SEMAKAN GURU MARA - Jiakreatifelt

Jan 12, 2015

SEMAKAN GURU MARA

Assalamaulaikum wbt

Hari ini saya rasa sihat alhamdulilah cume sakit tekak dan lemah badan je.Saya selalunya akan kene sakit tekak dulu baru la demam.erm..adakah ini petanda saya akan demam?Wallahualam..saya terime je.:)




oklah,Saya nak cite sikit.Sebenarnya saya suke sangat jadi cikgu.Mengajar dan mendidik.Sepanjang 5 tahun selepas grad(2009) saya hanya bekerja sebagai guru ganti.Habis kontrak saya try apply dan ada rezeki saya dapat sambung.so far setakat ini dah 4 buah sekolah saya pernah jadi guru ganti.

#saya bukan graduan pendidikan

Paling last saya kerja guru ganti di MRSM Lenggong.Sebelum tu,kene hadiri interview dulu.Ops..even guru ganti pun..MRSM sangat mementingkan kualiti pekerja yang akan mereka ambil.Kebetulan guru yang ditawarkan adalah utk subjek Kimia dan bersesuaian lah dengan course saya di U dulu.Alhamdulilah,saya diterima bekerja selama 3 bulan.Sebenarnya seronok sangat walaupun jauh disudut hati sedih sebab kene duk jauh buat sementara dengan suami.Ahakss...

Sekarang ni pas habis kontrak,duduk rumah jadi suri rumah yang berjaya.Mencari cari jugak peluang pekerjaan yang sesuai.Zaman laa ni,memang sy setuju tidak boleh pilih sgt kerja.Sebab ramai graduan yang menganggur.Nak tak nak..kene jugak bekerja even kerja tu tak sama dengan qualification.Bagi saya sendiri,sebelum memohon sesuatu pekerjaan itu,saya ambil kire masa bekerja.Saya tak suke kerja yang memerlukan saya bekerja syif,Tahniah kepada mereka yang sgt komited bekerja syif nie.Saya awal2 angkat tangan menolak.hihihihi.Nampk sgt saya choosy kan..takpelah,saya ada sebab kenapa saya tak suke.Dan masing2 ada pendapat kan.Bab Gaji bukan lah perkara pokok bagi saya tetapi gaji itu perlulah bersesuaian dgn kerja.

Sebenarnya yang sy nak highlight pasal kekosongan guru MARA tempohari.Bagi mereka yang apply boleh buat semakan samada berjaya dipanggil interview or sebaliknya.

semakan guru mara

#terkini:Link ni masih belum boleh digunakan.Sila semak dari masa ke semasa..k.

Saya sebenarnya duk berdebar nk menanti result.Setiap tahun saya try apply..pernah sekali tahun pertama saya apply saya dapat sampai peringkat interview..tetapi bukan rezeki saya ketika tu.Kali ni,Doakan saya yer..amin3..

Dikesempatan ni,saya nk ucapkan selamat memulakan sesi persekolahan bagi sesi 2015 dan selamat kembali bertugas kepada guru2.Bestnyer...!~

6 comments:

  1. InsyaAllah, rezeki tak pernah salah alamat.. yang penting, kita kena pandai menjemput.. ")

    ReplyDelete
  2. All the best ye. Semoga dapat yang dicitakan

    ReplyDelete
  3. dapat ke interviewnya ? tahun ni CT xde chance nak apply.. tak buka offer for english.. sedih..
    ayah CT jadi one of the panels hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xdpat la.hu3.sedihnyer.tiap tahun minx ...tp sekali je dpt pnggl intw.wah yeker.best3..

      Delete
  4. Salam. interview guru ganti di mrsm mcm mana ye? susah tak? Blh tak share ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

@templatesyard