February 2016 - Jiakreatifelt

Feb 26, 2016

Feb 21, 2016

4 PERKARA MENGANGKAT DARJAT

#MUHASABAHDIRI

Feb 13, 2016

Betulkan hati

Memang benar ucapan Ali bin Abu Thalib, "Tidak ada gunanya menjelaskan siapa dirimu, karena orang yang membenci takkan percaya, dan orang yang mencintai tak memerlukannya"

Yang namanya orang menuduh itu memang tak ada gunanya dijelaskan atau diklarifikasi, sebab dia sudah punya kesimpulan sendiri, dia bertanya hanya untuk menjatuhkan bukan mendapat keterangan, sebaiknya memang yang begini ditinggalkan saja

Yang namanya orang yang tak suka itu, ibarat mulut yang sariawan, diberikan seenak apapun makanan dia tetap tak suka, sebab masalahnya bukan pada makanannya tapi pada lidahnya yang sakit, yang begini didoakan saja

Yang namanya syaithan, targetnya membuat kita merasa lebih hebat dari yang lain, merasa lebih benar, merasa lebih beraqidah lurus, sedang selain kita, semuanya salah, semuanya bid'ah, semuanya sesat, sekali lagi doakan saja

Jalan dakwah ini memang berliku, hadangannya terjal, hambatannya banyak, dan bisa jadi bukan dari lawan ujian itu datang, tapi dari kawan. Ujian ukhuwah itu memang pada kawan, bukan lawan, istighfar saja, minta pada Allah keistiqamahan

Berdebat dengan yang berilmu, menang-kalah sama-sama menambah ilmu, tapi berdebat dengan yang tak berilmu, menang-kalah tetap saja maksiat yang didapat, alih-alih kebenaran, malah maksiat menanti sebab kita mungkin menyakiti orang

Tapi coba lihat diri kita sendiri, bila selama ini kita berbuat karena manusia, maka pujian manusia dan caciannya akan mempengaruhi diri kita. Tidak bila kita melakukan semua karena Allah, semua itu nothing, sebab Allah-lah semuanya

Jangan berhenti karena manusia, jangan berkarya karena manusia, bila dipuji kita bisa terjebak ujub dan riya, bila dicela kita jatuh dan patah arang. Lakukanlah karena Allah, jadilah yang terbaik dan berkaryalah agar manfaat kita yang dikenang

Jangan bosan memeluk, merangkul, berlembah lembut dengan saudaramu, karena Allah dan Rasul-Nya serius tentang surga yang disediakan bagi hamba-hamba-Nya yang saling mencintai karena keagungan-Nya

Uhibbukum fillah, saudara-saudaraku yang karena Allah kita meniti jalan dakwah ini, semoga untaian rasa ini jadi peneduh di hari yang tak ada teduhan selain teduhan dari-Nya.

KH. Dr. Fahmy Lukman
Atase pendidikan dan kebudayaan indonesia untuk filipina.

Feb 10, 2016

Jangan lagi ada meleret!

Kita biasa kan tengok baju pengantin meleret-leret kat lantai sampai si pengapit kena angkatkan? kalau berdasarkan hukum pakai macam nie, dihukumkan haram bila si pemakai (lebih fokus kepada pengantin perempuan) BERNIAT UNTUK MENUNJUK-NUNJUK...

Tetapi sedar atau tidak?

Nabi sangat melarang pemakaian begini.

Maksudnya: “Siapa yang memanjangkan pakaiannya kerana khaila’(sombong dan bangga diri), Allah tidak melihatnya pada hari kiamat.” Abu Bakar As-Shiddiq ra berkata, “Ya Rasulullah, kainku ini longgar namun aku tetap menjaganya.” Rasulullah SAW bersabda,”Kamu bukan termasuk orang yang sombong dan bangga diri.” (HR Bukhari dan Muslim)

Huraian:

Imam an-Nawawi menyebutkan dalam Syarah Sahih Muslim bahawa makna ‘Allah tidak melihatnya’ ialah Allah tidak merahmatinya dan Allah tidak akan melihatnya dengan pandangan rahmat. Manakala perbuatan melabuhkan pakaian atau meleretkan pakaian ini pula boleh berlaku pada kain, baju, maupun serban.

Tidak harus melabuhkan pakaian di bawah dari buku lali sekiranya dengan maksud menyatakan kesombongan.

Zahir hadits ini perbuatan mengheret kain atau menjela-jelakan kain dikaitkan dengan kesombongan. Pengharaman adalah khusus dengan maksud itu yakni kesombongan dan Imam Syafie menyebutkan demikian dengan terang dalam kitabnya bahawa itulah maksudnya dengan membezakan antara sombong dan tidak sombong.

Namun larangan supaya tidak melabuhkan dibawah paras buku lali ini hanya kepada kaum lelaki sahaja tetapi kaum perempuan diharuskan walaupun labuhnya melebihi sehasta kebawah.


wallahua'alam
p/s: Bagi yang dah terkhilaf ..istighfarlah.
Semoga Allah ampunkan dosa-dosa kita yang lalu

Feb 9, 2016

FULL EDIT BLOG SYIERA
Assalamualaikum 


dengan izinNya,berjaya juga saya menyiapkan design blog Syiera.
JUtaan terima kasih syiera kerana senang sungguh deal dengan awak.
Pilihan awak pun sangat simple dan semoga awak berpuas hati dengan hasil kerja tangan saya.

Jom la kite melawat hasil penuh blog beliau..


Feb 8, 2016

MEGA GIVEAWAY INSPIRASI 2016 BY CIK AKAK
♥ Assalamualaikum ♥

"MEGA GIVEAWAY INSPIRASI 2016 BY CIK AKAK "

Alhamdulillah bersyukur ke hadrat ilahi dengan limpah kurnianya, akhirnya Mega giveaway ini berjaya dilancarkan. Terima kasih kepada 21 sponsor yang sering memberi kerjasama yang baik. Dengan lafaz "Bismilah" cik akak membuka tirai "MEGA GIVEAWAY INSPIRASI 2016 BY CIK AKAK ".

klik banner - join 
Syarat-syaratnya :-
  • Follow blog, Follow Instagram, Follow Google+ & Like Page Facebook - Rujuk Entri SINI (syarat Follow Instagram, Follow Google+ & Like Page FB hanya kepada peserta yang memiliki mana-mana akaun yang dinyatakan seperti di atas).  
  • Letak link blog ini dalam senarai bloglist anda -  [ Cik Akak ] [ Eyja ] & [ Pn. Wawa ] - **syarat ini wajib kepada semua peserta sepanjang tempoh Mega Giveaway ini berlangsung.
  • Buat entri bertajuk "MEGA GIVEAWAY INSPIRASI 2016 BY CIK AKAK "
  • Copy coding yang disediakan & paste kan dalam ruangan HTML
  • Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri ini 
  • Giveaway berlangsung 01.02.2016 - 26.02.2016
  • Giveaway tamat 26.02.2016 jam 11.59 malam
  • Pemenang dinilai melalui RANDOM.ORG & PENGUMUMAN PEMENANG PADA 29.02.2016.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

@templatesyard