Mar 26, 2015

3/26/2015

PANGGILAN UJIAN -SPA

Assalamualaikum wbt
Alhamdulillah..pagi ni dapat msg dari SPA.
Kalau dari SPA ni tak lain tak bukan kisah pasai kerja..
Macam pelik pulak..sekarang ni jawatan PEMBANTU TADBIR pun depa nk buat ujian secara online.
Paling last dapat panggilan ujian dari SPA utk jawatan pembantu kastam or pegawai kastam.(tak ingt jawatan).
Masa tu ujian ni di buat pagi.Ramai sgt condem sebab kebanyakkannya tak dapat nak ekses.
Mujur saya boleh ekses dgn jayanya walaupun menyakitkan jiwa dan raga utk menjawab.Dan keputusan ujian gagal jugak.hahahaha.(ekceli tak sepenuh jiwa pun apply jawatan tu...)
So..kali ni ujian di lakukan pada waktu mlam..harap2 dipermudahkan segala2nya.Doakan ya..mane tahu rezeki saya dpt keje tetap ni.
Dan sy doakan semua2..yg masih mencari kerja tetap dipermudahkan..amin..

saya g cek kat SPA untuk lebih details.

Siapa yang bakal menempuh ujian ini?

Semoga berjaya ya..

kbai~!

Mar 23, 2015

3/23/2015

Incredible Photos: How A Child is Born

Jurugambar Sweden Lennart Nilsson menghabiskan 12 tahun hidupnya mengambil gambar janin di dalam rahim. Ini gambar-gambar yang luar biasa telah diambil dengan kamera konvensional dengan kanta makro , satu endoskop dan mikroskop elektron imbasan . Nilsson menggunakan pembesaran ratusan ribu dan " bekerja " betul-betul di rahim. Foto pertama daripada janin manusia telah diambil pada tahun 1965 .


Sperm in the Fallopian Tube..!

An egg cell..!



The fallopian tube


Two sperms are contacting with the egg cell

The winning sperm


Winning Moments


The sperm 5-6 days.The clump has developed into a blastocyst, containing many more cells,and has entered the womb


8 days.The human embryo is attached to a wall of the uterus

24 days.The one-month-old embryo has no skeleton yet.There is only a heart that starts beating on the 18th day


4 Weeks



Eight weeks.The rapidly-growing embryo is well protected in the foetal sac


10 weeks. The eyelids are semi-shut. They will close completely in a few days


16 weeks.The foetus uses its hands to explore its own body and its surroundings


The skeleton consists mainly of flexible cartridge.A network of blood vessels is visible through the thin skin


nak tengok lebih lanjut:sini
ALLAH..ALLLAH...MAHA BESAR...


3/23/2015

DAH LAMA TAK NAMPAK

Dah lama x nampak puteri sarah di kaca tv..sejak menjadi isteri kepada seorang pengarah muda yg terkenal,syamsul yusof!
Beliau juga nampak manis dgn penghijrahan baru nya.
Semoga puteri sarah dan suami sentiasa istiqamah dan bahagia hingga ke jannah.

3/23/2015

Norzi Beautilicious House Giveaway 2015


klik banner untuk join~

Jom memeriahkan Norzi Beautilicious House Giveaway 2015

Syarat-syarat Am Penyertaan :
1) Mempunyai blog, bukan GA blog
2) Warganegara Malaysia , menetap dan beralamat Malaysia

Syarat Penyertaan:
1) Follow blog
Norzi Beautilicious House
Norzi Foodilicious House

2) Like Norzi Beautilicious House Facebook Page

3) Add Google + Norzi Beautilicious House

4) Buat satu entry bertajuk 'Giveaway 2015 Jubah, dress , leggings oleh Norzi Beautilicious House

5) Copy gambar banner di atas dah letakkan pada entry, backlinkkan ke entry ini.

6) Sila tag rakan anda sekurangnya 2 orang.

mangsa tag:



7)Tinggalkan link entry anda di bawah ruangan komen entry ini, tunggu hingga link anda di approve.


Tarikh Giveaway:
Tarikh mula : 22hb March 2015
Tarikh tutup :12 hb April 2015 (11.59mlm)
Keputusan :15hb April 2015
Pengeposan :17hb April 2015


Pemenang :

1) Senarai pemenang dipilih berdasarkan random.org
2) Hadiah semua pemenang akan dinyatakan. Jubah / dress/ legging boleh berubah bergantung kepada size , warna.
3 x jubah / abaya
3 x peplum dress
5 x legging
3) Pengeposan pada 17hb April 2015 setelah mendapat maklumat penghantaran daripada pemenang.

4) Hadiah tidak boleh di tukar dengan wang ringgit .


Dengan join giveaway , ini juga merupakan platform untuk kita berkenalan antara satu sama lain dan ini akan merapatkan silaturrahim walaupun hanya di dunia maya :).

Mar 22, 2015

3/22/2015

MASIHKAH ADA ALASAN??

Usia ,sakit atau apa juga keuzuran..bukan penghalang utk tidak solat .
Melainkan kalau kite sudah mati.

Bayangkan berapa ramai penghuni neraka memohon utk kembali ke dunia semata utk solat..
Allahhu...

3/22/2015

ARTIS POPULAR YANG MASIH "FREEHAIR"

Mar 21, 2015

3/21/2015

MENGEMIS KASIH

Mar 20, 2015

3/20/2015

Segmen Pencarian Bloglist April - Mei 2015

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Segmen ringkas untuk mencari 15 blog untuk disenaraikan dalam bloglist Truly Love. 

Syarat Penyertaan:

1. Follow blog Maria Firdz

2. Follow +Maria Firdz dan like page ni:
3. Buat entry bertajuk "Segmen Pencarian Bloglist April - Mei 2015"
4. Copy coding di bawah dan pastekan di ruang HTML new post.

Kredit: Mialiana.com

5. Publishkan entry dan tinggalkan URL penyertaan di ruangan komen entry ini sahaja.

Segmen bermula  20 Mac 2015 hingga 30 Mac 2015.

Kesemua pemenang akan dipilih melalui random.org.

Jom sama-sama memeriahkan segmen ringkas ini.. 

Terima kasih atas sokongan semua... 

Happy blogging (^_^)

Mar 18, 2015

3/18/2015

FIRST GIVEAWAY DARI BLOG "ALL ABOUT ME & MY LIFE

3/18/2015

TELIME KASIH AJHAN~!

3/18/2015

DOA MANIS DIPANDANG


Amalkan doa ini bagi mendapatkan keyakinan, agar disenangi orang dan menampilkan wajah yang manis serta berseri. Jangan lupa untuk menjaga solat, selalu berwuduk dan membasahkan lidah dengan zikir bagi membersihkan hatimu.
 Insya-Allah.

Mar 15, 2015

3/15/2015

HABIB AWRA: TESTIMONI

Assalamualaikum wbt


ini adalah testimoni diri sendiri

Alhamdulilah dah masuk minggu ke 3 saya pakai produk habib awra nie.
Syukur sebab produk ni produk muslim terjamin kehalalan nya dan paling best ia serasi dengan kulit saya.yeayy..!!!
Sebelum ni,dah try macam2 produk utk merawat masalah jerawat di wajah saya.Saya pun pelik jerawat yang tumbuh di muka saya akan timbul di tempat yang sama,means di pipi kiri saya sahaja.Tengoklah gambor nom.1 tu.Itu jerawat paling besar yang pernah saya kena selepas period.Adoi..tangan ni duk gatai2 nak pegang.Even sakit tapi rase mcam puas mase pegang.Rase mcam bisul kat muke nie.geli kan..hahahaha
korang perati la..dari number 1 hingga 5..ada nampak x perubahan?

Bila diperkenalkan dengan produk habib awra nie,saya pun try lah beli.
Harga nya berbaloi dgn kesan yang bakal korang dapat.


ada foundation dan sabun

TAPI SEBELUM TU,SEMUA INI ADALAH DENGAN IZIN ALLAH.

first nak cite pasai sabun dulu,,
Masa saya sapukan air buih sabun ni di wajah,makkaihh..rase lembut nyer muke..eyh.(muke yang lembut or buih tu yang lembut??)

tak kisah lah..tapi ini lah pertama kali guna produk pencuci muka ..rasa macam muke ni ringan..erm,,struktur buih soap ni rase macam best tau.Muka rase segar je.Alah..tak tahu nk describe.tapi memang best.Saya tak tipu or propa tau.Bau harum..dan sy suke bau nie.
Fungsi sabun ni bukan setakat mengecilkan jerawat tapi untuk merawat resdung sekali ...tau.
awesome kan..

pas dah rase fefeeling fresh muke..saya sapu pulak foundation nie.
Last pakai foundation,masa majlis perkhawinan.Itupun,dah rase macam serik kot!
adoi..seksa nyer..mcm2 lapisan kat wajah ni.Rase dah berkilo2.Tak tahan sgt.Tapi nak buat macam ne,.saya yang memilih utk dimakeupkan ..orang kate nak meletopss..masa tu la kan.hahahah

ok,Pakai foundation nie,sgt laa best.Uols rase macam ringan(ops..sekali lagi guna perkataan nie..act,tak tahu nak gune perkataan ape lagi)
tapi memang betul.Kalau kite pakai foundation selalunya rasemacam something kat wajah kan.Tapi beza sgt yang nie.

Maaf la saya tak reti nk describe lebih details..tapi kesimpulanya saya suke dan jatuh cinta dgn in produk..!!
korang baca la apa best nyer foundation nie..


dengar cite produk ni tengah ada SALE tau..better korang dapatkan sekarang!!


SEMUA INI ADALAH DENGAN IZIN ALLAH.



Mar 13, 2015

3/13/2015

FULLEDITBLOG:USTZ BUHORI

3/13/2015

BACA SURAH ALKAHFI TAU

Assalamualaikum semua!

Hari Jumaat dianjurkan membaca surah al-kahfi.

Rasa berat?

InsyaAllah baca sedikit demi sedikit. Bila sudah biasa akan merasa mesra.InsyaALLAH..


3/13/2015

Awesome Giveaway by FatinDiana

Mar 11, 2015

3/11/2015

Giveaway Cash RM500 2015 by Emas Putih

Mar 10, 2015

3/10/2015

SAYA BEBAS BERC*LI!

Assalamualaikum

Memang menjadi trend artis Malaysia sekarang..yang mane bile mereka dah mula nampak suam tetibe akan keluar jadi fomous sekejap selepas membuat perkara yang 'bodoh'! maaf agak kasar.
Semalam,kite dikejutkan dengan penampilan berani seorang artis wanita,malas nak rungkai siapa..konfem uols dah maklum.Bukan nak mengumpat or bukan nak cari salah ..tetapi menyampaikan niat di hati.
Saya wajar merasa marah dengan tindakan artis tu serta jawapan backup yang diberikan selepas di kecam oleh ramai pihak.
Saya tak nak masuk campur urusan die..tetapi sedikit sebanyak die telah memberi fitnah kepada agama saya.
Dia beragama islam,berstatus isteri dan ibu...kenapa die berbuat demikian?
dia sahaja yang ada jawapan.
Mana suaminya?
Diam??tanpa menegur kesilapan isterinya.
dayus la namanya..nauzubillah.
entahlah..~~
Itu diluar pengetahuan saya.

Nasihat saya,memang u bebas melakukan apa sahaja..tapi u telah memberi fitnah besar kepada agama islam.Nonmuslim..akan beranggapan buruk kepada agama kite.Dengan berpakaian begitu ,apa beza u dengan agama lain?Bukankah islam mengajar umatnya especially perempuan utk menutup aurat.Islam sangat menjaga wanita sehinggakan bab aurat ini sangat dititik beratkan.
Dan u senang2 bagi jawapan,
"kebebasan untuk menjadi diri sendiri tidak memerlukan keizinan mana-mana pihak"

Saya doakan u diberi hidayah..insyaAllah.
Jadikan setiap teguran untuk u memperbaiki diri.
Memang semua orang tak sempurna..
maafkan saya dengan ingatan ini..


sekian,


3/10/2015

DIANA AMIR SAH JADI IBU

Tahniah kepada diana amir dan suami dengan kelahiran anak pertama.Khabar gembira ini dikongsikan sendiri oleh diana amir melalui akaun instagram beliau .Melalui gambar, beliau selamat melahirkan baby perempuan pada 5.45pagi 8/3/2015.

Seronok dengar ..berita ini.Tahniah sekali lagi.Dan selamat berpantang diana..!!
Semoga menjadi ibu yang terbaik.Aminn.



sumber:https://instagram.com/p/z_PnZEiu_y/?modal=true

p/s:doakan saya spy dapat menjadi ibu jugak!!aminn

Mar 9, 2015

3/09/2015

TAHNIAH ELFIRA LOY:21TAHUN

Elfira loy juga tidak ketinggalan melakukan sesuatu yang lebih baik di hari lahirnya yang ke 21 tahun.Gadis yang terus meningkat naik namanya bukan semata kecantikan wajahnya tetapi bakat besar yang dimiliki oleh dia.Tahniah sekali lagi,sungguh awak nampk manis berganda-ganda dengan bertudung!Semoga awak menjadi contoh teladan yang baik bt remaja di luar sana.

SUMBER:http://www.ohmedia.my/2015/03/elfira-loy-mula-berhijab-pada-hari-jadi-ke-21.html

bahagia melihat kemesraan adikberadik nie.

awak..sungguh manis..


"Jika ada anggap angka 21 itu sebagai kunci kebebasan dan bagi saya pula adalah sebaliknya. Ia jadi kunci untuk saya terus memperbaiki dan mengubah diri. Insya-Allah menjadi lebih baik daripada hari sebelumnya,” - Elfira Loy

Mar 5, 2015

3/05/2015

CHE TA BERHIJAB:KEKAL?


Jika benarlah apa yang dikongsikan oleh pengurus che ta ini maka ..alhamdulillah seronoknya hati ini .Sememangnya peminat sgt mengharapkan perubahan yang lebih baik kepada pelakon yang baru sahaja bergelar ibu kepada Aaisyah(baby paling comel) dengan Zain Saidin.Sebelum ini,semua sedia maklum bahawa Che ta pernah berkahwin dan dikurniakan 2 orang anak lelaki.

Syukur semoga Che ta istiqamah dan menjadi ibu serta isteri yang terbaik.


3/05/2015

DIET UNTUK HORMON TAK STABIL


Wanita selalunya dikaitkan mudah mengalami hormon tak stabil.Banyak faktor yang mempengaruhi tahap hormon seseorang.Antaranya,Gaya hidup,pemakanan dan juga tekanan.

Maka sedikit tips untuk dikongsikan bagaimana cara untuk menstabilkan hormon:


1. Elakkan makanan tinggi lemak dan makanan yang diproses. Sebagai contoh sosej, makanan segera kerana ia akan memberi kesan terhadap level hormon.

2. Tambahkan fiber dalam diet seharian dan minum banyak air. Nak cari fiber kat mana? Apa lagi, silalah blend buah guna blender.. Bukan guna fruit juicer.. BLENDER..

3. Gunakan makanan organik dalam diet seharian (buah segar, sayur yang ditanam secara Organik dan wholegrain). Makanan organik adalah makanan yang bebas daripada racun.

4. Tambahkan ikan sekurang-kurangnya 3kali seminggu. Ikan yang banyak Khasiat ialah ikan SALMON, TUNA, MACKEREL (atau nama glamournya di Malaysia ialah IKAN KEMBUNG)

sumber:http://www.dietkamikaze.com/blog/diet-untuk-hormon-tak-stabil/
3/05/2015

SEGMEN MARI "TINGKATKAN FOLLOWER BLOG

3/05/2015

KOMEN UAI:LAGU HAZAMA(MALAIKAT)

Mar 4, 2015

3/04/2015

SOLAT:KUCING


teringat kucing sendiri..pun mecam tu.
tapi tak delah letak sejadah utk kucing.
Setiap kali solat ..mesti kucing saya mai duduk kat sejadah dan jilat2 bulu die.
sabau jela~!

apa2pun..kucing memang haiwan yang budget comey.

hihihi..
tapi  memang comel pun kan

3/04/2015

Mini Giveaway by Hani Rahman

3/04/2015

PUASHATI:VECTOR

Mar 3, 2015

3/03/2015

WAJAH BARU:MARCH

Assalamualaikum wbt

Hampir sebulan blog +jiakreatifelt ini diprivatekan.Memang hajat di hati untuk mengubah design blog.Saya tengok blog orang lain cun melecun..saya jugak teringin nak ubah baju blog saya ni.
Memang asyik tertangguh je nak design.Tiada langsung idea dan banyakkali ubah design.Sampai dah rasa fed up!~
Bw dan traffic blog memang hancus!~followers hilang lagi..waah!!!~
takpelah..saya yang salah.
jarang update dan privatekan blog ini.


alhamdulillah,,beginilah hasilnya

Nak buang kebosanan uols,saya letak lagu Bunga Cinta Lestari,wanita terbahagia.Tak silap lagu ni tengah top di Radio ERA.(entahlah betul ke tak..sebab saya jarang dengo radio)
Jujur saya suker sungguh lagu nie..!~layannn

Saya harap dengan berwajah baru ini,saya semakin rajin utk update dan lebih matang dalam penulisan saya.InsyaAllah.Umur saya lagi 2 tahun nak 3series.Uii!~macam tak percaya.

oklah,selamat datang kepada mereka yang belum pernah singgah ke sini..
dan terima kasih kepada mereka yang sudi singgah.!~

papaiiii...



3/03/2015

Penjagaan Diri & Kediaman dari Gangguan Makhluk Halus.


(Drp Ustaz Syahidan KUIS)

  • Lafazkan assalamualaikum dan Bismillah sebelum melangkah masuk ke dalam rumah. Begitu juga ketika menutup pintu apabila keluar dari rumah. Sebab syaitan yg memecah belahkan keamanan keluarga sentiasa menunggu peluang untuk masuk ke kediaman kita. Lebih bagus beri salam setiap kali masuk ke mana2 pintu ( kecuali bilik air) sebab port2 syaitan kbiasaannya di pintu2.
  • Lazimi membaca dn memasang ayt suci alquran di rumah.
  • Gunakan semua bilik yg ada dlm rumah.
  • Tutup tong sampah dan jangan biar sampah berteraburan spt tulang dll sbb tu semua makanan jin. 
  • Sebelum maghrib tutup semua pintu dan tingkap. Malam2 elakkan buka pintu atau tingkap sbb angin malam tak elok untk bdn dan kebiasaan sihir dihantar menggunakan jin dan 'kenderaan' jin adalah angin. Angkat baju diampaian sebelum maghrib. Yang ini berkait dgn sihir melalui angin. Sesetengah alim ulama akan basuh semula baju yg terhampar pd waktu mghrib dan ke atas. 
  • Kalau orang yg tidur mengigau sentuh dan kejut dia.
  • Tidur dalam keadaan mengiring ke kanan. Kalau tidur telentang, letak bantal ats bdn. Orang perempuan bila tidur rambut kene letak bawah kepala, ( jangan lepaskan ke atas bantal.)
  • Bagi rumah yg pintu2nya berhadapan dgn pintu2 lain, tutup salah satu dan buka salah satu. Sbb pintu2 yg saling berhadapan boleh jd laluan makhluk halus
  • Kalau terlupa bagi slm masa masuk rumah, keluar semula dan masuk balik dgn bagi salam.
  • Elakkn ketawa dan bersedih yang berlebihan.
  • Elakkan duduk di pintu.
  • Selalu2 baca surah Al~Baqarah.
  • Selalu alih2kan barang dlm rumah. Jaga suasana baik dlm rumah, jangan buat perkara lalai sebab benda2 mcm ni yg tarik perhatian makhluk halus. Jin/syaitan suka berdampingan dgn manusia 

Follow me

Hai.!Saya Jia.

Saya mengambil tempahan full edit blog; ☑personal dan ☑business. ➹Nak yang responsive template blog; insyaAllah boleh request Harga? Yang pastinya mampu milik dan berpatutan. Email: ✉najiahshaharain@gmail.com Whatsapp: ✆0174428730 ☂Untuk review produk boleh email sy :najiahshaharain@gmail.com

Followers