February 2017 - Jiakreatifelt

Feb 21, 2017

Jom amalkan
#cp
Si Asing dan Bismillahillazi

Masih meremang bulu roma saya...

saya masih sibuk mengemas sedikit lagi barang di luar rumah..tiba2 datang seorang makcik dgn anak nya seorang..

Allah Maha Baik, di gerakkan hati ini membaca Bismillahhillazi penuh..dan menerima sapaan perempuan asing ini..

tiada salam dari perempuan bertudung ini

terus bertanya saya..

"Adik, saya susah, dari masai dengan anak dtg rumah sepupu di rumah tepi tu ( kawasan rumah org kaya) tapi dia takda, dia balik malam.."

saya pun tanya...

"rumah di mana?"

"tepi tu..."

"siapa nama sepupu?"

"erm..erm..erm..leha.."

( masa ni saya dah lain macam...kenapa lama sgt nak dpt nama sepupu dia..)

"leha ini kerja di mana?"

"UTM..."( bila pulak utm balik malam kan...lagi saya dah ragu2)

"akak tiada suami?.."

"tiada..saya dah bercerai...ada surat cerai ni...( tidak di keluarkan)"

"kenapa datang sini..masai jauh.."

"nak ke rumah sepupu...tapi balik malam pulak..akak dah letih..nak beli barang dapur.."

"ni org sebelah ni bagi saya air.. "( nampak air 2 bungkus)

saya dalam hati..baik..ini peluang sedekah, saya nak masuk ke dlm rumah ambil duit...sudah saya chongak..RM 50..cukup utk beli barang, sebab saya pun bawa RM 50, banyak dpt nya..takkan dia nak pikul beras 10 KG kan..mesti lah 5 kilo naik bas..so..cukup sgt nak beli ikan dan sayur.....

aisyah keluar dan tanya saya siapa..

"saya ckp pada aisyah..look at her...stay there..."

saya ambil RM 50 dan saya dengar dia tanya aisyah nak masuk kencing...

saya cepat2 keluar..dia tak tanya..lama..baru dia tanya saya..boleh nak masuk rumah nak kencing..( sepatutnya, kalau nak kencing sgt...lepas tanya aisyah terus tanya lah saya nak kencing)

saya jawab.. "Maaf, suami saya tiada, saya tidak minta kebenaran suami siap2 utk org luar nak masuk rumah.."( ini memang amalan saya...)

muka dia biasa..macam tiada kesan..bersahaja..tapi dari tadi..dia tak tengok saya..dia tengok dlm pagar saya,...dah intai pintu rumah yg terbuka..

dia tengok duit di tangan dia yg saya dah beri..dia tanya saya..

"ADIK RASA CUKUP KE NI?"

saya jawab segera.. " insyaaAllah cukup..cukup.."

"CUKUP KE?.".dia tanya lagi..

saya jawab.."CUKUP!"

Dia masih melilau tengok rumah saya..

"BOLEH MINTA BARANG SATU?"

eh...kenapa pulak makcik ni...

"BOLAH AMBIK BARANG SATU?" dia minta lagi..mata dia ke dlm rumah saya...bukan kotak kecil mainan depan mata dia..kot2 nak ambil utk anak dia..

she is asking me to give her thing from inside my house..

saya sudah meremang2 bulu roma..

bila dia nampak saya tak berganjak..dia pun nak balik..

salam saya..tapi dia hanya sentuh jari..dia tidak salam tangan.

muka nya nampak tak puas hati , walaupun dah di beri RM 50..

saya betul2 terasa lain macam kakak yg meminta pertolongan ini...

rasanya kalau org lain..dapat RM 50..sudah tidak tanya pemberi...rasa cukup tak duit ni?..Allah...

igt tak dia ckp jiran saya bagi air? kebetulan jiran saya keluar tanya nak beli bola keranjang ...saya tanya..ada makcik dtg dgn anak? awak bagi air?.

"eh tak da..."

baik..

Saya pun bercerita pasal kerjadian...dia pun ckp... "akak ada baca DOA?"

ya..saya baca Bismillahillazi sebelum sambut sapaan nya tanpa salam itu..

"Akak..

ini kes pukau kak..

dia test akak..masa dia nak minta barang tu...kalau akak ikut shj...pukau nya mengena..."

sudah banyak jadi..Alhamdullillah akak baca doa..kata jiran tu..

Allah..

saya masih menggigil2...

Allah maha baik..Allah Maha Baik..

Mohon pertolongan dari Allah..

Hafal dan bacalah


share lah dan minta ahli keluarga hafal dan amalkan...



Feb 16, 2017

LAGI SEMINGGU
Typing Test

Semakin dekat hari ujian menaip makin debo awok rase wey..

Hari hari practice menaip nampak macam hebat tapi sekali dtg darah gemuruh kejang juga segala jari nie.Hasbunallah wa nikmal wakil...Semoga Allah permudahkan segala2nya nanti.

Please..kengkawan doakan aku lulus ujian kali ke3 ini.
Malu aku asyik kena kecam dengan kawan opis.Sabau je la..

kbai,.,.


Feb 15, 2017

KASIH ALLAH PADA KITA
Kawan aku baru je mengalami keguguran..dan sangat sedih bagi dia kerana dah 3kali mengalaminya.
Hebat ujian yang Allah beri kepada dia.Aku tahu dia seorang kuat kalau tak masakan Allah uji sebegini.

Dan aku yang masih belum dikurniakan zuriat dan langsung tak pernah sekali merasa keguguran(ops...bukan aku minta ) nauzubillah...dah tak mampu nak cuba selami perasaan kawan aku...tu.
Orang kata..kena rasa dulu..baru tahu..

Peritnya sebuah kehilangan ,,,

Kita ini sebagai hamba tidak boleh menyangkal apa juga bentuk ujian yang datang.,.
Segalanya milik Dia...
Dan kita hanya perlu terima tanpa merungut.Disebalik ujian yang dtg sebenarnya ada rahmat Allah nak beri,..hebatnya kasih sayang Allah pada kita.



Sepertimana syahdunya Ali Zainul Abidin mengadukan rindu hatinya pada ALLAH setelah diuji:

“Robbi La Takilni I’la Nafsi, Fa ‘Ajisstu ‘Anha, Wala Takilni I’la Ghaili, Fa Dhoi Yii ‘Unn”

“Ya ALLAH, jangan kau serahkan diriku ini pada kepadaku, aku tidak mampu menguruskannya, dan jangan KAU serahkan diriku ini pada manusia lain, kerana mereka akan mensia-siakan aku”

“Ya Haiyuya Qaiyyum, Bi Rahmatika Astaghist, Fala Takilni I’la Nafsi, Tor Fata ‘Ain.”

“Wahai yang maha hidup lagi maha berdiri,dengan rahmat-MU aku memohon, jangan kau serahkan diriku ini kepadaku walaupun sesaat.”

Said Qutub dalam karyanya Zhilalil Qura’n: Aku telah hidup sekian lama di dalam bayangan Al-Qura’n, aku tidak mendapati sesuatu perkara itu berlaku secara kebetulan melainkan setiapnya tersusun dan teratur dengan hikmah ALLAH azzawajal. Dan aku telah meni’mati hidup dibawah bayangan Al-Qura’n dengan satu ni’mat yang tidak mampu ku fahamkan pada orang lain melainkan mereka merasakannya sendiri.

Feb 8, 2017

Medic Serum & Bio Active Serum : Lovely February Giveaway



Apabila mengalami masalah kulit, adalah digalakkan untuk menggunakan SERUM kerana serum mudah menyerap ke dalam kulit berbanding jika kita menggunakan losyen dan bedak. Oleh yang demikian, RenoSkin memperkenalkan dua serum khas untuk masalah kulit seperti eczema mahupun   
*****************************************************************
MEDIC SERUM 
*****************************************************************
Masalah kulit sensitif, eczema, psoriasis, gatal-gatal, luka kecil, kudis dan banyak lagi boleh membawa kepada pelbagai masalah. Apa yang lebih teruk jika ia tidak dirawat segera akan merebak ke segenap tubuh badan. Bayangkan jika bayi yang mempunyai ekzema tentu sahaja tidur mereka tidak akan lena, sebagai orang tua mesti masalah ini mengusarkan kita. Namun, Medic Serum sedia membantu dalam permasalahan ini. Malah, sebotol Medic Serum bukan boleh digunakan oleh bayi tapi ia boleh digunakan oleh seisi keluarga. 

Menarik mengenai Medic Serum, tentu sahaja ianya satu serum yang BEBAS TOKSIK malahan ianya mengunakan 100% bahan semulajadi iaitu ia terhasil daripada ekstrak minyak kastor, minyak kelapa dara, herba rosemary dan ianya kaya dengan vitamins.



Nampak tak dalam gambar di atas, pelbagai kegunaan Medic Serum!!!. Amat berbaloi untuk seisi rumah dan tak salah untuk membeli kerana harganya amat berpatutan di samping keberkesanan penggunaan sudah terbukti dengan pelbagai testimoni pelanggan.


*****************************************************************
BIO ACTIVE SERUM
*****************************************************************

Bagi masalah kulit dibahagian muka, kita boleh je gunakan Medic Serum tapi kalau nak lebih berkesan, adalah lebih baik gunakan Bio Active terutamanya pada waktu malam sebelum kita tidur. Banyak kegunaan Bio Active Serum antaranya ialah sebagai anti-penuaan, base make-up, memperbaiki tisu kulit yang rosak, melembabkan kulit muka dan macam-macam lagi sehingga muka akan tampak lebih halus, bebas jerawat & lebih cerah. Apa yang menarik tentang Bio Active, tentu sahaja BEBAS BAHAN KIMIA kerana bahan semulajadi digunakan antaranya ialah Autralian Tea Tree, Rosa Canina & Virgin Coconut Oil.



HARGA bagi kedua-dua SERUM ini amat berpatutan kerana setiap serum keluaran RenoSkin mampu bertahan sehingga enam bulan. Apatah lagi jika ianya sesuai digunakan oleh seisi keluarga.
Ohya, lagi menarik...kalau korang join Medic Serum & Bio Active Serum : Lovely February Giveaway oleh Blogger Eca Dwinky Asha, korang akan mendapat hadiah istimewa berupa diskaun bagi setiap pembelian....So, jom sertai Medic Serum & Bio Active Serum : Lovely February Giveaway sekarang.




APPLY KERJA :SPA

Assalamualaikum wbt

Baru sat ni bukak laman web SPA dengan harapan untuk mencari dan mengupdate permohonan,
Sebelum ini,aku da share pasal sijil matrikulasi dah laku >> SINI
Jadi tak sangka plak ada untuk kelayakan sijil matrikulasi di tepi borang permohonan SPA8i nie,
Dan surpisingnya..siapa dah lengkap dengan keputusan bagi setiap pelajaran tu.
So..eksited sikit nak apply kerja guna sijil matrikulasi nie kan.

Bagi mereka yang grad dari matrik ni ..apa lagi guna peluang ini untuk peningkatan kerjaya korang.Mana tahu ada rezeki untuk dapat kerja yang lebih baik,
InsyaAllah..




Feb 6, 2017

UJIAN MENAIP DATANG LAGI
 Assalamualaikum wbt

Hari Jumaat minggu lepas ,bukak web utk semak tempat ujian menaip.
Ekceli dah apply ujian ni dari tahun lepas tak silap bulan 12 hari tu.
So dapat tahu pusat peperiksaan 2 minggu sebelum ujian dijalankan,

Nebes bak hang..yelah ..sebelum ni aku dah hadap ujian ni 2 kali.Hope so sangat ujian kali ketiga ni lulus dengan jayanya.Doakan uols...

Tiap2 hari aku test menaip kat opis..curi curi masa menaip untuk lebih konfiden dan lebih cekap ,..
Harap2 aku tak nebes masa menaip nanti..


Tempahan edit blog Cik May
Assalamualaikum


Alhamdulillah...diberi kesempatan untuk mengedit blog customer dicelah-celah kesibukan bekerja.
Terimakasih kepada Cik May kerana sudi menempah dari saya.

Oklah..jom nengok hasil penuh di blog beliau

http://mayzuraberkat.blogspot.my/

Dan yang nak order masih dibuka tau..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

@templatesyard