Mar 20, 2016

Nasihat agamaBerkata Ibnul Qayyim Rahimahullah :

Jika Allah membukakan untukmu pintu solat malam, janganlah kau memandang orang yang tidur dengan pandangan merendahkan.

Jika Allah membukakan untukmu pintu puasa, jangan kau memandang orang yang tak berpuasa dengan pandangan merendahkan.


Jika Allah membukakan untukmu pintu jihad, jangan kau memandang orang yang tak berjihad dengan pandangan merendahkan.

Boleh saja orang yang tidur, yang tak berpuasa dan yang tak berjihad lebih dekat kepada Allah berbanding dirimu."Kemudian beliau melanjutkan, Engkau berpagi hari bangun dari tidur lalu menyesal lebih baik dari pada berpagi hari dalam keadaan terjaga lalu berbangga.

Kerana orang yang sombong, amalannya tidak akan naik ke sisi Allah.

"Ya Allah, hidupkanlah aku dalam keadaan khusyu' dan tawadhu', dan matikan aku dalam keadaan khusyu' dan tawadhu', dan kumpulkanlah aku (pada hari kiamat) dalam rombongan orang- orang yang khusyu' dan tawadhu'.(HR.Ibnu Majah dan At-Tirmidzi)

Ya Allah, jangan Engkau condongkan hati kami kepada kesesatan setelah Engkau berikan petunjuk kepada kami dan kurniakanlah kepada kami rahmat dari sisi-Mu, sesungguhnya Engkau Maha Pemberi (QS. Ali-Imran : 8 )

No comments:

Post a Comment

Follow me

Hai.!Saya Jia.

Saya mengambil tempahan full edit blog; ☑personal dan ☑business. ➹Nak yang responsive template blog; insyaAllah boleh request Harga? Yang pastinya mampu milik dan berpatutan. Email: ✉najiahshaharain@gmail.com Whatsapp: ✆0174428730 ☂Untuk review produk boleh email sy :najiahshaharain@gmail.com

Followers