Bahaya lagu Despacito

by - July 22, 2017


despacito?
siapa yang tidak tahu.. malah lagu ni sering dipasang dicorong-corong radio malah seringkali didendangkan oleh masyarakat kini.Jujur aku pun dah in love dengan lagu nie.Even sepatah haram aku x paham maksud lirik lagu nie.(in love sebelum tahu maksud ..)

Sebelum ni aku pernah dengar jugak orang kate lagu nie tak elok.
Aku pun malas lah nak amik port dan gogel maskud lirik nya..sebab bukan aku nak hafal or nyanyi pun..kan..kan.Jadi aku ignore je.

Nak dijadikan cerita,kebetulan tadi aku terjumpa di FB mengenai maksud lriik lagu nie.
so nah!! aku share dengan korang lah.
Benda baik baiklah aku share dengan korang.Aku tahu mesti peminat lagu nie akan hangin dan mesti korang akan cakap lirik lagu je pun.apa de kisah kan.Terpulang!~


Despacito
Pelan-pelan
Quiero respirar tu cuello despacito
Aku ingin bernapas lehermu pelan-pelan
Deja que te diga cosas al oido
Biarkan aku membisikkan padamu hal-hal
Para que te acuerdes si no estas conmigo
Agar kau ingat jika kamu tidak bersamaku
Despacito
Pelan-pelan
Quiero desnudarte a besos despacito
Aku ingin menelanjangi dengan ciuman pelan-pelan
Firmo en las paredes de tu laberinto
Menandai dinding-dinding di labirinmu
Y hacer de tu cuerpo todo un manuscrito
Dan membuat di seluruh tubuhmu sebuah manuskrip
Sube, sube, sube,Sube, sube
(naik, naik,naik..naik,naik)

Dari liriknya sahaja kite dah buleh bayangkan apa maksud lagu nie.
Rentak lagu memang dah tiptop tapi memahami liriknya menimbulkan rasa mual.
Ekceli tak keterlaluan aku cakap lagu ni mengajak utk melakukan "seks bebas"
Maaf jika bahasa aku agak kasar tapi realitinya itu yang perlu kite terima dgn jelas!

Hadam~

Nah..selebihnya aku copypaste apa yang dikongsikan di FB https://web.facebook.com/SeindahSunnahcom/

Inilah pentingnya mengetahui arti sesuatu sebelum kita menirukannya.
Ya Allah ampunilah kami atas apa yang kami katakan dan kami perbuat.
Dari Abu Hurairah, Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda.
“Kiamat tidak akan terjadi hingga umatku mengikuti jalan generasi sebelumnya sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta.” Lalu ada yang menanyakan pada Rasulullah -shallallahu ‘alaihi wa sallam-, “Apakah mereka itu mengikuti seperti Persia dan Romawi?” Beliau menjawab, “Selain mereka, lantas siapa lagi?“ 
(HR. Bukhari no. 7319) 
Apa kalian tidak malu sebagai anak bangsa yang harusnya berakhlak mulia justru menyanyikan lagu tersebut. . 
Jadi, pesannya adalah jangan sembarangan menyanyikan sebuah lagu yang kalian sendiri tidak tau artinya apa, bahkan para ulama mengatakan menyanyi adalah haram. Karena, itu pun merupakan salah satu cara orang kafir untuk menjerumuskan manusia dalam kesesatan. 
Jangan sia sia kan perkataan mu. Karena sesungguhnya muzik adalah sesuatu yang sia sia. Gantilah pola hidup mu dengan muzik dengan murottal Al quran 
وَاَنَّهُمْ يَقُوْلُوْنَ مَا لَا يَفْعَلُوْنَ
"dan bahwa mereka mengatakan apa yang mereka sendiri tidak mengerjakan(nya)?"
(QS. Asy-Syu'ara' 26: Ayat 226)

You May Also Like

0 comments