isu follow blog....semoga giveaway ini berjalan dengan lancar......

copy & paste coding ini dalam post entri anda...



Hadiah Giveaway

  • cik akak - Cash RM50.00 x 2 pemenang 
  • KathyRbain - Topup RM10.60 x 1 pemenang
  • Syamimi - Cash RM5.00 x 2 pemenang
  • Wawa - Topup RM10.60 x 2 pemenang
  • Farah Arina - Topup RM10.60 x 1 pemenang & Topup RM5.00 x 1 pemenang
  • Salina Johari - Cash RM10.00 x 2 pemenang
  • Ainul Akma - Topup RM10.60 x 1 pemenang
  • JMbelog - Topup RM10.60 x 5 pemenang
  • Lorongcinta - Topup RM5.00 x 2 pemenang
  • Duniakita - Topup RM5.00 x 2 pemenang
  • Arra - Topup RM10.60 x 1 pemenang

Ilham giveaway copy & paste coding - Rujuk Entri Kak Mialiana


Nov 10, 2015

Akhlak
Akhir ini,tak ramai yang mementingkan akhlak yang baik..yang kite selalu titik berat kan adalah rupa paras,harta dan perkara-perkara yang lebih kepada bersifat sementara.

Sedikit..orang bijak pandai ada menukilkan

Jika ingin tahu akhlak sebenar seseorang atau diri sendiri, lihatlah sewaktu dia/kita sangat marah; apa yang terhambur dari lisan
Jika ingin melihat kehebatan akhlaknya lihatlah dia/kita sewaktu berurusan dengan orang yang mencerca & membencinya.

Jika ingin lihat keadilan mindanya dan kebaikan pola pemikirannya, lihatlah cara dia/kita berbincang dengan pandangan berbeza dengannya.
Jika ingin lihat sifat amanah, lihat cara dia/kita berurusan wang dan duit dengannya.
Jika ingin lihat kawalan nafsu, lihat cara dia/kita berbicara dengan org lain jantina yang dia sukai.
Buat muhasabah diri terlebih dahulu sebelum orang lain.


Sungguh akhlak sangat penting dalam kehidupan kite.

Peliharalah akhlak sebaik-baiknya.
Biar rupa hodoh tapi akhlak cantik.
Secara tidak langsung..rupa yang hodoh itu kelihatan cantik.

wallahua'lam


Nov 7, 2015

Rebut Wang Tunai RM310 by Syira Lokman !
Jom join Rebut Wang Tunai RM310 by Syira Lokman 


Nak join?
Syarat :

1. Follow blog atau google +


3. Follow twitter *jika ada
[Syira]  

4. Like sahaja fanpage 
Cara mudah :

1. Follow SEMUA syarat.
2. Buat entry bertajuk "Rebut Wang Tunai RM310 by Syira Lokman"
3. Letak banner dekat entry. (klik banner,bawa banner ke entry anda & paste)
                                                 -bawa ke new tab pun boleh then copy je)
4. Backlink kan ke sini.
5. Publish!
6. Tinggalkan link entry giveaway anda di ruangan komen entry ini sahaja.


Special untuk anda?

Wang tunai RM50 x1 [nfariza]

Wang tunai RM30 x1 [gnor.gnur]
Wang tunai RM30 x1 [mohdkhizrul]
Wang tunai RM10 x3 [MG]

Wang tunai RM20 x1 [nurfuzie]
Wang tunai RM20 x1[mieyraelyani]
Wang tunai RM20 x1 [norafidah]
Wang tunai RM10 x2 [aeinna.musaii]

Wang tunai RM10 x1 [Fa Sham]
Wang tunai RM10 x1 [Na Mie]
Wang tunai RM10 x1 [ikazulaikh]
Wang tunai RM10 x1 [siti.meriam]
Wang tunai RM10 x1 [Kyle Kesha]
Wang tunai RM10 x1 [nieyl]
Wang tunai RM10 x1 [nona]
Wang tunai RM10 x1 [radhia]
Wang tunai RM10 x1 [YanSaflina]
Tapak Iklan free selama sebulan x1 [SyiraLokman]
Buku Serenity x1 [SyiraLokman]


Pemilihan pemenang : pemilihan 100% secara random oleh Syira sendiri (penganjur) :)


jom ramai2 memeriahkan Rebut Wang Tunai RM310 by Syira Lokman  ^_^
InsyaAllah lepas ni mungkin ramai akan follow anda juga :)

Bersama merapatkan ukhwah ^_^


Mula : 3 November 2015 
Tamat : 25 November 2015 

Nov 6, 2015

FULL EDIT BLOG ATIE
Assalamualaikum wbt ..

Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad saw

Alhamdulilah..masih diberi peluang dan ruang menyiapkan tempahan full edit blog,responsive template dari seorang customer  +Atie Yusof .
Jutaan terimakasih kerana sudi mengambil tempahan dari saya.
Malas nak taip panjang ...akibat dah menguap entah ke berapa kali nie..

jom layan hasil kerja saya.

http://atieyusoffamily.blogspot.my/
jom terjah

jangan lupa follow sekali tau..http://atieyusoffamily.blogspot.my/

Nov 4, 2015

Jenis Jam Tangan yang Sesuai untuk Sesi Temuduga



Betul kata orang, first impression atau tanggapan pertama sememangnya amat penting.

Kenapa ia sangat penting?

First impression adalah pandangan awal dari seseorang yang baru saja bertemu dengan orang lain, komentar awal dari seseorang, bagaimana perasaan seseorang dan apa yang ada didalam fikiran orang lain.

Dan semestinya anda mahu orang menilai anda dengan penilaian yg positif antaranya ketika berjumpa keluarga mertua buat pertama kali dan ketika menghadiri temuduga khasnya

Semasa menghadiri temuduga,Selain pengalaman dan sijil-sijil yang berkaitan yg di nilai, penampilan diri juga perlu di titikberatkan termasuklah pemilihan jam tangan yang dipakai.Tahukan anda bahawa jam tangan merupakan aksesori yang wajib dipakai ketika ingin menghadiri temuduga?

7 daripada 10 majikan berpendapat bahawa calon yang hadir tanpa memakai jam tangan telah memberikan tanggapan bahawa beliau seorang yang tidak mementingkan masa dan tidak mempunyai karisma.

BERITA BAIK KEPADA anda yg berhajat untuk menghadiri sesi temuduga dan tidak ingin melepaskan peluang pekerjaan tersebut,jom ikuti sedikit tips pemilihan jam tangan

Beberapa jenis jam tangan wanita yang sesuai untuk anda gayakan ketika sesi temuduga
                     

1.ALWAYS consider a leather strap watch atau jam tangan bertali kulit.
Ia bukan sahaja pilihan ideal untuk dipadankan dengan pakaian formal anda, malah menjadikan penampilan anda kelihatan serious dan classy.






2.Pilihankedua pula merupakanjemtanganbertalibesisepertiberikut. Jam tanganrekaaninimenjadikanpenampilansipemakaitampakelegandansofistikated.
kulit.




3.Dan jika andai nginkelihatan feminine danmempunyaikarakter yang anggun, gayakan bracelet watch inisebagaiaksesoriandaketikasesitemudugaitutersebut. Good Luck!

Nov 1, 2015

Giveaway Duit Saku Dari BBL

< Klik gambar untuk join >

Assalamualaikum & hello there,


Rasanya dah makin stress rakyat Malaysia dengan isu harga barang & perkhidmatan dah naik. Pergi sana - harga barang naik, pergi situ - harga itu naik & datang sini pun dah naik harga. Tapi jangan risau jangan kusut kepala kerana BBL nak kasi duit saku untuk korang! 

Tepuk tangan sikit!

Boleh buat belanja nasi lemak & teh tarik untuk breakfast atau beli nasi goreng telur mata makan malam ya. Kiran macam BBL belanja versi digital la. Okay check out berapa banyak duit saku untuk pemenang.

Hadiah duit saku dari BBL

Duit saku RM30 
untuk 1 orang pemenang

Duit saku RM20 
untuk 1 orang pemenang


Duit saku RM10 
untuk 2 orang pemenang

Duit saku RM5 
untuk 4 orang pemenang

Cara nak join sangat mudah. Follow step dibawah :

1. Add BBL di

Follow blog

#Masukkan blog BBL dalam Bloglist Korang

LIKE fan page

Add Google+

Add Twitter

Add  Instagram

2. Buat satu entri bertajuk "Giveaway Duit Saku Dari BBL"

3. Copy coding yang disediakan & paste kat ruang HTML & publish entri


Cara nak paste code dalam entri


4. Tinggalkan link URL entri korang dalam kotak komen SINI (link)

Tu saja. Senang sangat kan.

Tarikh tamat giveaway pada 14 November 2015

Pemenang akan diumunkan pada 16 November 2015 nanti


BBL ~ Cepat submit link URL korang
o\( ̄ρ ̄)/o

Sekian terima kasih & selamat hari raya

November ...
assalamualaikum dan selamat berhujung minggu kawan2.
Alhamdulillah..dah masuk bulan november Itu muke ada cenyum...☺sebab ini bulan kelahiran saya.

☺☺☺


Oct 29, 2015

Giveaway October 2015 Cash RM500 by Emas Putih
[Sila Tekan Banner Di Atas Untuk Join]


Hadiah :
RM50 Cash x 10 pemenang

Tarikh Mula : 29 October 2015 | Tarikh Tamat :12 November 2015


Doa elak di rogol

Assalamualaikum

Kes rogol bukan lah perkara baru.
Malah sekarang ni mangsanya dah tak kire usia.
baru baru ni..pelajar tingkatan 5 di rogol dan dibunuh oleh pengawal keselamatan.
allahu..sedeynyer..bile kejadian ini berlaku pada keluarga kite..mahupun orang terdekat.Dimanakah iman dan perikemanusian manusia yang melakukannya.
Siapakah yang harus dipersalahkan?
Apakah undang2 di malaysia ini masih belum cukup sempurna?

Dan sampai bilakah ia perlu berlaku tanpa ada pencegahan??

Ni sedikit yang sy kongsikan bersama doa mengelakkan dinganggu khususan buat anak atau adik perempuan..kite.

Mulakan dari sekarang..
pakailah pakaian yang menutup aurat bukan membalut aurat.
#jagauratsebaik2nya

Oct 24, 2015

TERPAKSA...
Assalamualaikum wbt

alahai...lamanya dah tak tulis-tulis dalam blog sendiri.Ketandusan idea untuk menulis dan juga kekangan waktu.
Alhamdulillah...hari ini..masih ada masa sikit2 tu..curi kejap untuk ubah design blog.(simple ..)

Minggu lepas...nak cite apa yang berlaku pada minggu lepas.
Tengah boring..ngadap pc di opis..tetibe dapat panggilan.
dan number yang naik tu agak asing sebab number tu ..takde dalam contact phone

Jadi aku predict ..customer yang nak tempah edit blog.
makanya,bermulalah perbualan...

A:Assalamualaikum wbt.Saya ..Ini najiah ker..?
Sy: Waalaikummslm...ye saya.
A:OK.Saya perkenalkan ...sekali lagi..nama saya...dari LPPKN *salah rupanya tekaan saya..dalam hati dah mula rasa debar*.Saya nak jemput puan...bla..bla...Saya dapat number puan dari blog puan dan **act she ade mention nama someone..tapi sy tak dengar sgt...so saya abaikan..*

Sebenarnya..saya mendapat jemputan ke "Bengkel Bahan Promosi Pendidikan Kesihatan Reproduktif dan Sosial (PEKERTI)"

baca tajuk..amcam..nampak mengancam kan..

Jujur..saya sangat eksited.Penghargaan yang besar..yang mana saya hanya lah blogger kicik-kiciklan..tapi mereka menghargai usaha kerja hasil saya (editblog )..untuk di sumbang idea dalam bengkel mereka nie.
Para peserta yang turut hadir nanti ..bukan calang-calang orang..semuanya orang hebat except me...la.
Ade seorang blogger +Maisarah Humaira pun ada dalam nama sebagai peserta bengkel nie.

Tahniah awak!!

Bengkel ini akan diadakan pada 27-29 Oktober 2015 di Genting Highlands.

Nak dipendekkan cerita..saya minta pelepasan dari bos tempat kerja saya...untuk pergi.
Tapi...wuhaaaa....sedeynyer..bos saya tidak bagi.

Sedih tapi tak de la sampai menangis.Saya redha ini mungkin perancangan Allah.Ada hikmahnya ..kan.Saya mula redha untuk melepaskan peluang ini selepas saya konpemkan ketidakhadiran saya kepada beliau.

ok..sampai sini je la.

tak mau ingat daa...
kikiki..







Oct 22, 2015

Giveaway Nurfuzie Dot Com #1

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua
Give Away yang ditunggu tunggu oleh cik en dan sponsar sponsar cik en akan bermula pada 1/10/2015 sehingga 30/10/2015
Hadiah bernilai lebih dari RM 1000 boleh dimenangi dengan penyertaan 18 sponsar untuk 28 orang peserta yang bertuah. Mungkin anda salah seorangnnya. Jadi apa tunggu lagi, mari mencuba dengan join Giveaway Nurfuzie Dot Com #1 ini dengan syarat yang sangat mudah.
Kalau sertai Insyallah rezeki itu ada, Kalau tidak sertai sudah tentu rezekinya tiada
Ini syarat yang perlu untuk menjadikan rezeki itu jadi kenyataan


1. Buat satu entry bertajuk " Giveaway Nurfuzie Dot Com #1"

2. Follow  dan like semua sponsar dibawah ini  dan copy html dan paste di HTML entri korang :

Follow Blog
Nurfuzie , Julia Jamaludin , Lisa Hlovate , Along , MrsYatie , KhalidKyle , Shad , Nona , Farah , Athirah Diyana , Ejulz , Addin , Nik Ainaa , KawaidesuConcept , Emy Amelia , Irrayyan , Sporting Mummy , SayidahNapisah

Follow Instagram
Nurfuzie , Lisa Hlovate , Along , Shad , KhalidKyle , Athirah Diyana , Ejulz , Nik Ainaa , KawaidesuConcept , Nona , Emy Amelia , Marsha farprettybylh

Follow Twitter


Follow Google+


Masukkan Dalam Bloglist
Farah , MrsYatie , Addin , Irrayyan , SayidahNapisah

Fanpage

Nurfuzie.com
Along Maisuri
Shad
Ejulz
Farprettybylh
Kawaidesu Concept
Sayidah Napisah
Emy Amelia
Carehappytips
Jeragat LESS? Seronok
Follow
Cahaya Farah
Irrayan

3. Publish dan letakkan link entri tersebut di komen entri  Giveaway Nurfuzie Dot Com #1 sahaja

Tarikh Give away ini bermula 1/10/2015 sehingga 30/10/2015.

Oct 10, 2015

INNALILLAH
Assalamualaikum wbt

Sesungguhnya ajal maut itu di tangan Allah

Entah bile kematian bakal menjemput.Pengakhiran nafas baik atau sebaliknya.
Yang pasti..kita bakal menjadi jenazah.

pagi ini,saya di kejutkan dengan berita kematian rakan sekerja saya.
Pagi semalam,baru je bertembung dengan arwah.
walaupun saya tidak pernah bertegur sapa..almaklumlah saya staf baru di situ..
saya hanya memerhatikan arwah dari jauh.
tampak seorang yang fokus pada kerja dan senang untuk di dekati.
Ramai yang tidak menduga pemergian arwah kerana tiada langsung tanda-tanda arwah sakit dsb.

Sakit itu asbab kematian..
dan kita tidak menyangka..badan kita sihat...boleh berjalan,makan dan bercakap..tuptup..Allah jemput,.
Yang ini lah membuatkan saya sgt takut..bimbang..mati dalam keadaan bermaksiat kpd Allah.
nauzubillah....

ALFATIHAH untuk arwah  Zuraini bt Zakaria,semoga syurga buat mu...


saya minta maaf kerana belum berkesempatan untuk menyapa mu...
ampunkan aku ya Allah....

Oct 6, 2015

Luahan suami:terobek!~

Oct 2, 2015

Half edit blog kak Aisy
Assalamualaikum




Berikut adalah permintaan Kak Aisya 

1. Xnak ada benda mcm kotak2 kecil masa mula2 nk masuk blog
2. Buang bar kat atas sekali tu
3. Nak ada dashboard yg simple mcm dulu
4. Link ke blog lain dlm entry nk bg berwarna yg nampak beza5. Utk blog archieve, nk ada tolak tarik , tak nak bjela2 ( lupa apa nama benda tu)


jemput tengok hasil kerja penuh

http://aisy-nasiha.blogspot.my/

Sep 29, 2015

Full edit blog Maz
Alhamdulillah,Allah izinkan saya sekali lagi menyiapkan tempahan full edit blog.
Kali ini tempahan dari maz.
Terima kasih maz sebab sudi brsabar dengan kelewatan saya menyiapkan design blog awak.

Tema blog maz:Simple dan nice

Memandangkan blog maz ni masih baru ..jom support blog beliau dan jangan lupa folow k.


http://mrsmaziah.blogspot.my/

Sep 16, 2015

MUTIARA KATA


Nilailah orang dengan amal perbuatannya, bukan dengan ucapannya. Sesungguhnya semua ucapan itu pasti ada buktinya. Berupa amal yang membenarkan ucapan tersebut atau mendustakannya. Jika engkau mendengar ucapan yang bagus maka jangan tergesa-gesa menilai orang yang mengucapkannya sebagai orang yang bagus. Jika ternyata ucapannya itu sejalan dengan perbuatannya itulah sebaik-baik manusia.

Imam Hasan Al Basri
Giveaway : Choose yourself by Mdmnissa

Sep 9, 2015

FULL EDIT BLOG KAK SHIMAH
Assalamualaikum wbt

Masih diberi kesempatan untuk mengupdate blog sendiri.
Kesibukan melanda ..akhirnya blog sendiri terabai.

Alhamdulilah..dalam kesibukan ..sy masih diberi kepercayaan dan kesempatan untuk menyiapkan tempahan full edit blog dari customer,Kak Shima.

Kali ini,tempahan dari http://teratakp3na.blogspot.my/


Tema:Beach

Jom terjah blog beliau..
sambil2 jangan lupa follow k.

Aug 24, 2015

SAYA HIDUP KERANA BANYAK DOSA!~
kenapa aku masih bernafas pada hari ini...?
kerana dosaku terlalu banyak..dan Allah izinkan aku untuk bertaubat.

Langsung saya tak terpikir ..jawapan itu yang aku keluar..
Sebagai hamba,apa2pun yang kite buat..relate kan dengan Allah..
Kite bernafas hari ini kerana ihsannya Allah
Kite berlari hari ini kerana ihsannya Allah
kite boleh melakukan apa sahaja ...di dunia ini kerana .....ALLAH.

syukur ya Allah...




Aug 22, 2015

SIAPA DIRIKU

Tetiba saya rasa suka lagu nie...

sebab kan ...ia berkaitan dengan kejadian yang berlaku pada saya baru-baru ini.
Manusia memang sikapnya suka menilai..kan.

apa-apapun..saya maafkan kamu yang suka menilai tanpa usul periksa..

#peace...

Aug 9, 2015

ATASI JERAWAT DENGAN MUDAH DAN MURAH!

Ada 3 cara yang saya kongsikan.Pilih mana yang mudah dan senang...:)

Limau Nipis

Bersihkan wajah anda terlebih dahulu dengan air. Kemudian, ambil sebiji limau nipis, belah atau hiriskan dan oles pada wajah. Jangan digosok, cukup sekadar oleskan sahaja pada wajah anda.

Kemudian biarkan dahulu selama satu ke dua minit. Bila air limau itu dirasakan sudah kering, bilas dengan air suam. Selepas itu bilas semula wajah anda dengan air sejuk sebelum dilap dengan tuala yang bersih. Cuba amalkan dua kali seminggu untuk menghindari wajah anda dari berjerawat semula.



Asam Jawa

Rawatan ini adalah dengan kaedah masker.
Sediakan:
2 biji asam jawa
1 sudu air

Cara:
1. Adunkan kedua bahan sehingga pekat.
2. Oleskan pada bahagian wajah yang berjerawat.
3. Biarkan beberapa ketika dan kemudian bilas dengan air bersih.

Amalan ini, jika diamalkan selalu, ia dikatakan mampu membuatkan kulit menjadi halus, bersih dan berseri. Malah, ia juga boleh menghilangkan kesan parut pada wajah.


Kentang

Sebelum waktu tidur, pastikan wajah anda dibersihkan terlebih dahulu. Pastikan ia bebas dari sebarang kesan solekan (walaupun anda terlalu penat selepas seharian bekerja).

Ambil kentang segar dan potongkepada beberapa kepingan yang nipis. Letakkan hirisan kentang itu pada bahagian wajah anda yang berjerawat. Biarkan sehingga semalaman. Keesokkan pagi, buang hirisan kentang itu dan cuci wajah dengan air sejuk. Amalan ini mampu 'mengecutkan' jerawat yang tumbuh pada wajah.


http://www.karangkraf.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

@templatesyard