TELUR MASIH KURANG MATANG

by - August 04, 2017

Assalamualaikum


Ingat lagi tak entry aku yang lepas tentang HSG?

http://www.jiakreatifelt.com/2017/07/hsg-kali-ke-2.html'

Entry kali ini memang ada related.So, Kena baca balik nanti korang tak paham..hihi

ok..semalam aku jumpa doktor Raoofah.Pagi2 lgi kitorang dah sampai.Aku minta cuti ..saje tak nak terkejar2 masuk opis.Tapi suami aku minta kebenaran untuk keluar bersama aku.

Doktor minta nak scan telur selepas period rentetan sebelum ni Aku makan clomid bermula hari kedua hingga ke enam period.100mg perday.

Masa scan dari bawah,
Nah! telur aku takde lagi yang matang.
1 je paling besar 10mm di belah ovari kiri.(no wonder la sakit pinggang 2 3 hari ini)
Doktor kate normal utk telur di senyawakan adalah 18mm hingga 21mm.
(Alamak! jauhlagi nak kejar nie...)
Dan doktor pesan selang sehari perlu bersama dengan suami untuk tidak terlepas waktu subur.

"ok".jawab aku

Selepas keluar dari bilik doktor, Dalam nada bergurau suami aku cakap memang la telur tak matang..sebab anak bongsu.

cish...

aku senyum je.
tak marah.. dalam fikiran aku ligat tercari-cari kaedah natural untuk matangkan telur aku.
Aku memang dah tekad sangat nak preggy tahun nie.InsyaALLAH doakan aku na..

Balik tu..terus gogel.
Pakcik gogel kate Pelbagaikan makanan seperti berikut:
  • sumber kalsium,
  • kekacang,
  • madu
  • kurma
Hindari kafein, makanan segera dan minuman bergas. Jalani gaya hidup sihat untuk mempertingkatkan peluang untuk hamil.

dan tips lain

http://hamidarshat6.blogspot.my/2011/01/makan-untuk-subur.html
ok harap2 ALLAH mudahkan..amiin...

You May Also Like

6 comments

  1. Semoga dipermudah kan yer..inshaAllah sampai masanya nanti dapat juga =)

    ReplyDelete
  2. semoga berjaya kak. tak tahu pulak ada makanan tertentu macam ni, menarikk.

    // afifahaddnan

    ReplyDelete
  3. Semoga dipermudahkan yer... Rose pun sedang berusaha...

    ReplyDelete