Jan 25, 2017

1/25/2017

Gigi besi




SEBENARNYA POST INI DAH LAMA PERAM...JADI BARU HARI INI BERKESEMPATAN PUBLISH...

POST KALI NI AGAK PANJANG...

Assalamualaikum wbt.

It was a hectic weekend.Apa yang hectic sangat...ni.

                                                          

Sebenarnya ..aku baru lepas discaj dari hospital.3hari 2 malam jugak la aku check in.hahaha.Kisahnya..hari Selasa lepas aku dah rase tak best bile nak kencing.Bermula pas maghrib tu dah rasa libang libur(kata orang perak).Bayangkan dlm masa 5minit mesti kene berlari ke toilet.Aduh..letih nya dah ..sampe kecut kaki rase.Pastu sakit belakang takleh tahan tau.Tapi kali ni aku terus dapatkan rawatan di Hospital swasta.Tu pun selepas 3 hari  tahan rasa sakit.Konon2nya nak bertahan la...tapi selepas di brainwash oleh incik suami makanya gagah jugaklah aku p dptkan rawatan.Tambahan kitorang de medical card so why not gunakan..kan...kan,


Hari pertama breakfast di sini.

Malam itu mendapatkan rawatan dan terus warded.Selepas 3 hari 2 malam check in..akhirnya aku discaj.Itupun aku minta nak keluar ..bukan apa boring giler kot ,..


                             mujur la dapat katil sebelah tingkap..boring2 boleh view luar.

Makan.tidur.tengok tv...itu je rutin aku sepanjang aku duk di wad.Rasa macam lama sangat dah tu..
Alhamdulillah...takde pape yang teruk rupa2nya aku hanya kencing kotor.Kencing kotor ni bukan kali pertama malah dah banyak kali aku kena.
Baru lega rasa hati(sebab pada awalnya doktor suspect aku batu karang) dan aku pun dah sembuh sediakala seperti biasa.Syukur ...

Jutaan terima kasih kepada kawan baik,abang serta akak ipar dan keluarga mertua yang ziarah ...
Terima kasih jugak dengan doa dan semangat kalian.

Ok..hari Ahad petang tu aku discaj dan terus aku pergi Klinik Pergigian Azira di Medan Gopeng.Ekceli aku dah msg awal kat Doktor ni sebelum aku warded lagi untuk dapatkan khidmat pasang braces.Dan doktor suruh aku datang klinik hari sabtu tapi memandangkan aku masih warded aku msg semula minta di tukar ke hari lain.Mujur doktor tu sporting reply..hihi.

So..aku pun dtg ke Klinik seperti yang diminta.Pukul 3 petang aku dan suami terpacak di situ.Lenggang ..je.Akulah patient pertama selang beberapa minit..datang 2 3 orang.Aku rasa diorang pun followup braces jugak.

Aku dipanggil masuk dan diminta baring untuk doktor check gigi.Dan apa kata doktor?

hahahaha

"You're lucky sebab takde gigi yang perlu dicabut."

Aku rasa lega sungguh dan bertuah nya..

sambung doktor lagi" Macam mana nak terus pakai braces ke ..ke datang kemudian.Pasang braces hari ini pun boleh..."

Aku makin jadi terkejut..ouiih..yeker nie.Sambil mata aku jeling kat suami untuk dpt kan pendapat dia.(aku paksa suami aku masuk sekali dlm bilik,Suami aku pun terpinga-pinga mungkin die tak dengar apa kata doktor)

Selepas fikir 2 3 minit..aku pun mengatakan persetujuan untuk terus pasang braces.Suami aku tak kisah pun sebab nya die sangat supportive.(even pada asalnya die macam berat nak bagi aku pakai braces sebab die takut aku sakit )...TQ sayang sebab finally u setuju.Lebiu laa..:)

Doktor kata deposit RM1000 dan monthly check up RM200.Total: RM4500

Terasa dipermudahkan sungguh urusan aku pada hari itu.Sebab bile aku survey blog2 lain ada yang kate dalam masa sebulan baru boleh pakai braces..dengan macam2 prosedur means kena cabut gigi la .xray rahang dsb...
Series cakap masa aku datang tu ..aku tak expect pun boleh pasang terus.Aku rasa mungkin ada gigi aku yang perlu dicabut ..tapi alhamdulillah...segalanya mudah

Ramai yang tanya why aku pakai braces?
Aku memang dah lama nak pakai braces bukan mengejar kecantikan.
Tapi kerana aku kurang yakin untuk senyum dan bercakap dengan orang plus suami aku cakap rahang muka aku tak simetri.

kurang lebih macam nie la..keduduka gigi aku,


Jadi itu je la..nak cite.
Alhamdulillah...syukur sangat2.
Akhirnya impian aku nak pakai braces tercapai setelah menempuh onak dan duri(puihhh...)

Tak sabar nak tunggu 2 tahun..my braces off!








Jan 24, 2017

1/24/2017

RENEW DOMAIN

Assalamualaikum

Lamanya menyepi kan...bukan apa sibuk sikit plus takde idea weyy nak taip apa.(Walaupun sebenarnya ada je perkara yang saya nak share sepanjang menyepi nie...ekseli malas nak menaip je kan)




Hari ini baru berjaya renew domain dot com di NETKL setelah beberapa kali email masuk sebagai reminder.Cadang nya nak je aku terminate domain nie sebab yela aku pun rasa macam nak bersara pilihan dari dunia blogging.(hahaha..x tahan ayat itu).

Tapi bila dikenang dan ditilik2 kembali baiklah aku teruskan dunia blogging ini walaupun pada dasarnya kalau tukar ke blogspot pun boleh je nak blog kan.Cume rasa sayang dengan domain dot com nie..---> www.jiakreatifelt.com

Dah hampir 4 tahun aku pakai domain nie.Banyak sangat kenangan ...plus cari sideincome pun menggunakan domain ini.InsyaAllah..harap2 kekallah sampai bile2 name nie.

ok itu saje.TATA..!~



Jan 12, 2017

1/12/2017

MARI BERDOA SEPERTI MUSA AS



Mari kita belajar sesuatu yang hebat hari ini. Perhatikan doa di bawah ini:

رَبِّ إِنِّي لِمَا أَنزَلْتَ إِلَيَّ مِنْ خَيْرٍ فَقِيرٌ

Ini adalah doa seorang nabi yang mulia, Musa AS, seperti yang dirakamkan oleh Allah SWT di dalam surah al-Qasas, ayat 24.

Maksudnya:

"Wahai Tuhanku! Sesungguhnya aku sangat memerlukan sesuatu kebaikan yang Engkau turunkan kepadaku."

Doa ini baginda ungkapkan di bawah sepohon pokok, selepas menolong dua orang anak gadis memberi minum kepada haiwan ternakan mereka. Doa ini juga dilafazkan oleh baginda, setelah berpenat-lelah bermusafir, melarikan diri dari Firaun yang ingin menangkapnya kerana telah membunuh (secara tidak sengaja) seorang Qibti.

Apa yang hebat sangat dengan doa ini?

Ada TIGA pengajaran besar yang boleh kita ambil dan amalkan dari doa ini.

PERTAMA, Musa AS bergantung sepenuhnya kepada Allah SWT dalam meminta pertolongan. Boleh sahaja baginda meminta bantuan dari dua orang anak gadis yang telah dibantunya. Apatah lagi baginda sehelai sepinggang dan dalam keadaan yang amat-amat memerlukan. Tetapi tidak, baginda meletakkan sepenuh pengharapan kepada kekasihnya kerana baginda amat yakin bahawa pasti Dia akan membukakan pintu rezeki buatnya.

KEDUA, Musa AS sangat beradab dalam berdoa kepada-Nya. Tiada satu ayat perintah pon di dalam butir-butir katanya. Tiada kata-kata seperti "Berilah!" atau "Kurniakanlah!" atau "Limpahkanlah!". Yang ada hanyalah, "Aku sangat memerlukan sesuatu kebaikan..." Ya walaupun tiada salahnya berdoa dengan ayat perintah seperti yang disepakati para ulama', namun di dalam kes ini, Musa AS telah menunjukkan kita sesuatu yang sangat istimewa. Kerendahan hati baginda dan rasa pasrah yang teramat sangat menjadikan baginda penuh dengan adab dan rasa chenta dalam bermunajat kepada-Nya.

Dan KETIGA, Musa AS amat berlapang dada dalam memohon kepada Allah 'Azza wajalla. Baginda tidak meminta apa-apa yang spesifik daripada-Nya. Tidak dimintanya makanan, minuman atau tempat perlindungan. Yang ada hanyalah "sesuatu kebaikan." Kerana baginda tahu, Allah yang Maha Mengetahui, Maha Bijaksana dan Maha Memberi Rezeki itu, lebih tahu dan arif, apa yang lebih diperlukankan oleh baginda ketika itu.

Dan sungguh, untuk tiga rahsia dan hikmah ini, seperti yang dikisahkan di dalam ayat-ayat selepas itu, Allah SWT segera memakbulkan permintaan Musa AS!

Nak tahu bagaimana Allah memenuhi hajat baginda? Ha, silalah buka lembaran al-Quran anda dan tadabbur surah al-Qasas yang osem itu!

Ayuh, mari kita sama-sama hafal dan amalkan doa yang hebat ini!

رَبِّ إِنِّي لِمَا أَنزَلْتَ إِلَيَّ مِنْ خَيْرٍ فَقِيرٌ

"Wahai Tuhanku! Sesungguhnya aku sangat memerlukan sesuatu kebaikan yang Engkau turunkan kepadaku.

Jan 11, 2017

1/11/2017

TIPS: DO YOU KNOW?



1. Any food you consume after 8 P.M. everyday is equally a poison to your body?

2. If you can follow the water therapy for 3 months religiously, your skin, your body and your organs begins to function well

3. Do you know Breakfast is the most important meal of the

day; If you must skip any meal, it shouldn't be breakfast?


4. Do you know too much red meat is very dangerous to your health?


5. Do you know people who smile always live longer, look younger and are more healthier than their counter part who does not?

Listen:

You can use the most expensive cream on your body; you can take the best care of your body, but HONEY with BANANA can make your skin glow, make it look good and make people ask you the kind of cream you are using.

6. For every bottle of soft drink you consume, you have just taken 9cubes of sugar, and it takes 7 days for it to wash off your body; men increase their likelihood of having a heart attack by 20 percent.

7. Fried meat is a killer; It is damaging your body.

8. People who do not take breakfast are going to have a lower blood sugar level.

9. Drinking water only when you are thirsty is obtaining a license to damage your liver.

10. Holding your urine when you are supposed to let go is

another way you are damaging your liver?

11. Adding salt into your food when it is already served is

another way of slowly poisoning yourself and vital organs?

12. Observing the routine of proper eating: Eat BREAKFAST like a KING, LUNCH like a PRINCE and DINNER like a BEGGAR would help you live longer.

Please take care of your health, for HEALTH is WEALTH

7 Biggest brain damaging habits


1: Missing breakfast

2: Sleeping late

3: High sugar consumption

4: More sleeping specially at morning

5: Eating meal while watching TV or computer

6: Wearing Cap/scarf or socks while sleeping

7: Habit of blocking/Stoping Urine

Don't Just Read

Forward to whom you care

Follow me

Hai.!Saya Jia.

Saya mengambil tempahan full edit blog; ☑personal dan ☑business. ➹Nak yang responsive template blog; insyaAllah boleh request Harga? Yang pastinya mampu milik dan berpatutan. Email: ✉najiahshaharain@gmail.com Whatsapp: ✆0174428730 ☂Untuk review produk boleh email sy :najiahshaharain@gmail.com

Followers